Kultaa ei kannata myydä alihintaan. Kun myyt kultaa meille, varmistamme että saat aina oikean hinna.

Kullan oikeaoppinen arviointi on tärkeää. Kullan arviointi suoritetaan CE-merkityillä vaa’oilla, jotka näyttävät painon 0,01g tarkkuudella. Tämän jälkeen karaattipitoisuus tarkistetaan huolellisesti teknisillä menetelmillä, ellei esineistä löydy täydellistä leimasarjaa.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle mitkä ominaisuudet vaikuttavat kullan hintaan, miten voit itse kotona tarkistaa kullan pitoisuuden ja selitämme, miten kullan arviointi todellisuudessa tapahtuu.

Kultaesineiden ominaisuudet ja niiden vaikutukset kullan hintaan

Kullanostajat ostavat kultaa sen eri muodoissa: puhdasta kultaa, koruja, romukultaa ja niin edelleen. Eri muodossa ja kohteissa olevan kullan hinta voidaan määrittää universaalilla tavalla. Selvittämällä kultaesineen kultapitoisuus ja paino.

Kullasta maksettavaan hintaan vaikuttaa olennaisesti kullan maailmanmarkkinahinta, joka on ollut kasvussa jo vuosikymmeniä. Markkinahinta määräytyy puhtaasti kullan kysynnän ja tarjonnan perusteella ja se päivittyy jatkuvasti. Löydät sivuiltamme ajankohtaisen markkinahinnan, jonka perusteella teemme tarjouksen kullastasi.

Kullan pitoisuus mitataan karaateissa, se on vanha jalometallien pitoisuuden yksikkö, jossa yksi karaatti on 1/24 painosta. Tämä osoittaa, että kullassa esimerkiksi 24 karaattia tarkoittaa, että siinä on puhdasta kultaa koko painonsa verran. Yleisimmät kultakorujen karaatit ovat 8k, 14k, 18k, 20k, 22k ja 24k. Tämä kultapitoisuus suhteutetaan esineen painoon arvioitaessa sen hintaa.

Kultasepänliikkeet ja korujen valmistajat merkitsevät standardien mukaisesti kultapitoisuudet leimoina koruihin. Suomessa karaatit eivät ole virallisia merkintöjä, vaan yleensä nähdään seuraavia merkintöjä: 375, 585, 750, 916 ja 999 jotka kuvaavat kullan puhtautta. Eli esimerkiksi 375 tarkoittaa 37,5% ja on karaateissa 9k.

Kulta Leimat ja niiden tarkastaminen

Suomalaisissa koruissa voi olla yli 4 leimaa, joihin on merkitty nimileima, pitoisuusleima, tarkastusleima, vuosileima tai jopa paikkakuntaleima. Kaikki kullan leimat eivät kuitenkaan ole pakollisia, vaan esimerkiksi yli yhden gramman kultaesineessä pitää olla kaksi pakollista leimaa: nimileima / tarkastusleima ja pitoisuusleima.

Pitoisuusleima on yläpuolella kuvattu kolminumeroinen sarja ja nimileima on yleensä tuotteen tai valmistajan nimimerkki.

Kullan arviointia tehdessä on kuitenkin syytä suhtautua skeptisesti leimoihin ja tarkistaa kullan pitoisuudet ammattilaisen toimesta kuningasvedellä.

Seuraavassa osiossa kerromme hieman tarkemmin mikä on kuningasvesi ja miten sitä käytetään.

Kullanpitoisuus testataan kuningasvedellä

Kuningasvesi (Aqua Regia) on väkevän suolahapon ja typpihapon seos, jota pitää käsitellä erityisellä varovaisuudella. Se on voimakkaasti syövyttävää ja höyryyntyvää. Se on yksi harvoista hapoista, jotka pystyvät syövyttämään kultaa ja platinaa. Sen syövyttävyys kultaan ja platinaan ei kuitenkaan perustu happamuuteen vaan happojen yhteisvaikutukseen.

Koska prosessi on vaarallinen ja vaativa, on parempi jättää se ammattilaisten tehtäväksi.

Kuningasveden lisäksi kultapitoisuutta voidaan mitata XRF-säteilyä tuottavalla laitteella. Kullalle on ominaista, että siitä lähtee fluorenssisäteilyä, kun näytettä kiihdytetään röntgenlähteellä.

Sinun ei tarvitse murehtia näistä laitteista, menetelmistä tai niihin tarvittavasta koulutuksesta, sillä Suomen Kultareservin ammattimaiset kullanarvioijat osaavat käyttää ja tulkita näitä laitteita.

Kulta punnitaan tarkkuusvaa’alla

Kullan punnitseminen tapahtuu tarkkuusvaa’alla, joka pystyy laskemaan kullan tarkan painon 0,01g tarkkuudella. Punnitseminen on tärkeää kullan arviointia ajatellen, koska hinta määräytyy juuri painon ja pitoisuuden mukaan. Ennen painon mittaamista korusta on poistettava kaikki muut jalokivet tai koristeet.

