Mikä on kissankultaa?

2023/03/22

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta

Kissankulta voi tämän sädehtivän kauneutensa ansiosta uskotella kenen tahansa silmiä, olevansa aitoa kultaa. Kuten aikaisemmassa artikkelissa mainitsimme, voi kullalla päällystetty hopeakoru näyttää täysin samanlaiselta kuin aito kultakoru.

Kulta on suosittu jalometalli suurimmaksi osaksi tämän fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi. Kuten varmasti tiedät, kultaa käytetään paljon mm. elektroniikkateollisuudessa tämän hyvän sähkönjohdon vuoksi, lämmön kestävyyden ansiosta sekä tämän hyvän korroosionkestävyyden takia (kulta ei hapetu). Kultaesineet ja kullatut esineet ovat myös luonnollisesti hyvin suosittuja, tämän sädehtivän kauneutensa puolesta.

Miten tunnistan aidon kullan?

Tästä aiheesta keskustelemme päivittäin asiakkaidemme kanssa ja yritämme mahdollisimman hyvin pystyä olla avukseen aiheen ymmärtämisessä. Aihe on tosiaan hyvin tavallinen keskusteluaihe meille, joten haluamme siksi avata aihetta hieman enemmän. Toivon mukaan tunnette tietäväni enemmän aiheesta tämän artikkelin lopussa.

Etenkin moni, joka on matkustamassa ulkomaille ja mahdollisesti reissun aikana hankkimassa uusia kultakoruja. Ovat hyvin kiinnostuneita aiheesta, tämä luonnollisesti hyvästä syystä. Sillä on syytä olla varovainen, kun on ostamassa uusia kultakoruja ulkomailta. Yleisen varovaisuuden lisäksi, voit olla tarkkana muutaman asian suhteen, hankkiessa uusia koruja.

Luonnollisesti liian edulliset hinnat, kertovat monesti sen, ettei esine mahdollisesti ole kultaa. Tämä sillä kullalla on yksi globaali maailmanmarkkinahinta, ei hintaero itse kullassa heittele kuin mahdollisesti muutamia senttejä grammalta päivän aikana.

Esineen hintaero syntyy yleensä siitä, että itse esineen valmistaminen on ollut halvempaa ulkomailla kuin Suomessa. Voi myös olla, että kyseisessä maassa verotus on alhaisempi, joka kannustaa esineiden hankkimista ulkomailta. Ole silti varovainen, sillä myyjiä löytyy laidasta laitaan eikä jokainen myyjä valitettavasti ole luotettava.

Meille tulee päivittäin asiakkaita, kenellä on aitojen korujen lisäksi koruja, jotka valitettavasti eivät ole kultakoruja. Vaikka nämä kyseiset korut ovat joskus aikoinaan ostettu kultakoruina itselleen. Yleensä ulkomailta. On kuitenkin hyvä tietää, että luotettavalta myyjältä saa aitoa kultaa. On siis hyvin epätodennäköistä, että saisit väärennettyä kultaa luotettavalta kultaa myyvältä yritykseltä.

On olemassa muutama keino, miten voit itse selvittää onko esineesi aitoa kultaa vai kissankultaa.

Haju- ja makuaisti. Hajulla ja maulla voit erottaa kissankullan aidosta kullasta. Kulta ei haise, eikä maistu metallille. Jos koet, että esineessä on omituinen maku, on se luultavasti kissankultaa. Voit myös hieroa kultaesinettä sormien välissä ja tämän jälkeen haistaa tai maistaa sormiasi. Tämä on yksi tapa, jolla voit helposti, ilman mitään välineitä selvittää mahdollisen epäaitouden esineessä. Hieroessa esinettä sormien välissä, voit myös tuntea lämpöä. Tämä sinänsä taas on hyvä merkki, sillä kulta johtaa lämpöä ja täten aito koru tulee lämmetä sitä hieroessa. Testaa koru magneetilla. Kulta ei ole magneettista, joten aito kultaesine ei tule reagoimaan millään tavalla, kun liikutat magneettia tämän vieressä. Väärennetty kulta sen sijaan liikahtaa tai jopa napsahtaa kiinni magneettiin, kun käytät tarpeeksi isoa magneettia. Magneetin ei tarvitse olla älyttömän iso, kunhan se ei ole liian pienikään, jolloin voi olla mahdottomuus saada edes kissankulta reagoimaan.

