2000-luvun rahakkain ekoteko? Salaisuus: vanhat kultakorut

2024/01/18

| Sebastian Rasimus
Uncategorized @fi

Maailmassa, jossa kestävyys ja ympäristötietoisuus ovat suuressa nousussa, on tärkeää löytää tapoja edistää vihreämpää tulevaisuutta. Yksi usein huomiotta jäänyt mahdollisuus piilee korulaatikoissamme – vanhoissa kultakoruissa, jotka ovat saattaneet menettää kiiltonsa, mutta voivat tuoda jopa tuhannen euron tienestin. Tässä blogikirjoituksessa syvennymme siihen kuinka voit muuttaa unohdetut aarteesi rahaksi ja samalla vaikuttaa myönteisesti ympäristöön. Käsittelemme myös aiheita koskien kullan kierrätystä ja valaistamme mitkä ovat todellisuudessa kultakorujen rahalliset hyödyt, sekä mitä varoa myytäessä kultaa.

Kullan historiallinen arvonnousu 2000-luvulla

Kulta on aina ollut vaurauden ja ylellisyyden symboli, mutta sen arvo on noussut huimasti viimeisten 20 vuoden aikana. Kullan kysyntä jatkaa kasvuaan useiden eri tekijöiden, kuten talouden epävarmuuden ja sijoittajien lisääntyneen kiinnostuksen johdosta. Koronapandemia oli ensimmäinen askel uuteen kullan hintaennätykseen ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisäsi hinnan nousua entuudestaan. Kirjoittamisen hetkellä kullan hinta on noussut huikeat 469,70 % viimeisen 20 vuoden aikana.

Vanhojen kultakorujen kierrätyksen edut

Vanhojen kultakorujen kierrättäminen tarjoaa lukuisia etuja sekä taloudellisesti että ympäristöllisesti. Myymällä käyttämättömät korusi, et saa vain taloudellista tuottoa, vaan myös edistät kestävämpää tulevaisuutta. Tässä on joitain tärkeimpiä etuja vanhojen kultakorujen kierrättämisestä:

Taloudellinen hyöty: Kullan hinnat ovat nousseet pilviin, joten on sopiva aika myydä vanhat kultakorusi. Sen sijaan, että antaisit sen kerääntyä pölyä laatikkoosi, voit muuttaa sen käteiseksi ja mahdollisesti ansaita huomattavan summan.

Ympäristöystävällinen valinta: Kullan kierrätys vähentää ympäristöä tuhoavien kaivoskäytäntöjen tarvetta. Valitsemalla kierrätyksen tuet aktiivisesti luonnonvarojen suojelua ja pienennät kullankaivuuseen liittyvää hiilijalanjälkeä.

Jätteen vähentäminen: Vanhojen kultakorujen kierrättäminen auttaa vähentämään jätettä. Sen sijaan, että heität sen pois tai jättäisit sen unohduksiin, annat sille uuden elämän ja edistät kiertotaloutta.

Kullan kierrätyksen edut yleisesti

Kullan kierrätys ulottuu vanhojen korujen ulkopuolelle. Se kattaa erilaiset kullan muodot, mukaan lukien elektroniikka, hammaslääketieteelliset materiaalit ja teollisuusjätteet. Kierrättämällä kultaa edistät kestävää tulevaisuutta:

Luonnonvarojen säästäminen: Kullan talteenotto kierrätysmateriaaleista vähentää kullan louhinnan tarvetta kaivoksista. Tämä suojelu auttaa suojelemaan herkkiä ekosysteemejä ja säilyttää biologisen monimuotoisuuden.

Haitallisten kaivoskäytäntöjen minimoiminen: Kullankaivostoimintaan liittyy usein ympäristölle haitallisia käytäntöjä, kuten metsien hävittäminen ja vesien saastuminen. Työolosuhteet vaihtelevat laajasti, mutta ovat paikoin hyvin vaaralliset. Kierrättämällä kultaa vähennät aktiivisesti uusien kaivosyritysten kysyntää ja minimoit nämä haittavaikutukset.

Helppo ja nopea prosessi

Kultasi myyminen ei ole koskaan ollut helpompaa. On olemassa lukuisia hyvämaineisia kullanostajia, niin kivijalkaliikkeitä kuin verkossa. Suosittelemme välttämään verkossa toimivia kullanostajia, sillä Suomessa löytyy lukuisia toimijoita keneen ei voi luottaa, ja nämä ovat kaikki käytännössä verkossa toimivia yrityksiä. Emme tässä halua fokusoida näihin toimijoihin, mutta on hyvä olla tietoinen, että verkossa suurin osa kullanostajista mm. mainostavat hinnoilla, jotka ovat yli maailmanmarkkinahinnan. Suomessa on kuitenkin lukuisia hyvämaineisia ja luotettavia kullanostajia, kenen palveluun voit luottaa ja näin ollen muuttaa kultakorut rahaksi vaivattomasti ja turvallisesti.

