Kumpi on parempi sijoituskohde, kulta vai “digitaalinen kulta” (Bitcoin)?

2023/03/29

| Sebastian Rasimus
muut
kryptovaluuttoja

Kulta on monelle sijoittajalle turvasatama. Siihen sijoittaminen on tuonut turvaa monille epävarmojen taloudellisten ja poliittisten aikojen aikana. Viime vuosina kuitenkin Bitcoin on vienyt monen sijoittajan huomion ja monet miettivät, kannattaako ennemmin sijoittaa kultaan vai Bitcoiniin. Bitcoinia onkin nimitetty nettikullaksi. Miten nämä kaksi liittyvät toisiinsa ja kumpi on parempi sijoituskohde?

Kultaan sijoittaminen

Kultaan sijoittaminen on houkutellut monia jo vuosikausien ajan siksi, että sen arvo ei nouse tai laske kriittisesti. Se on toiminut niin sanottuna turvasatamana monille epävarmoina aikoina. Kultaan sijoittaminen onnistuu monella tavalla ja niitä ovat esimerkiksi seuraavat:

  • Fyysisen kullan omistaminen
  • ETF
  • Johdannaiset
  • Futuurit
  • Optiot
  • Turbot ja viputuotteet
  • Kultakaivoksiin sijoittaminen

Fyysisen kullan omistaminen on kaikista helpoin ja suoraviivaisin tapa sijoittaa kultaan. Ongelmaksi nousee kuitenkin se, että fyysistä kultaa on vaikea säilyttää etenkin suurina määrinä. Muun muassa ETF, johdannaiset, futuurit, viputuotteet ja optiot ovat erinomainen tapa sijoittaa kultaan, jos fyysisen kullan omistaminen ei tunnu omalla kohdalla parhaalta ratkaisulta. Voit myös sijoittaa kultaan epäsuorasti sijoittamalla kultakaivosten osakkeisiin.

Kultaan sijoittaminen on siis mielenkiintoista ja se tarjoaa monia vaihtoehtoja.

Bitcoiniin sijoittaminen

Bitcoin, tai nettikulta, on viehättänyt monia sijoittajia viime aikoina. Bitcoin on saavuttanut vakaan aseman markkinoilla, mistä johtuen sekään arvo ei nouse tai laske enää radikaalisti. Niinpä monet sijoittajat, aluksi etenkin nuoremman sukupolven sijoittajat mutta myöhemmin hyvin laajasti myös iäkkäämmät sijoittajat ovat kiinnostuneet kryptovaluuttojen (varsinkin Bitcoinin) sijoittamiseen. Koska Bitcoin on hajautettu kryptovaluutta eikä sitä hallitse mikään taho, maa tai pankki, se on turvassa mahdollisilta finanssikriiseiltä. Toki Bitcoin valuuttana voi laskea samalla tavalla kuin kullan hinta tai vaikkapa osakkeet pörssissä.

Bitcoiniin on helppo sijoittaa, sillä sitä voi ostaa netissä eikä sinun tarvitse huolehtia sen säilyttämisestä, toisin kuin fyysistä kultaa ostaessa. Bitcoinin tulevaisuus näyttää myös vakaalta ja valoisalta, joten ei ole mikään ihme, että siihen sijoittaminen kiinnostaa. Bitcoiniin sijoittajat ovat sitä mieltä että kryptovaluutat ovat tulevaisuus ja moni ennustavat Bitcoinin olevan miljoonan arvoinen muutaman kymmenen vuoden päästä.

Bitcoinin ja kullan suhde

Bitcoinin ja kullan kurssigraafit muistuttavat toisiaan paljon ja monet saattavat hämmästellä sitä. Tietysti mitä kultaan tulee, kyse on paljon pidemmästä ajanjaksosta. Mutta nykyajan kryptovaluutan maailmassa yksi kuukausi vastaa helposti yhtä vuotta tavallisilla sijoitusmarkkinoilla.