Tyypillisimpiä kultaesineiden painoja:

  • Ohut kultasormus: 1-3g
  • Painava kultasormus: 3-8g
  • Ohut kultaketju: 1-3g
  • Painava kultaketju: 15-100g
  • Pieni kultariipus: 0,5-3g
  • Korvakorut: 0,2-2g
  • Kultakello: 5-30g
  • Kultahammas: 1-2g

Ennen kuin alat punnitsemaan kultakorujasi itse, on hyvä varmistaa, että ne ylipäänsä ovat kultaa. Seuraavassa osiossa kerromme, kuinka voit itse kotona selvittää ovatko kultaesineesi todella kultaa.

Näin tunnistat aidon kullan kotikonstein

Kullan aitouden voi joskus varmistaa kotikonstein. Etsi kotoasi magneetti ja kokeile tarttuuko koru siihen, jos koru tarttuu siihen se ei ole kultaa, sillä kulta ei ole magneettista. On kuitenkin hyvä huomioida, että joissakin kultakoruissa on lukon sisällä metallinen jousi, joka saattaa tarttua magneettiin kiinni, vaikka ketju olisikin kokonaisuudessaan kultaa.

Toinen vinkki on maistaa tai haistaa korua. Nimittäin aito kulta ei maistu eikä haise metallille. Jos metallinen haju tai maku tuntuu vahvasti, voit olla varma, että koru ei ole kultaa.

Kolmas vinkki on kokeilla kullan kykyä johtaa lämpöä. Kulta tunnetaan siitä, että se johtaa hyvin lämpöä ja sitä käytetään paljon teollisuudessa. Kokeile laittaa kultakorusi kylmään veteen, jotta se viilenee. Ota koru takaisin käteesi ja hiero sitä nopeuttaaksesi sen lämpenemistä. Jos se lämpenee heti, pitelet melko varmasti käsissäsi kultaa sisältävää esinettä. Voit myös verrata lämpenemiskykyä toiseen metalliesineeseen tai metallikoruun ja katsoa kumpi lämpenee nopeammin (metalli lämpenee hitaammin kuin kulta).

Jos et kuitenkaan ole varma kotikonstein käytetyistä menetelmistä, voit jättää arvioinnin ammattilaisille. Me Suomen Kultareservissä arvioimme korusi vuosien kokemuksella ja ammattitaidoilla.

Anna meidän arvioida kultaesineesi ilman myyntipakkoa

Toimita kultaesineesi meille vakuutetulla maksuttomalla myyntipakkauksella. Me arvioimme kultaesineesi CE-merkityillä kalibroiduilla vaa’oilla, jotka mittaavat esineen painon aina kahteen desimaalin asti. Tarkistamme myös kullan pitoisuuden kuningasvedellä varmistaaksemme leimojen aitouden.

Tämän jälkeen otamme sinuun yhteyttä ja annamme arvion sekä teemme tarjouksen kultaesineestäsi. Saat itse päättää, haluatko tehdä kaupat heti vai toimitammeko esineesi takaisin teille. Myyntipakkauksen tilaaminen ei ole sitova, joten voitte toimittaa esineet arvioitavaksi täysin maksutta.

UKK Usein kysytyt kysymykset

Karaattipitoisuudella tarkoitetaan kullan puhtautta. Jokaisesta kultakorusta pitäisi löytyä leimamerkintä, jossa pitoisuus on ilmoitettu 375-999 välillä, joista jälkimmäinen tarkoittaa puhdasta kultaa. Ammattilaisen menetelmin kullan pitoisuus tarkistetaan vielä teknisin keinoin.
Kullan aitoutta voidaan testata kotikonstein ja laboratorio menetelmin. Kotikonsteilla voit testata kullan aitouden magneetilla (kulta ei tartu magneettiin), hajulla ja maulla (kulta ei haise tai maistu miltään) tai lämmönjohtamiskyvyllä (pidä ensin kultaesinettä kylmässä ja hiero sen jälkeen käsillä lämpimäksi, kullan pitäisi lämmetä nopeasti).
Kulta on jalometalli, jonka takia se houkuttelee paljon huijareita. Monet korut saattavat sisältää vääriä leimoja, jotka ovat ristiriidassa kullan todellisten pitoisuuksien kanssa. Anna ammattilaisen arvioida kultasi pitoisuus sekä paino ja saat samalla tarjouksen.
Kultapronssi eli messinki voi harjaantumattoman silmää näyttää kullalta, mutta todellisuudessa se on lehtikullan jätteistä tai kuparin ja alumiinin seoksesta tehty värijauhe, jota voidaan käyttää myös koruissa.