syötävä kulta

2023/03/27

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
syötävää kultaa

Kulta ja hopea ovat jalometalleja, joita voi syödä turvallisesti. Vatsassa niille ei tapahdu mitään eivätkä ne vaikuta kehoosi millään tavalla. Kultaa onkin käytetty muun muassa ruoissa, juomissa ja jälkiruoissa. Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin, miten kultaa käytetään ravinnossa.

Mitä on syötävä kulta?

Syötävä kulta on ylellinen elintarvike, joka koostuu ohuista kultahipuista tai lehtikullasta. Se on valmistettu puhtaasta kullasta (24 karaatin), joka on ohennettu erittäin ohuiksi levyiksi tai hipuiksi. Vaikka kulta itsessään on metalli, syötävä kulta on niin ohutta, että se hajoaa suussa eikä aiheuta haittaa elimistölle.

Kulta ruoassa: historia lyhyesti

Syötävien jalometallien käyttö on peräisin jo muinaisen Egyptin faaraoiden ajoilta. He uskoivat kullan olevan tapa päästä jumalten paremmalle puolelle ja tämän takia he muun muassa joivat eliksiiriä, joka sisälsi kultaa. He uskoivat myös kullan edistävän ikuista nuoruutta.

Eurooppalaiset käyttivät kultaa 1500-luvulla lääkintätarkoituksessa. 1600-luvulla sitä alettiin käyttää ruoan koristelemisessa, mikä teki tapahtumista ja juhlista elegantimpia ja kertoi varallisuudesta. Myös idässä kultaa käytettiin ruokien koristelussa ja lääkkeenä.

Nykyään kokit ympäri maailmaa käyttävät jalometalleja erilaisissa annoksissa. Kultaa voi nähdä esimerkiksi kalliiden ruoka-annosten koristeena, mutta onpa sitä käytetty myös pikaruokien (kuten hampurilaisten ja hodareiden) valmistuksessa. Kullan tarkoitus ruoassa on ihastuttaa ja ilostuttaa asiakasta, sillä se tekee vaikutuksen yhteen tärkeimmistä aisteista: näköaistiin.

Syötävän kullan tyypit

Syötävää kultaa on saatavilla muutamassa eri muodossa: lehtinä, hiutaleina ja pölynä.

Lehtiä on helppo käyttää esimerkiksi kakkujen ja muiden ruokien koristeluun. Koska lehdet ovat hyvin helposti rikkoituvia, niiden käsittelyssä pitää käyttää tarkoitukseen soveltuvia työkaluja. Lehtiä on saatavilla monessa eri koossa aina pienistä koristeluun sopivista lehdistä suuriinlehtiin, jotka peittävät koko kakun.

Hiutaleet ovat pienempiä kuin lehdet, mutta suurempia kuin pöly. Niitä käytetäänkin paljon jälkiruokien koristelussa ja niihin voi törmätä esimerkiksi joissakin alkoholijuomissa, kuten Goldschlagerissa.

Pöly luo kauniin kimaltelevan pinnan esimerkiksi kakkuihin ja jäätelöihin. Pölyn käsittelyssä tulee olla tarkkana, sillä se on kirjaimellisesti pölyä ja se lähtee helposti ilmavirran mukaan.

Voiko kultaa syödä turvallista?

Puhtaan kullan syöminen on turvallista (paitsi silloin, jos kärsit kulta-allergiasta, mikä on hyvin harvinaista). Itse asiassa jopa monet hammaslääkärit käyttävät tänäkin päivänä kultaa muun muassa hampaiden paikkaamisessa, sillä se on kestävää ja helposti muokattavissa.

Syy siihen, miksi kullan syöminen on turvallista, on se, että kulta ei imeydy ruoansulatusprosessin aikana. Tämä tosin pätee vain puhtaaseen kultaan, eli kultaan, joka on ainakin 22 karaattia pitoisuudeltaan. Alle tämän pitoisuuden omaavassa kullassa on paljon epäpuhtauksia, minkä takia se voi olla vaarallista syötäväksi. Kun ostat kultaa ruokien valmistusta varten, on tärkeää varmistaa, että se on syötäväksi kelpaavaa.

