Älä missaa näitä: 3 hyötyä ja 4 vaaraa, mitkä sinun tulee tietää myytäessä kultaa.

2024/01/22

| Sebastian Rasimus
Uncategorized @fi

Kullan viehätys on kiehtonut ihmiskuntaa vuosisatojen ajan. Jos harkitset kultakorujen myyntiä, olipa kyseessä ekologinen teko tai nykyisten markkinoiden hyödyntäminen, on tärkeää ymmärtää niihin liittyvät edut ja vaarat. Tässä luettelossa listaamme seitsemän avainkohtaa, jotka auttavat sinua tekemään tietoon perustuvan päätöksen ennen kuin eroat arvokkaista arvoesineistäsi.

Kultakorujen myynnin hyödyt

 1. Historiallisen korkeat hinnat: Kullan arvo on noussut jyrkästi viime vuosina ja saavuttanut historiallisen ennätyksen. Nykyiset markkinat tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden hyödyntää kultakorusi täysi arvo. Nyt myymällä kultaa voit hyödyntää näitä myyjälle suotuisia markkinaolosuhteita.
  Esineet, jotka olivat satasien arvoisia 2000-luvun alussa, ovat nyt jopa 1000 € arvoisia: Suomen Kultareservin asiakasrekisteristä selviää, että keskimääräinen asiakasmaksu on nykypäivänä lähes 1000 €. Vain 40 grammaa 14 karaatin kultaa, tilittää kirjoittamisen hetkellä kultaa myyville 1044.83 € (https://suomenkultareservi.fi/kulta-rahaksi/). Kultakorujen myyminen voi tarjota huomattavan taloudellisen tuen ja historiallisesti katsottuna, ei ole ikinä ollut parempaa aikaa myydä kultaa kuin nyt.
 2. Kierrätetyn kullan hyödyt: Myymällä kultakorusi edistät kestäviä käytäntöjä. Kierrätetty kulta vähentää louhinnan tarvetta ja minimoi sen ympäristövaikutukset.
  Mm. Pandora (yksi maailman suurimmista korumyyjistä) on ilmoittanut siirtyvänsä vuoteen 2025 mennessä pelkästään myymään kierrätetystä kullasta ja hopeasta tehtyjä koruja (https://suomenkultareservi.fi/pandora-kullan-kierratys/).
 3. Tilaisuus voi olla lyhyt, tartu siihen nyt, kun vielä voit: Hyödynnä nykyiset korkeat hinnat niin kauan kuin ne kestävät ja maksimoi pääomasi tuotto. Viimeksi kun kulta löi aikaisemman hintaennätyksen (vuonna 2012), seurasi yli 35 % hinnan romahdus heti seuraavana vuonna, jolloin hinta tippui 44,5 euron grammahinnasta, 28 €/g vuoden 2013 lopussa.

Kullan hinta koki ennennäkemättömän nousun vuonna 2019, kun koronapandemia sai alkunsa ja hinta nousi entuudestaan vuoden 2021 alussa, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Nyt kun koronaa ei enää luokitella pandemiaksi, on mahdollisuus, että kullan hinta kokee korjausliikkeen. Vielä toistaiseksi epävakaudet Ukrainassa ja Lähi-idässä ovat pidättäneet kullan hinnan ennätyslukemissa.

