Oletko tietoinen kullan hinnasta? 50 grammalla yli 1000 € korvaus!

2023/03/22

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kultakoruja

Kullan hintakehityksessä on ollut kolme selkeää nousupiikkiä vuoden 1971 jälkeen. Ensimmäinen tapahtui vuonna 1980 tammikuussa, kun kullan hinta nousi jopa 160 dollaria kolmessa päivässä. Korkeimmillaan se kävi 850 dollarissa per unssi. Nousuun oli kaksi selvää syytä: ensimmäinen syy oli epävakaa geopoliittinen tilanne, joka oli seurausta Neuvostoliiton miehityksestä Afganistanissa vuonna 1979. Saman vuoden aikana Iranin panttivankikriisi alkoi. Toinen syy oli öljyn hinnan voimakas nousu, joka aiheutti myös inflaation nopean kiihtymisen. Tämä nosti osaltaan kullan hinnan kysyntää huomattavasti.

Seuraava merkittävä nousu tapahtui vuoden 2008 aikana, kun kultaa vaihdettiin vähän yli 800 dollarilla per unssi. Kesän 2011 aikana se huipentui 1 830 dollariin per unssi. Nousun taustalla oli selkeä turvasatamakysynnän lisääntyminen, joka oli seurausta finanssikriisistä ja dollarin heikentymisestä.

Vuonna 2016 kullan hinta sai taas tukea lisääntyvästä sijoituskysynnästä. Sen taustalla oli talouskasvuun liittyvä epävarmuus. Vuoden 2016 elokuussa kullan hinta oli 1 340 dollaria per unssi, joka oli kiitosta Britannian EU-kansanäänestyksen jälkimainingeista. Talouskasvun alkaminen ja USA:n korkojen nousu jätti hinnan vaihtelemaan kuitenkin 1 200 dollarin ja 1 300 dollarin välimaille.

Vuoden 2019 aikana tapahtui kolmas piikki, kun poliittinen ja taloudellinen epävarmuus nostivat kullan hintaa yli 1 500 dollariin per unssi vuoden kuluessa. Vuonna 2020 kullan hinta nousi edelleen ja ylitti 1 800 dollarin rajapyykin, kiitos pandemian aiheuttaman taloudellisen epävarmuuden sekä keskuspankkien tuki kultaa kohti.

Kullan hinnan romahdus vuonna 2013, mitä tapahtui?

Kulta tunnetaan sijoitusmaailmassa etenkin inflaatiosuojana sekä turvasatamana, jonka odotetaan antavan suojaa esimerkiksi finanssikriisin aikana. Kulta on tuonut sijoittajille hajautushyötyä melkein kaikissa osakemarkkinoiden suuressa laskussa, oli lasku sitten lyhyt tai pitkä.

Jos joudutaan rajuun likviditeettikriisiin, kullan arvo voi rytistä voimakkaasti. Viimeisimmän kerran moinen rysäys nähtiin vuonna 2020, kun vipua käyttäneet sijoittajat joutuivat pakkomyymään kultapositioitaan marginaalivaatimusten kattamiseksi.

Suurimmat laskut kullan hinnassa tapahtuivat vuosien 1980 ja 1998 välillä. Kullan hinta oli nimittäin 1970-luvulla noussut yli 2000 %. 2000-luvulla alkaneen uuden nousukauden aikana kulta oli erinomainen suoja kaikissa markkinalaskuissa.

Euromääräisesti suurin markkinaromahduksessa nähty lasku sijoittajan kannalta (mitä kullan hintaan tulee) oli vuosina 1991 ja 1992. Euroopan valuuttayksikön suhde dollariin ja jalometalleihin vahvistui voimakkaasti ja kullan hinta romahti.

Romahduksen jälkeen seurasi kuuden vuoden ”lama” ja vasta 2019 hinta nousi aikaisempiin kirkkaampiin lukemiin.

Kullan maailmanmarkkinahinta on ennätyslukemissa

Maailmanmarkkinat määräävät kullan hinnan. London Bullion Metal Association julkaisee kullan hinnan (joka koskee 24 karaatin kultaa) joka arkipäivä kello 12.30 ja 17.00 Suomen aikaa. Virallisesti kullan markkinahinta ilmoitetaan dollareissa ja troy-unsseissa, kuten kansainvälisen käytännön tapana onkin. 1 troy-unssi on 31,1034768 grammaa. Kun kullan hinta halutaan tietää euroissa, siihen vaikuttaa myös dollarin ja euron välinen vaihtokurssi. Kullan maailmanmarkkinahinnan euroissa löydät verkkosivuiltamme. Mikäli myit kultaa vuonna 2011–2012, myit kultasi täydelliseen ajankohtaan. Samalla tavalla, mikäli olet myymässä kultaa nyt, ei historiallisesti ole ollut parempaa ajankohtaa myydä kultaa kuin juuri nyt.

Ennätykselliset korvaukset kultakoruista ja muista kultaesineistä

Kullan hinta on ainoastaan kerran (vuonna 2011), ollut lähes samoissa huippulukemissa missä hinta on pysynyt vuodesta 2020 eteenpäin. Mikäli historia toistaa itseään, on odotettavissa korjausliike ja mahdollinen hinnan romahdus. Vuoden 2013 hinnan romahduksen jälkeen sai odottaa kuusi vuotta, kunnes kullan hinta jälleen näki kirkkaampia lukemia. 2019 hinta oli palautunut aikaisempiin huippulukemiin ja tosiaan vuonna 2020 lyötiin 2011 tehty ennätyshinta.

Kullan hinta on nyt niin korkealla, että suurin osa asiakkaistamme odottavat jopa puolet pienempää korvausta esineistä kuin minkä ansaitsevat. Mikäli esimerkiksi myyt 50 gramma 14 karaatin kultaa meille tänään, ansaitset tästä 1189,50 €! Hinnat koskevat myös hammaskultaa, parittomia korvakoruja, rikkinäisiä esineitä jne. Kullan hintalaskuri laskee tarkan hinnan, minkä ansaitset esineistäsi juuri nyt, mikäli toimitat esineesi meille turvalähetyksellä. Turvalähetykset ovat nopein ja yksinkertaisin tapa muuttaa kulta rahaksi, jonka voi tehdä jopa kotisohvalta.

Kotisohvalta tuhansia rikkaammaksi

Voit tilata myyntipakkauksen verkkosivuiltamme vaikka kotisohvalta. Lähetys saapuu lähipäivinä ja sisältää kaikki tarvittavat tiedot palautusta varten. Tilaamalla lähetyksen ette sitoudu myymään esineitä, vaan saatte arvion esineistä ja halutessa voitte vaihtaa kullan rahaksi tarjoamaamme hintaan. Ilman mitään vähennyksiä!

Punnitsemme esineet CE-merkityillä vaa’oilla aina 0,01 g tarkkuudella ja suoritamme maksun 100-prosenttisesti kullan hintalaskurin tietojen mukaisesti.

Aiheeseen liittyviä uutisia