Miltä kulta maistuu?

Sekä kulta että hopea eivät maistu juuri miltään. Sen takia niiden käyttö ruoassa ja koristeluissa on täysin esteettistä eikä se vaikuta ruoan makuun millään tavalla.

Minkälaisissa ruoissa voidaan käyttää kultaa? Syötävää kultaa ja hopeaa on historian aikana käytetty niin makeassa kuin suolaisessa ruoassa ja sen tarkoitus oli korostaa henkilön varakkuutta tai kunnioittaa vierasta.

Nykyään kultaa käytetään laajemmin ihan kaikenlaisissa ruoissa. Kokit ovat lisänneet kultaa muun muassa kakkuihin ja jälkiruokiin, sushiin, hampurilaisiin, kahviin, hodareihin ja jopa tacoihin.

Sitä voi käyttää helposti ruokien koristelussa ja esimerkiksi kultapöly karkin tai tryffelin päällä tuo upean viimeistelyn herkkuihin. Myös kokonainen kultapinnoite esimerkiksi kakussa tai sushirullassa näyttää todella upealta.

Ruokien lisäksi kultaa voidaan käyttää muun muassa cocktaileissa, samppanjassa ja muissa alkoholijuomissa.

Juomat, missä on kultaa

Yllättävän monissa alkoholijuomissa on lisänä kultaa. Alla olemme maininneet muutamia tunnettuja kultaa sisältäviä alkoholijuomia. Ne sopivat hyvin esimerkiksi juhliin, kuten häihin, polttareihin tai synttärijuhliin.

  • Goldwasser Danzig
  • Gold Flakes Supreme Vodka
  • Smirnoff Gold
  • Gold Cuvée Wine
  • XXIV Karat Grande Cuvée
  • Gold Schlager

Maailman kalleimmat jälkiruoat

Kultaa käytetään paljon jälkiruokien koristelussa. Kultaisen koristelun ansiosta joihinkin jälkiruokiin voidaan asettaa myös melkoisen suolainen hintalappu, joka vaihtelee aina sadoista euroista jopa yli miljoonaan euroon.

Krispy Kreme’s Luxe Doughnut Tässä Iso-Britanniasta saatavassa kultaisessa donitsissa on jopa yli 1600 USA:n dollarin hintalappu. Siihen sisältyy samppanjahilloa, valkosuklaakukkia (kultapölyllä viimeisteltynä) sekä syötäviä timantteja ja 24 karaatin kultalehti.

Golden Opulence Sundae Serendipity 3 New Yorkissa tarjoilee tuhannen dollarin jäätelöannoksen. Noin 50 ihmistä vuodessa ostaa tämän jätskin ja siitä pitää ilmoittaa kaksi päivää etukäteen. Annokseen kuuluu tahitilaista vaniljajäätelöä, jossa on 23 karaatin kultaa.

Strawberries Arnaud Tällä mansikka-annoksella on jopa 1,4 miljoonan dollarin hintalappu. Se ei ole ihme, sillä nämä mansikat tarjoillaan 4.7 karaatin timantin kera. Se on saatavilla Louisianan New Orleansissa Yhdysvalloissa.

Decadence D’or Cupcake Tämä kuppikakku maksaa 750 dollaria ja se on saatavilla Sweet Surrenderissa Las Vegasissa. Siihen kuuluu satavuotista konjakkia, kultahiutaleita ja tahitilaista kultavaniljakaviraaria.

Miten kokit käyttävät kultaa ruokien valmistamisessa?

Kulta tarttuu helposti käsiin ja rikkoutuu. Kultapöly puolestaan häviää helposti kuin tuhka tuuleen. Kullan käyttäminen ruoan valmistuksessa vaatii siis paljon harjoittelua, jonka lisäksi kokit käyttävät kullan työstämiseen tarkoitettuja erikoisvälineitä.

Aiheeseen liittyviä uutisia