Kultakorujen myynnin vaarat

 1. Verkkohuijarit: Ole varovainen myydessäsi kultakoruja netissä. Valitettavasti verkossa on epärehellisiä toimijoita, jotka voivat verkkosivujensa mukaisesti tarjota epärealistisen korkeita hintoja, mutta todellisuudessa yhtiön toiminta perustuu vilpillisiin käytäntöihin. Tee perusteellinen tutkimus ja valitse hyvämaineiset alustat tai ostajat.
  Verkossa löytyy toimijoita, jotka omistavat useamman eri toiminimen ja mainostavat kaikilla alustoilla eri hinnoilla, jotka kaikki ovat yli maailmanmarkkinahinnan. Ole varuillaan!
 2. Hinnat liian hyviä ollakseen totta: Jos verkkosivuilla hinta näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on sitä. Ole varovainen, kun kohtaat ostajia, jotka lupaavat poikkeuksellisen korkeat hinnat kultakoruistasi.
  On tärkeää maksimoida korujesi tuotto itsellesi, mutta ole varuillaan ja tee aina taustatutkimus yhtiöstä ja tämän toimitavoista. Voitte mm. helposti tarkistaa maailmanmarkkinahinnan seuraavista paikoista https://suomenkultareservi.fi/kullan-hinta/ (€) tai https://goldprice.org/ ($) ja mikäli ostaja ilmoittaa maksavansa 24k kullasta yli maailmanmarkkinahinnan, voit odottaa, ettei mikään heidän ilmoittamistansa ostohinnoista ole aidot ja heidän toimitapansa eivät ole vilpittömät.
 3. Arvostelujen tarkistamisen tärkeys: Ennen kuin otat yhteyttä ostajaan, tarkista heidän arvostelunsa esimerkiksi Googlen tai Trustpilotin kaltaisilla alustoilla. Rehellinen palaute aiemmilta asiakkailta voi auttaa sinua tunnistamaan luotettavat ostajat.
 4. Arvioinnin ja punnituksen tarkkuus: Varmista, että luotettava ammattilainen arvioi ja punnitsee kultakorusi oikein. Varo ostajia, jotka antavat epämääräisiä tietoja arvostusprosessista tai kenen arvosteluista löytyy pettyneitä asiakaskokemuksia.
  Myymällä kultaa verkossa ette pääse seuraamaan mm., että punnitus tehdään oikein ja ce-merkityillä vaa’oilla. Tämän takia on tärkeää tehdä hyvä taustatyö yhtiöstä ja selvittää, onko heillä esimerkiksi paljon huonoja asiakaskokemuksia, joka voi viitata siihen, että esineiden arvostusta ei tehdä oikein.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että punnitus ja esineiden arviointi aina tehdään epämääräisesti mikäli myyt kultaa verkossa, mutta riski tähän on huomattavasti suurempi kuin mikäli teet kaupat kasvotusten.

Suosi kivijalkaliikkeitä ja kasvotusten tehtyjä kauppoja

Kuten edellä mainittu, on selvä, että kasvotusten kaupat onnistuvat parhaiten. Näin vältät kaikki yllä mainitut vaarat, pääset todistamaan esineiden oikean arvioinnin omin silmin ja saat myös maksun heti paikan päällä. Näin ei myöskään tarvitse arvoesineitä sujauttaa kirjekuoreeseen ja odottaa, että Posti toimittaa nämä perille.

Vakuutetut lähetykset ovat käytännössä aina vakuutettuja 5000 € arvon edestä, mutta mikäli jokin kirje hukkuu, alkaa tilanteen selvittely ja mahdollisen korvausmäärän neuvottelut vakuutusyhtiön/Postin kanssa. Täytyy huomioida, että vakuutuksesta vastaa Posti eikä toimija, joka teille on lähettänyt kirjeen, joten oikeusprosessi tästä voi olla hyvinkin monimutkainen. Vaikka meillä Suomen Kultareservillä ei ole ikinä hukkunut yhtään kultalähetystä, ei se tietenkään poista sitä mahdollisuutta, että näin voisi joskus käydä.

Meille voit myydä kultaa paikan päällä tai verkossa/postitse, mutta jotta kaupat voidaan tehdä täysin riskittömästi, suosittelemme paikan päällä tehtyjä kauppoja. Tämä on turvallisin tapa myydä kultaa, jossa poistetaan kaikki ylimääräiset riskit ja mahdolliset päänvaivat molemmilta osapuolilta. Rahatkin saat itsellesi heti kun olet jättänyt kullat myytäväksi.

Johtopäätös

Kultakorujen myyminen tulee olla palkitseva kokemus sekä taloudellisesti että ympäristöllisesti. Kun ymmärrät asiaan liittyvät edut ja vaarat, voit tehdä tietoisen päätöksen, joka on linjassa tavoitteidesi kanssa. Muista tehdä perusteellinen tutkimus, tarkistaa arvostelut ja valita hyvämaineiset ostajat tai alustat reilua ja turvallista kauppaa varten.

Alalta löydät suurimmaksi osaksi hyviä ja luotettavia kumppaneita kenelle voit myydä vanhat kultakorusi, epäluotettavat ja harhaanjohtavat toimijat löydät pääasiallisesti verkosta. Kun etsit netistä kultaa ostavia yrityksiä, huomaat hyvinkin nopeaa, että suurin osa toimijoista ilmoittavat maksavansa yli maailmanmarkkinahinnan kullasta. Mikä tulisi olla ensimmäinen varoitusmerkki, että kyseessä voi olla epärehellinen toimija. Maailmanmarkkinahinta (24 karaatin kulta) on kirjoittamisen hetkellä 59,71 €/g (22.1.2024, klo 16.19), joten jos toimija tänään ilmoittaa maksavansa yli 60 €/g, on kyseessä todennäköisesti epärehellinen toimija.

Lisätietoja ja apua kultakorujen myyntiin saat verkkosivuiltamme. Olemme täällä opastamassa ja auttamassa teitä prosessin läpi ja hyödyntämään tätä mahdollisuutta parhaalla mahdollisella tavalla.

www.suomenkultareservi.fi

Aiheeseen liittyviä uutisia