Vuoden 2017 aikana Bitcoinin hinta nousi huippuunsa. Sitä seuraavan kerran Bitcoinin arvo lähti nousuun vuonna 2019 ja jälleen vuonna 2021. Bitcoinin arvo on hiponut himan yli 60 000 dollarin. Myös kolme suurempaa laskua on nähty kryptomarkkinoilla viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Kullan hinta puolestaan on laskenut ja noussut vuosien varrella paljon. Vuosi 2021 lähti sijoittajien kannalta liikkeelle melko huonosti, mutta kullan arvon oletetaan taas nousevan. Nyt keskustellaan paljon siitä, että viekö Bitcoin kultaan sijoittajia pois kultamarkkinoilta kryptoihin vai tuleeko lopputulos olemaan se, että Bitcoin ja kulta yhdistyy keskenään toisiinsa? Mahdollisesti asettaa yhdessä uuden kultastandardin? Aika näyttää miten käy.

Sekä kulta että Bitcoin pitävät arvon heittelystä huolimatta hyvin kiinni vakaudesta. Vaikka niiden arvo laskisi yhtenä päivänä, ihmiset luottavat siihen, että arvo nousee taas pian.

Kullan hinta romahti vuonna 2013, jolloin kesti yli kuusi vuotta, kunnes hinta jälleen näki kirkkaampia lukemia. Bitcoinissa nähty romahdukset ovat parhaimmillaan jopa viikossa noussut takaisin huippulukemiin. Kuten aikaisemmin mainittu, voi sanoa, että kryptovaluutan maailmassa yksi kuukausi vastaa helposti yhtä vuotta tavallisilla sijoitusmarkkinoilla ja kultamarkkinoilla.

 

Kullan edut taloudellisen epävarmuuden aikana

Kullalla voi käydä kauppaa samalla tavalla kuin mitä tahansa muitakin raaka-aineita. Monet sijoittajat ovatkin ostaneet kultaa epävarmojen taloudellisten aikojen varalta. Kulta on toiminut turvasatamana jo usean vuosituhannen ajan eikä se ole koskaan menettänyt arvoaan ihmisten silmissä. Kultaan verrattavia vaihtoehtoja taloudellista kriisiä vastaan ovat esimerkiksi taide ja timantit, jossa kussakin on omat heikkoutensa ja huonot puolensa.

Kulta on toiminut luotettavana ja globaalina maksuvälineenä jo tuhansien vuosien ajan. Kultaa on vaikea saada, mutta se ei kuitenkaan ole liian haastavaa. Sen sijaan esimerkiksi timantteja sijoittajan voi olla vaikea saada, saati varmistua niiden aitoudesta. Kultaa on kuitenkin helppo ostaa esimerkiksi netistä ja varmistua myös sen aitoudesta esimerkiksi leimat tarkistamalla.

Verrattuna arvotauluihin tai antiikkiin, kulta on paljon kätevämpi vaihtoehto. Taloudellisen kriisin aikana yksi kultakolikko voi nimittäin olla esimerkiksi 5000 tai 50 000 dollarin arvoinen ja sillä saa ostettua jo monta säkkiä perunoita. Hyvänä esimerkkinä on 1920-luku, jolloin Berliinistä sai yhdellä kultaharkolla ostettua kivitalon.

Bitcoiniin verrattuna kullan etuna on sen vanhanaikaisuus. Koska kulta on ns. offline-asset, sitä ei voida hakkeroida. Kulta olisi turvassa kassakaapissasi myös silloin, jos internet kaatuisi kokonaan.

Hyvä puoli kullassa on myös se, että kullalla on arvoa maailman joka kolkassa ja ihmiset ymmärtävät sen arvon.