Tässä on yksinkertaistettu opas kultasi myyntiin:

Kerää kultaesineet: Kerää vanhat kultakorusi, kolikot, kellot ja kultahampaat, tai muut kultaesineet, jotka haluat myydä.

Tutki kullan ostajia: Asioi paikan päällä kullanostajalla tai mikäli meinaat asioida verkossa (mitä emme suosittele), niin varaa aikaa yhtiön tutustumiseen ja lue mm. yhtiön Google arvostelut. Mikäli arvosteluja ei ole montaa, niin etsi toinen toimija kenellä on läpinäkyvä hinta ja positiiviset asiakasarvostelut. Huom! Verkossa on useampi toimija, joka lisää itse omille sivuille arvosteluja, joten on tärkeää, että arvostelut ovat esimerkiksi Googlen todentamia.

Kuten huomaatte, että mikäli meinaatte asioida verkossa niin tulee teidän olla varovaisia, sillä hinnat, asiakaskokemukset ym. voivat olla täysin keksittyjä. Mitä ne on yli puolella verkossa toimivilla yrityksillä.

Pyydä tarjous: Ota yhteyttä kullan ostajaan saadaksesi tarjouksen kultaesineistäsi. Anna tarkkoja tietoja kullan painosta ja puhtaudesta saadaksesi mahdollisimman tarkan arvion.

Turvallinen pakkaus: Jos myyt verkossa, pakkaa kultaesineet huolellisesti ja varmista, että ne ovat asianmukaisesti suojattuja kuljetuksen aikana.

Maksu: Kun kullanostaja vastaanottaa ja vahvistaa kultaesineet, suorittavat osa heistä maksusi tilillesi välittömästi, varmistaakseen myyjältä mitään. Joten riippuen ostajasta, vaihtelee käyttötapa laidasta laitaan. Osa tekee tilisiirron heti ilmoittamatta mitään, toinen lähettää tekstiviestin puhelimeesi kun maksu on suoritettu ja kolmas ilmoittaa sähköpostiin maksetun summan. Mikäli et ole tyytyväinen hintaan, joudut olla yhteydessä kyseiseen toimijaan ja riippuen toimijasta, saatte takaisin esineet tai mahdollisesti ette. Näihin asioihin kannattaa myös tutustua yhtiön Google tai Trustpilot arvioissa.

Suomen Kultareservin toimitavat:

Emme voi tarkalleen sanoa mitä kukin yhtiö tekee, mutta Suomen Kultareservillä asiakkaaseen ollaan yhteydessä puhelimitse, kun lähetys on vastaanotettu, kultaesineet ovat tarkistettu ja kultapitoisuus sekä paino vahvistettu. Tämän jälkeen asiakkaalle ilmoitetaan lähetyksen sisältö ja hinta kokonaisuudessaan. Hinnoista ei tehdä mitään vähennyksiä ja hinta on asiakkaan nähtävissä reaaliajassa heidän verkkosivuillaan (https://suomenkultareservi.fi/kulta-rahaksi/).

Kullan myynti ekologisena tekona

Vanhojen kultakorujen kierrättäminen ei tarkoita vain henkilökohtaista hyötyä, vaan myös positiivista ympäristövaikutusta. Myymällä kultasi teet ekologisen teon, joka ohjaa arvokkaita resursseja kaatopaikoilta ja vähentää uusien kaivostoimintojen kysyntää. Se on pieni teko, joka yhdessä luo merkittävän muutoksen kohti vihreämpää tulevaisuutta.

Johtopäätös

Kun ajattelet korulaatikkoosi unohdettuja kultakoruja, harkitse niiden potentiaalia. Vanhojen kultakorujen kierrättäminen tarjoaa taloudellisia etuja, vähentää jätettä ja auttaa suojelemaan planeettamme. Osallistumalla kullan kierrätysliikkeeseen autat edistämään kestävämpää tulevaisuutta ja liityt positiivisten ympäristövaikutusten tekevien ihmisten joukkoon.

Joten miksi odottaa? Avaa vanhojen ja tarpeettomien kultakorujen potentiaali tänään ja aloita matkasi kohti vihreämpää ja vastuullisempaa tulevaisuutta. Tee tietoinen valinta kierrättää kultasi ja ole muutoksen puolestapuhuja. Yhdessä voimme luoda valoisamman ja kestävämmän tulevaisuuden.

Voit myydä kultasi helposti ja turvallisesti asioimalla Suomen Kultareservin pääkonttorilla Helsingin Erottajalla, kiertävällä ostopisteellä paikkakunnallasi tai heidän suoraan verkossa postitse:
Paikan päällä asiointi: https://suomenkultareservi.fi/kulta-rahaksi/kaupungit/
Verkossa asiointi: https://suomenkultareservi.fi/kulta-rahaksi/

Kiitos kun olette osa hyvää asiaa.

Aiheeseen liittyviä uutisia