Kullan hinta – Miksi kulta on aina ollut arvokasta?

2023/03/22

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta

Kulta on aina ollut arvokasta tavalla tai toisella. Jo tuhansia vuosia sitten kulta oli vallan ja rikkauden symboli, eikä kullan kirjaimellinen ja figuratiivinen hohto ole sittemmin himmennyt.

Pähkinänkuoressa:

  • Muinaisista sivilisaatioista lähtien aina muinaisista egyptiläisistä inkoihin, kullalla on ollut symbolinen arvo ihmiskunnalle.
  • Kultaa on käytetty valuuttana ja siitä on valmistettu kultakoruja ja -esineitä.
  • Kullan arvo riippuu sosiaalisesta rakennelmasta: kulta on arvokasta, koska olemme kaikki yhtä mieltä kullan arvokkuudesta.
  • Kullan suhteellinen niukkuus ja talteenoton vaikeus ovat vain lisänneet käsitystä kullasta arvokkaana hyödykkeenä.

Miksi se on aina ollut arvokasta?

Jotkut väittävät kullan olevan vain barbaarinen jäänne muinaisilta ajoilta, jolloin sitä käytettiin valuuttana ja vallan symbolina. Osa on sitä mieltä, että kulta on arvokasta vain koruissa, esineissä ja teknologiassa ja he väittävät, että paperiraha on se, mihin kannattaa luottaa.

Toiset taas ovat sitä mieltä, että kulta on tärkeä arvonsa säilyttävä sijoituskohde, jonka avulla sijoittavat pystyvät hajauttamaan sijoituksiaan.

Kulta olikin tuhansia vuosia sitten suuressa arvossa ja se oli yksi arvokkaimpia vaihtokauppaan käytettyjä materiaaleja. Tänä päivänä kullan hinta on edelleen korkealla ja sijoittajat ostavat sekä fyysistä kultaa että sijoittavat kultaan liittyviin osakkeisiin.

Kaksijakoisuus

Useimmat olisivat samaa mieltä siitä, että kullalla on aina ollut arvoa monista syistä: korujen valmistuksessa, valuuttana ja sijoituskohteena. Mutta näiden konkreettisten arvojen lisäksi kullalla on myös yksi ominaisuus, joka on yhtä todellinen kuin edellä mainitut asiat: kullan mysteeri on suuri osa sen vetovoimaa ja houkuttelevuutta. Näin ollen kulta voi stimuloida subjektiivista henkilökohtaista kokemusta, mutta kultaa voidaan myös objektivoida, jos se otetaan käyttöön vaihtojärjestelmänä.

Kulta voi olla jotain määrällistä ja konkreettista, kuten raha, ja samalla se voi ilmentää jotain lyhytaikaista, kuten tunnetta tai jopa monia tunteita. Joten osa syy siihen, miksi kullalla on aina ollut arvoa, piilee ihmisen psykologiassa ja luonteessa.

Kulta: hyvän olo jalometalli

On joulukuu ja lunta sataa hiljalleen Helsingin kaupungin yllä. Ilta on jo laskeutunut ja jouluvalot valaisevat näyteikkunoita ja katuja. Mietit mielessäsi, pitäisikö käydä hakemassa kuumaa kaakaota tai glögiä. Pian valoisa näyteikkuna kiinnittää huomiosi: näyteikkunassa kimaltelevat kultakorut ja -sormukset. Kullan kimallus ja lämpö suorastaan lämmittävät sydäntäsi ja mietit, pitäisikö ostaa kultakoruja lahjaksi lähimmäisellesi.

Monipuolisuus on sen valttikortti

Esi-isämme joutuivat keksimään vaihtomenetelmän, joka oli helpompi toteuttaa kuin vaihtokauppa. Kolikko on yksi tällainen vaihtoväline. Kaikista alkuaineiden jaksollisen taulukon metalleista kulta on looginen valinta. Voimme sulkea pois muut elementit metalleja lukuun ottamatta, koska kaasumainen tai nestemäinen valuutta ei ole kovin käytännöllinen siirrettävyyden kannalta. Tästä jäävät käteen metallit, kuten rauta, kupari, lyijy, hopea, kulta, palladium, platina ja alumiini.

Rauta, lyijy, kupari ja alumiini. Nämä metallit ovat alttiita syöpymään ajan myötä, joten ne eivät säilyttäisi arvoaan pitkällä juoksulla, minkä takia näistä metalleista ei kannata valmistaa kolikoita hyötykäyttöön.

