Kullan jalostus. Miten kultakorut muuttuvat kultaharkoiksi?

2023/03/28

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
jalostusuuni

Kullan jalostus on pitkä prosessi, mikä kestää lähes kaksi viikkoa. Jollain sulattamoilla se on hieman lyhyempi, toisilla hieman pidempi. Tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi, mitä kullan jalostuksessa tapahtuu.

Aluksi romukulta saapuu jalostamoon, jossa seuraa kullan lajittelu ja punnitus. Lajittelun ja punnituksen jälkeen kultaesineet homogenisoidaan. Homogenisointi tapahtuu uunissa, jossa lämpötila on yli 1000 astetta.

Homogenisoinnin lopputuloksena on yksi kultakimpale. Kyseisestä kultakimpaleesta otetaan testiotteet, jossa vahvistetaan, että homogenisointi on tapahtunut onnistuneesti. Testiotteessa porataan kaksi reikää kultakimpaleeseen, poraamisesta tulleet kultajyvät viedään analysoitavaksi, jossa vahvistetaan kullan pitoisuudeksi 999,9 (puhdas kulta).

Kun kultakimpale on vahvistettu olevan täysin puhdasta kultaa, viedään kimpale seuraavaksi uudelleen sulatettavaksi. Uuteen testiin lisätään lyijyä sekaan, jotta kultajyvät sulaisivat lyijyn sisään vuokiin ”pisaroiksi”. Jonka jälkeen vuoat menee uudelleen yli 1000 asteiseen uuniin. Tämän prosessin aikana, kulta absorboi sulan lyijyn ja lisäkuumennus korkeassa lämpötilassa johtaa lyijyn haihtumiseen uunissa.

Lopullinen pitoisuus (999,9) määritellään spektrianalyysillä.

Tämän jälkeen, kulta sulatetaan vielä viimeisen kerran halutuiksi kokoisiksi kultaharkoiksi, jonka jälkeen tämä saadaan uudelleen uuteen käyttöön. Täten vanha tarpeeton romukulta on päässyt uuteen, parempaan käyttöön. Kultaa käytetään mm. elektroniikkateollisuudessa sen hyvän sähkönjohtokyvyn vuoksi sekä lääketieteessä mm. reumalääkityksissä.

Kullan maailmanmarkkinahinta on nyt historiallisissa huippulukemissa, hinta on noussut yli 400% viimeisen 20 vuoden aikana! Ei ole ikinä ollut näin hyvää aikaa vaihtaa tarpeettomia kultaesineitä rahaksi.

Lämpimästi tervetuloa meidän arviointi- ja ostotapahtumiimme. Kierrämme ympäri maata, jossa järjestämme tapahtumia juuri teitä varten. Tapahtumamme ovat aina täysin ilmaisia, arvioinnin yhteydessä teillä ole mitään myyntivaatimusta.

Aiheeseen liittyviä uutisia