fbpx

Kullan sulatus ja kierrättäminen

kultasormuksen kierrätys

Kullat saat helposti muutettua rahaksi, mm. Suomen Kultareservin ostotapahtumissa joita järjestämme kuukausittain ympäri maata. Kun myyt vanhoja tarpeettomia kultakoruja ja muita kultaesineitä, saat itsellesi rahat tilille heti mutta meidän osalta prosessi vasta saa alkunsa.

Kierrätämme kaikki ostamamme kultakorut ja muut kultaesineet, jotta nämä pääsisi uuteen, parempaan käyttöön. Samalla suojelemme luontoa, maaperiä ja vesiämme. Haittavaikutukset kaivostominnasta heijastuvat vuosikymmeniä. Vaikutukset syntyvät raskasmetalleista, jotka kertyvät niin kasveihin kuin eläimiin. Täten aiheuttavat muutoksia lajien lisääntymismenestyksessä ja tätä kautta heikentää näiden monimuotoisuutta.

Vanhan kultakaivoksen jäljet (Riotinto, Espanja)

Kaivostoimintaa tehdään mikäli yhdessä tonnissa malmikiveä ilmestyy ainoastaan kaksi grammaa kultaa.


Missä asteessa kulta sulaa ja mitä tämän sulatus oikeasti tarkoittaa?


Kullan jalostus on pitkä prosessi, joka kestää lähes kaksi viikkoa. Toisilla sulattamoilla se voi olla hieman lyhyempi, toisilla taas hieman pidempi. Karkeasti sanottuna, sulatus kestää noin kaksi viikkoa. Meillä Suomen Kultareservillä sulatus kestää aina vähintään 9 päivää, mutta yleensä jalostukseen menee lähes kaksi viikkoa.


Mitä kahden viikon sulatusprosessi sisältää? 

 • 1. Aluksi romukulta saapuu jalostamoon, jossa seuraa romukullan lajittelu.

 • 2. Lajittelun yhteydenssä punnitaan romukullan raakapaino jonka jälkeen kultaesineet homogenisoidaan. Homogenisointi tarkoittaa sulatusta ja sulatus tehdään uunissa jossa lämpötila on hieman yli 1000 astetta. Kullan sulamispiste on 1064 °C.
 • 3. Homogenisoinnin lopputuloksena on yksi iso kultakimpale. Tämä kultakimpale on syntynyt satojen tai tuhansien eri esineiden sulatuksesta, esineet voi olla kaikkea 8-24K välillä. Lopputuloksena on tosiaan yksi iso kultakimpale, joka on melkein puhdasta kultaa. Mutta prosessi on vasta puolessa välissä.

 • 4. Kyseisestä kultakimpaleesta otetaan testiotteet, jossa vahvistetaan, että homogenisointi on tapahtunut onnistuneesti. Kyseinen testiote tehdään poraamalla kaksi reikää kultakimpaleeseen (vasempaan ja oikeaan reunaan). Poraamisen yhteydessä kultakimpaleesta irtoaa kultajyviä jotka viedään analysoitavaksi.

 • 5. Analysoinnissa vahvistetaan kullan pitoisuus. Jotta homogenisointi on tehty onnistuneesti, tulisi analysoinnin tulos olla 999,9 (puhdasta kultaa).

 • 6. Kun analysointi on valmis ja voidaan vahvistaa että kultakimpaleen pitoisuus on 24K, viedään kimpale uudelleen sulatettavaksi. Tällä kertaan erilaiseen vuokaan johon lisätään lyijyä sekaan. Täten kultajyvät sulaavat kyseisiin vuokiin ja lisäkuumennuksella korkeassa lämpötilassa lyijy haihtuu ja lopullinen pitoisuus on 999,9% puhdasta kultaa.

 • 7. Lopullinen pitoisuus (999,9) määritellään spektrianalyysillä.

 • 8. Spektrianalyysin jälkeen, kulta sulatetaan vielä viimeisen kerran halutuiksi kokoisiksi harkoiksi.

  Näiden vaihteiden jälkeen kulta on sulatettu ja saadaan uudellenkäyttöön. Näin vanha tarpeeton romukulta, joka on lojunut kaapeissa vuosikausia on homogenisoitu, analysoitu, uudelleen sulatettu, analysoitu ja sulatettu vielä toisen kerran, ennen kuin tästä ollaan saatu kultaharkko.

  Täten vanha tarpeeton romukulta on päässyt uuteen, parempaan käyttöön.
Kuvassa kilon kultaharkko


Missä kaikessa kultaa käytetään?

Kultaa käytetään mm. elektroniikkateollisuudessa sen hyvän sähkönjohtokyvyn vuoksi. Tämä tarkoittaa että kultaa käytetään mm. puhelimissa ja tietokoneissa. Ennen vanhaan (vuoteen 2019 asti) kultaa käytettiin myös lääketieteessä mm. reumalääkityksissä. Joten kulta on monikäyttöinen tämän hyvien ominaisuuksien ansiosta. Kultaa käyetään jatkuvasti korujen valmistuksessa, sijoituksina, elektroniikkateollisuudessa, yms. Mahdollisesti tulevaisuudessa löydetään vielä enemmän käyttöä kullalle.

Esimerkiksi hopeaa käytetään aurinkokennoissa, joten hopean käyttö on suuressa kasvussa viimeisien vuosien aikana. On hyvin hieno teko kierrättää tarpeettomia jalometalleja, sillä täten tosiaan suojelemme luontoamme sekä maa- ja meriekosysteemejä. On tärkeää pitää hyvää huolta luonnostamme ja teemme tämän eteen isoja askelia vuosi vuodelta.

Suomen Kultareservi palvelee jokaisessa suurkaupungissa ympäri suomea. Järjestämme myös arviointi- ja ostotapahtumia pienemmissä kaupungeissa ympäri maata. Mikäli teitä kiinnostaa saada kultaesineistäsi arvio tai myydä kultaa niin olkaa yhteydessä asiakaspalveluumme ([email protected]). Voitte myös tutustua kaupungit osioon sivuillamme, tätä kautta voitte lähettää meille kutsun kaupunkiisi. Kaupungit osioon pääset täältä.


Tapahtumamme ovat aina täysin maksuttomia ja ilman ajanvarausta.

Lämpimästi tervetuloa asioimaan!

Ystävällisin terveisin
Suomen kultareservi

Jaa

2 ajatusta aiheesta “Kullan sulatus ja kierrättäminen”

 1. Paluuviite: Mikä on valkokulta ja punakulta? Ovatko kaikki kultaseokset saman arvoisia? | Suomen Kultareservi

 2. Paluuviite: Valkokulta, punakulta ja keltakulta, mikä ero? Minkä arvoinen esine on?

Kommentointi on suljettu.

Postikulta kampanja!

10 € bonus, yli 100 € myynnistä.

Kampanja voimassa rajatun ajan.
Myyntipakkauksen tilaus on täysin maksuton ja saapuu kotiovellesi lähipäivinä.
Myyntipakkaus sisältää kaiken tarvitsemasi kullan myyntiä varten. Kaikki lähetyksemme ovat automaattisesti vakuutettuja 5000 € asti.