Jalometallit. Platina tai palladium ovat järkeviä valintoja, koska ne eivät enimmäkseen reagoi muihin elementteihin – eli tuottavat vain vähän korroosiota – mutta ne ovat liian harvinaisia tuottaakseen tarpeeksi kolikoita kiertoon. Metallin arvon määrittelemiseksi metallin on oltava melko harvinainen, mutta riittävän saatavilla, jotta kohtuullinen määrä kolikoita voidaan luoda kaupankäyntiä varten.

Kulta ja hopea. Kulta ei syövy, ja se voidaan sulattaa tulessa, mikä helpottaa sen käsittelyä ja leimaamista kolikoksi. Hopea ja kulta ovat kauniita metalleja, joista on helppo muotoilla koruja, ja molemmilla jalometalleilla on omat kannattajansa hienojen korujen piireissä.

Mystinen jalometalli

Vaikka hopeaa voidaan kiillottaa ja teksturoida useilla tavoilla valon ja katseen vangitsemiseksi, se ei vedä vertoja kullalle. Kullan atomit ovat itse asiassa raskaampia kuin hopeassa ja muissa metalleissa. Tämä ominaisuus saa elektronit liikkumaan nopeammin, mikä vuorostaan mahdollistaa valon imeytymisen kultaan: tämä on prosessi, jonka Einsteinin suhteellisuusteoria auttoi havaitsemaan.

Kulta, psykologia ja yhteiskunta

Jos nykyaikainen paperirahatalous romahtaa, kullalla ei ehkä ole välitöntä käyttöä – kun paniikki iskee ja ihmiset taistelevat perustarpeistaan – mutta lopulta kullalle tulee käyttöä.

Ihmiset ovat laumaeläimiä. Pidämme parempana muiden ihmisten seuraa täydellisen itsenäisyyden sijaan. On helpompi työskennellä ryhmässä kuin yrittää elää maasta yksin. Tämä inhimillinen piirre pakottaa meidät löytämään tapoja toimia yhdessä, mikä puolestaan johtaa tapoihin vaihtaa tavaroita ja palveluita helposti ja tehokkaasti.

Kulta tarjoaa kestävän kehityksen mukavuutta. Kulta on looginen valinta tähän vaihtovälineeksi. Jos katastrofi iskee niin, että paperirahaa ja sitä tukevaa järjestelmää ei enää ole, palaamme kultaan. Luultavasti kulta on yksi ainoista aineista maan päällä, jolla on kaikki tarvittavat ominaisuudet, mukaan lukien kestävyys.

Kultapalalla ei välttämättä ole välitöntä fyysistä arvoa sen hallussa olevalle henkilölle: he eivät voi esimerkiksi syödä tai juoda sitä. Mutta jos yhteiskunta suostuu muuttamaan kullan kolikoiksi tavaroiden vaihtojärjestelmäksi, kolikolla olisi välittömästi arvoa.

Koska muut uskovat, että kullalla on arvoa, niin sinäkin uskot; ja koska he ajattelevat sinun arvostavan kultaa, myös muut arvostavat sitä.

Yhteenveto

Alkuainenäkökulmasta katsottuna kulta on loogisin valinta tavaroiden ja palvelujen vaihtovälineeksi. Metallia on tarpeeksi kolikoiden luomiseksi, mutta se on tarpeeksi harvinaista, jotta kaikki eivät pysty valmistamaan niitä. Kulta ei syövy, vaan sen arvo säilyy, ja ihmiset ovat fyysisesti ja emotionaalisesti kiinnostuneita siitä.

Kulta on metalli, johon turvaudumme, kun muut valuutat eivät toimi. Se tarkoittaa, että kullalla on aina arvoa, sekä vaikeina ja hyvinä aikoina.

Muuta tarpeeton kulta rahaksi, jopa 500 %:ia korkeampaan hintaan Kullan hinta on noussut lähes 500 %:ia viimeisen 20 vuoden aikana, joten vanhat kultakorut jotka olivat satasien arvoisia kymmeniä vuosia sitten, voivat olla jopa tuhansien arvoisia.

Suomen Kultareserviltä saat aina täysin maksutta, arvioinnin myytäville kultaesineille. Tilaamalla myyntipakkauksen, varmistat itsellesi parhaan hinnan kullastasi juuri nyt. Jo 50 grammalla tienaat tänä päivänä yli 1100 € ja myymällä kultaa, teet myös ympäristöteon. Pelkästään yhden vihkisormuksen kullan tuottaminen, tuottaa useita tonneja jätettä.

 

Aiheeseen liittyviä uutisia