Lue lisää kullanarvioinnista täältä

Turvaudu ammattilaiseen.

Mikäli mahdollista, on aina paras turvautua ammattilaiseen. Mikäli teillä on kultaesineitä kotona, on helpoin ja turvallisin tapa tuoda nämä ammattilaiselle arvioitavaksi. Me voimme vuosikymmenien kokemuksella nopeasti selvittää esineiden aitouden, jopa silmin. Mikäli kissankultaesineessä on säilynyt hyvin tämän pinta, eikä edes vuosikymmenien ammattitaidolla tästä silmin ole nähtävissä onko esine kultaa vai ei, voidaan esineestä tehdä teknillinen testi hapoilla. Jolloin saamme selvitettyä, onko esine kultaa vai ei.

Kissankulta on myös (osittain) aitoa kultaa.

Tämä on totta. Eli kullalla päällystetty esine, on osittain myös aitoa kultaa. Mutta tämän päällystys on niin ohutta, ettei itse kullan osuutta voida erottaa esineen sulatuksen jälkeen. Esine voidaan päällystää 14k, 18k tai vaikkapa 24k kullalla. Esineen ydin on valmistettu joko hopeasta, erilaisista metalliseoksista tai teräksestä. Korut ovat tällöin samankaltaisia/näköisiä kuin aidot kultakorut, mutta näillä ei ole romukultana mitään arvoa. Lisää aiheesta miten voin selvittää kultakorujen karaatin.

Korut jossa on pinnoitus tai on kullattu, kuluvat vuosien varrella ellei niitä olla käsitelty hyvin huolellisesti. Mitä luultavammin esine on ollut alttiina ilmalle, kosteudelle tai eri kemikaaleille (hajuvesille tai vaikka ihovoiteille). Tällöin esineessä on hyvin mahdollisesti silminnähtävissä epävärjäyksiä tai muita epäkohtia kulumisien merkeissä.

Aito kulta ei värjäänny tai haise, eikä tämän pinnan alta näy eri värejä. Vaikka kultaa löytyy useammassa eri värissä, tulee esine olla pinnan alta juuri saman värinen kuin mitä se on ulkopuolelta.

Leimattua kissankultaa?

Leimattu kissankulta on myös hyvin tavallista, esimerkkejä leimatusta kissankullasta ovat mm. GP, GOLD PLATED, PLATED tai GOLD PLATING. Kaikki kyseiset leimat viittaavat siihen, että esine on kullattu, eikä tässä ole mitään arvoa kullallisesti. Törmäämme päivittäin myös väärennettyihin leimoihin. Jossa kissankultaesine, on leimattu aidoilla kullan leimoilla (esim. 14K. Lisää aidoista leimoista aikaisemmassa artikkelissamme ”Miten voin selvittää kultaesineiden pitoisuuden”). Täten on hyvä olla varuillaan, mikäli on ostamassa koruja ulkomailta tai jos myyjä on joku muu, kuin virallinen kultaa myyvä yritys.

Mikäli olet epävarma siitä, ovatko esineesi kultaa vai kissankultaa, olet tervetullut meidän arviointi- ja ostotapahtumaamme. Tilaisuutemme ovat aina täysin ilmaisia, eikä teillä ole myyntivaatimusta arvioinnin yhteydessä. Joten voit tulla paikan päälle pelkästään arvioimaan esineesi, tai halutessasi vaihtaa kullan rahaksi. Meillä käy päivittäin asiakkaita, jotka epäilevät korujen aitoutta. Sillä ovat joskus aikoinaan hankkineet korun/esineen ulkomailta.

Välillä asiakkaamme myös yllättyy positiivisesti, kun ulkomailta hankittu esine (jota epäilevät epäaidoksi/kissankullaksi), näyttäytyy olevansa aitoa kultaa. Korvaus voi olla satoja euroja pelkästään tästä yhdestä esineestä, jota asiakas oli heittämässä roskiin. Täten on hyvä ottaa mukaan kaikki esineet, mitkä mahdollisesti voivat olla kultaa. Arviointi on aina täysin ilmainen.

Aiheeseen liittyviä uutisia