Bitcoinin edut taloudellisen epävarmuuden aikana

Bitcoinin edut ovat kultaan verrattuna taloudellisen epävarmuuden aikana erilaiset. Viime kerralla talouden ja markkinoiden romahduksen aikana kryptoja ei ollut saatavilla, joten kukaan ei tiedä, mitä seuraavassa kriisitilanteessa tapahtuu Bitcoinien kanssa. Tällä hetkellä kyseisen krypton mahdolliset hyödyt ovat siis spekulointia.

On todennäköistä, että seuraava kriisi on valuuttakriisi. Koska kaikki maapallolla olevat rahat ovat pohjimmiltaan arvotonta fiat-rahaa, ne pysyvät pinnalla vain kansalaisten luottamuksen ansiosta sekä valtion käskyjen takia. Mikäli luottamus katoaa, lopputulos on Venezuelan kaltainen tilanne.

Jos fiat-raha laskee äkkiä, se johtaa kaikkien rahassa mitattavien hyödykkeiden arvon nousemiseen. Tällaisessa tilanteessa niin Bitcoin, kulta, kuin perunatkin nostavat arvoaan fiat-valuutan romahtaessa.

Olemme historian aikana nähneet sen, että hyperinflaation laskiessa ihmiset vaihtavat mielellään rahat ruokaan, bensaan tai muuhun hyödylliseen käyttötavaraan.

Koska Bitcoinia ei hallitse mikään valtio, pankki tai taho, Bitcoinin käyttäminen onnistuu mainiosti myös sellaisessa tilanteessa, missä pankit kaatuvat tai tilit jäädytetään.

Vaikka vanhempi sukupolvi saattaa ennemmin turvautua kultaan, nuoremmat sijoittajat kiinnittänevät enemmän huomiota Bitcoiniin. Kryptovaluutan etuna kriisitilanteessa on myös se, että sitä on helpommin saatavilla: kultakauppias voi pörssin romahtaessa iskeä lapun luukulle, mutta Bitcoinia saa ostettua netistä.

Kumpaan kannattaa sijoittaa?

Sekä kullalla että Bitcoinilla on omat hyvät puolensa ja haittansa. Kulta on ehkä varmempi ja vakaampi sijoituskohde kuin Bitcoin, mutta Bitcoinin käytännöllisyys houkuttelee monia. Se, kumpaan sinun kannattaa sijoittaa, riippuu ihan täysin omista mieltymyksistäsi.

Mikäli sinua kiinnostaa kultaan sijoittaminen, ole yhteydessä asiakaspalveluun niin autamme sinua löytämään oikean kokoisen ja arvoisen kultaharkon sijoitusmielessä.

Mikäli sinua kiinnostaa kryptovaluutat tai uskot kryptovaluuttojen (ns. ”blockchain”-teknologian) olevan tulevaisuus, suosittelemme hankkimaan Coinbase sovelluksen. Coinbasessa voit sijoittaa eri kryptovaluuttoihin (mukaan lukien Bitcoiniin). Hanki Coinbase täältä ja aloita kryptovaluuttoihin sijoittaminen.

Mikäli luulet Bitcoinin olevan ”tulevaisuuden kulta”, voit helposti sijoittaa Bitcoiniin oman tahdon mukaan, haluaisitko sijoittaa 100 € vai 10.000 €. Suosittelemme Coinbasea, sillä kyseinen toimija on pörssilistattu yhtiö ja yksi maailman suosituimmista kryptovaluuttojen kauppapaikoista. Coinbasessa löytyy kaikki suosituimmat kryptovaluutat, positiivinen puoli on myös se, että epäluotettavat ja hieman kyseenalaiset kryptovaluutat eivät päädy Coinbasen sovellukseen.

Mitä kullan arvon ja Bitcoinin hinnan käy loppupeleissä? On mielenkiintoista seurata niin lähitulevaisuudessa kuin seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tulevat vuodet näyttää miten ns. digitaalinen kulta muuttaa kultamarkkinoita. Kurssigraafit näyttävät samoilta lyhyellä aikavälillä ja kumpikin on tällä hetkellä kuuma sijoituskohde.

Aiheeseen liittyviä uutisia