Jalometalli, alkuaine, Au – Kulta. Mikä tämä alkuaine on ja mihin kultaa käytetään?

2023/03/30

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kultahippuja

Kulta on jokaiselle tuttu alkuaine, jota käytetään esimerkiksi korujen ja kultaesineiden valmistamiseen. Kemiallisesti katsottuna kulta kuuluu metallien ryhmään ja sen järjestysluku on 79. Kullan kemiallinen merkki on Au. Se kuuluu siirtymämetalleihin ja jalometalleihin. Tässä artikkelissa katsomme, mitä on kulta ja mihin tarkoituksiin sitä käytetään.

Mitä on kulta?

Kulta on siirtymä- ja jalometalli, jota on käytetty vuosituhansien ajan sekä rahana että kolikkojen, korujen ja tavaroiden materiaalina. Nykyään sitä käytetään myös elektroniikkateollisuudessa ja kulta on myös suosittu sijoituskohde. Se on haluttua teollisuudessa, koska se mahdollistaa sähkönjohtavuutensa ansiosta elektroniikan valmistuksen.

Kulta on pehmeää, kiiltävää ja helposti muokattavaa. Se myös johtaa hyvin sähköä. Kultaa on helppo takoa koruiksi ja sen venyvyyden takia yhdestä grammasta voi tehdä jopa 4 neliömetriä lehtikultaa tai jopa kahden kilometrin pituisen langan. Kyseessä on siis monipuolinen ja haluttu jalometalli, jolla on useita käyttötarkoituksia.

Metallinen kulta on myrkytöntä eikä sillä ole ärsyttäviä vaikutuksia. Sitä on mahdollista myös käyttää ruoan lisäaineena (tai jopa alkoholijuomissa, kuten Goldschlagerissa), sillä se ei liukene vatsassa eikä aiheuta mitään reaktiota elimistössä.

Kullan historia lyhyesti

Kullan sanotaan olevan yksi ensimmäisistä ihmisen löytämistä ja käyttämistä metalleista. Ensimmäiset kultakimpaleet oletettavasti huuhtoutuivat joen rannoille kultakimpaleiden muodossa. Koska kulta on puhdas metalli luonnossa ja näin ollen helposti muokattavissa, ei ole sattumaa, että kultaa käytettiin ensimmäisten kolikkojen, korujen ja metalliesineiden valmistamiseen.

Vanhimmat kultaesineet ovat vuodelta 2500 eaa. Noin 700 vuotta ennen kuin ajanlaskumme alkoi, kulta pidettiin vaihtovälineenä ja siitä tehtiin kultakolikoita. Nykyään kultaa on monilla hallussaan esimerkiksi kultakoruina, kolikoina ja muina kultaesineinä. Kullan hinta on historiallisissa ennätyslukemissa ja vaihtamalla kullan rahaksi tänään, ansaitset esineistäsi ennätyksellisiä lukemia. Siirry kullan hintalaskurin.

Kulta – käyttötarkoitukset

Kullalla on monia käyttötarkoituksia. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi koruihin, hammaspaikkoihin ja proteeseihin. Koska kulta johtaa hyvin sähköä, sitä käytetään myös elektroniikkateollisuudessa. Sitä on käytetty myös reuman hoitamiseen sekä pistoksina että suun kautta, vaikka kultayhdisteiden vaikutustavat eivät ole olleet täysin selviä. Nykyisin kultaa on yleisimmin esillä korujen ja esineiden muodossa. Oikea kultaesine leimataan, jotta ostaja tietää, kuinka paljon oikeaa kultaa esine sisältää. Kullan käyttötarkoituksesta riippuu, käytetäänkö kultaa puhtaana vai lisätäänkö siihen muita jalometalleja.

Kulta on myös erinomainen sijoituskohde, sillä sen arvo pysyy melko samana maailmantaloudesta tai poliittisista ongelmista riippumatta.

Keltakulta, valkokulta, punakulta

Kun puhumme kullasta, ajattelemme ensimmäisenä keltakultaa: eli sitä keltaisena säihkyvää kultaa. Olet kuitenkin saattanut törmätä myös valko- ja punakultaan. Sekä kelta-, valko- että punakulta on kaikki valmistettu kullasta. Niiden erona on vain kultaan sekoitetun muun jalometallin määrä.

Koska kulta on pehmeää, sen käyttäminen puhtaana käyttöesineiden valmistamiseen olisi epäkäytännöllistä. Niinpä kultaesineisiin ja koruihin lisätään muita jalometalleja, jotka tekevät siitä paremmin käyttöön sopivan. Punakultaan lisätään tavallisen kullan kaveriksi muun muassa kuparia, joka antaa sille sen kauniin punertavan värin. Valkokultaan sen sijaan lisätään muita jalometalleja, jotka saavat sen hohtamaan hopean tavalla.

Kulta on kuitenkin aina arvoltaan samaa, oli se sitten kelta-, puna- tai valkokultaa. Kullan arvo määritellään karaateissa. Tyypillisesti Suomesta löytyvissä kultaesineissä ja koruissa on 14 karaattia kultaa.

Kultaan sijoittaminen

Koska kulta on monipuolinen jalometalli ja sillä on monia käyttötarkoituksia, monet sijoittavat mielellään kultaan. Kullan arvo pysyy melko tasaisena huolimatta siitä, miltä maailmantalous näyttää tai minkälainen poliittinen tilanne maailmalla on. Kultaan sijoittaminen on kasvattanut suosiotaan vuosien varrella ja yhä useammat sijoituksia miettivät kallistuvat kullan puoleen sen vakauden takia.

Kullan jälleenmyynti

Kullan jälleenmyynti on mahdollista ja jos sinulla on tarpeettomia kultakoruja tai -esineitä, ne voi myydä eteenpäin. Voit tilata meidän kauttamme ilmaisen myyntipakkauksen ja lähettää kullan meille myytäväksi markkinoiden korkeimpaan hintaan. Arvioimme esineet ilmaiseksi eikä arviointi velvoita sinua vielä mihinkään. Kullan jälleenmyynti voi olla erinomainen tapa tienata hieman taskurahaa tarpeettomilla kultakoruilla ja -esineillä.

Voit laskea hinta-arvion kultaesineille ennakkoon, käyttämällä hintalaskuria myyntipakkaus-sivulla. Olemme vakuuttuneita että hintamme edustavat markkinoiden kärkeä ja tarjoamme paras hintatakuun jokaisen oston yhteydessä.

Aiheeseen liittyviä uutisia