Miksi 24 karaatin kullasta ei valmisteta koruja?

2023/03/22

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta

Kultakorut ovat houkuttelevia ja ne sopivat niin juhliin kuin päivittäiseen käyttöön. Monilla on kotonaan kullasta valmistettuja korvakoruja, sormuksia, kaulakoruja, nilkkakoruja ja rannekoruja. Mutta oletko huomannut, että kultakorut eivät koskaan ole täysin puhdasta 24 karaatin kultaa?

Korusi saattavat olla esimerkiksi 10, 14, 18 tai 22 karaatin kultaa. Tässä artikkelissa katsomme, miksi 24 karaatin puhtaasta kullasta ei voida valmistaa käyttöesineitä, kuten kultakoruja.

24 karaatin kulta on pehmeää ja muokattavaa

Pelkkä puhdas kulta (eli 100 prosenttinen kulta) tai 24 karaatin kulta on aivan liian pehmeää käyttöesineiden valmistamiseen. Kullan pehmeys mahdollistaa kullan taipuisuuden ja muokattavuuden, jonka ansiosta kulta voidaan muokata langoiksi ja jopa todella ohuiksi levyiksi. Itse asiassa kulta on kaikista muovattavin jalometalli ja se voitaisiin takoa niin ohuiksi levyiksi, että vain tuuman korkuinen kasa sisältäisi yli 200 000 erillistä kultalevyä.

Vaikka kullan pehmeys mahdollistaa sen hyvän muokattavuuden, sillä on myös huonot puolensa. Kultakoruissa on usein yksityiskohtaisia koristeluja, joihin liitetään myös kiviä, kuten timantteja. On lähes mahdotonta, että kultaseppä käyttäisi 100-prosenttista kultaa koristeessa, joka pitää tarttua tiukasti timanttiin tai johonkin muuhun jalokiveen. Syynä tähän on kullan poikkeuksellinen pehmeys. 24 karaatin kulta on niin pehmeää, että se voi helposti vääntyä ja menettää lujan otteen jalokivistä ja näin ollen luiskahtaa tai pudota koristeesta. Useimmat jalokivikauppiaat käyttävät 22 karaatin kultaa kultakorujen valmistuksessa.

Erilaiset puhtausasteet

Kultaa on saatavilla eri puhtausasteella: 10 karaatin kulta on alhaisin puhtausaste ja 24 karaatin kulta on 100 prosenttisen puhdasta. Alle 24k kulta on aina seosta, joka sisältää kullan lisäksi myös muita metalleja, kuten kuparia tai hopeaa.

Seoksessa on kaikkien sen sisältämien metallikomponenttien ominaisuuksia. Esimerkiksi sekoittamalla 2 osaa hopeaa 22 osaan kultaa saamme metalliseoksen, joka on 22 karaatin kultaa (tai 91,67 % puhdasta kultaa) ja olisi paljon kovempaa kuin 100 % puhdas kulta, koska siinä on mukana hopeaa. Kun kullan prosenttiosuus pienenee, seoksen lujuus tai kovuus kasvaa seoksen muiden metallien ominaisuuksien mukaan.

Kultaseokset on luotu siksi, että korut ja käyttöesineet olisivat kestävämpiä. Kun kultaan sekoitetaan muita metalleja, korusta tulee kestävämpi ja kovempi. Näin ollen se kestää jokapäiväistä käyttöä ja kulutusta.

Käytetäänkö 24 karaatin kultaa kultakoruissa?

24 karaatin kultaa ei pääasiallisesti käytetä korujen valmistuksessa sen pehmeyden vuoksi. 24 karaatin kullan taipuisuuden ja muokattavuuden ansiosta se voi helposti vääntyä ja menettää otteensa jalokivistä. Lisäksi 24 karaatin kullasta valmistettavat korut voisivat naarmuuntua helposti sekä kiinnityskohdat menevät helposti rikki.

Tähän silti löytyy muutamia poikkeuksia. Esimerkiksi Aasiassa, valmistetaan puhtaasta kullasta koruja, mutta nämä ovat hyvin poikkeuksellisia edellä mainituista syistä.

Mistä alle 24 karaatin kultakorut koostuvat?

Tyypillisesti alle 24 karaatin kulta sisältää kullan lisäksi muita metalleja, kuten hopeaa, kuparia tai platinaa. Tämän tyyppinen kulta sopii täydellisesti korujen valmistukseen.

Kumpi on kestävämpää, 22 vai 24 karaatin kulta?

22 karaatin kulta on kestävämpää, sillä siihen yhdistetään myös muita metalleja, kuten hopeaa, kuparia tai nikkeliä.

Mikä on 24 karaatin, 22 karaatin ja 18 karaatin kullan koostumus?

24 karaatin kulta on 100 % puhdasta kultaa. 22 karaatissa on 92 % kultaa ja 8 % seosmetalleja. 18 karaatissa on 75 % kultaa ja 25 % seosmetalleja.

Onko 24 karaatin kultaa paras ostettavaksi?

Jos olet kiinnostunut pitkäaikaisista sijoituksista, on 24 karaatin kulta (kultaharkko), jonka puhtaus on 99,99 %, epäilemättä paras vaihtoehto. Jos kuitenkin etsit koruja, on esimerkiksi 14 tai 18 karaatin kulta suositeltavampi sen lujuuden ja kestävyyden vuoksi.

Yhteenveto

24 karaatin kulta on puhdasta kultaa, joka on todella muovattavaa ja pehmeää. Se ei sovi siis käyttöesineiden (kuten korujen) valmistamiseen. Se voi naarmuuntua ja jopa muokkaantua helposti käytössä. Sen takia kultakorut valmistetaan kultaseoksesta, jossa on tietty määrä kultaa ja tietty määrä muita metalliseoksia.

Kullan määrä kerrotaan aina karaateissa. Jos haluat selvittää, kuinka paljon kultaa omassa korussasi on, sinun tulee selvittää sen karaattimäärä. Mitä enemmän kultaa seoksessa on, sen arvokkaampaa se on.

Mikäli harkitset kultakorujesi myymistä, voit lähettää korusi meille arvioitavaksi. Ilmaisen myyntipakkauksen avulla voit lähettää korut ja esineet meille ja me teemme sinulle kilpailukykyisen tarjouksen. Tilaa maksuton myyntipakkaus kultakoruille.

Aiheeseen liittyviä uutisia