Jalometalli, alkuaine, Au – Kulta. Mikä tämä alkuaine on ja mihin kultaa käytetään?

2023/03/30

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kultahippuja

Kulta on jokaiselle tuttu alkuaine, jota käytetään esimerkiksi korujen ja kultaesineiden valmistamiseen. Kemiallisesti katsottuna kulta kuuluu metallien ryhmään ja sen järjestysluku on 79. Kullan kemiallinen merkki on Au. Se kuuluu siirtymämetalleihin ja jalometalleihin. Tässä artikkelissa katsomme, mitä on kulta ja mihin tarkoituksiin sitä käytetään.

Mitä on kulta?

Kulta on siirtymä- ja jalometalli, jota on käytetty vuosituhansien ajan sekä rahana että kolikkojen, korujen ja tavaroiden materiaalina. Nykyään sitä käytetään myös elektroniikkateollisuudessa ja kulta on myös suosittu sijoituskohde. Se on haluttua teollisuudessa, koska se mahdollistaa sähkönjohtavuutensa ansiosta elektroniikan valmistuksen.

Kulta on pehmeää, kiiltävää ja helposti muokattavaa. Se myös johtaa hyvin sähköä. Kultaa on helppo takoa koruiksi ja sen venyvyyden takia yhdestä grammasta voi tehdä jopa 4 neliömetriä lehtikultaa tai jopa kahden kilometrin pituisen langan. Kyseessä on siis monipuolinen ja haluttu jalometalli, jolla on useita käyttötarkoituksia.

Metallinen kulta on myrkytöntä eikä sillä ole ärsyttäviä vaikutuksia. Sitä on mahdollista myös käyttää ruoan lisäaineena (tai jopa alkoholijuomissa, kuten Goldschlagerissa), sillä se ei liukene vatsassa eikä aiheuta mitään reaktiota elimistössä.

Kullan historia lyhyesti

Kullan sanotaan olevan yksi ensimmäisistä ihmisen löytämistä ja käyttämistä metalleista. Ensimmäiset kultakimpaleet oletettavasti huuhtoutuivat joen rannoille kultakimpaleiden muodossa. Koska kulta on puhdas metalli luonnossa ja näin ollen helposti muokattavissa, ei ole sattumaa, että kultaa käytettiin ensimmäisten kolikkojen, korujen ja metalliesineiden valmistamiseen.

Vanhimmat kultaesineet ovat vuodelta 2500 eaa. Noin 700 vuotta ennen kuin ajanlaskumme alkoi, kulta pidettiin vaihtovälineenä ja siitä tehtiin kultakolikoita. Nykyään kultaa on monilla hallussaan esimerkiksi kultakoruina, kolikoina ja muina kultaesineinä. Kullan hinta on historiallisissa ennätyslukemissa ja vaihtamalla kullan rahaksi tänään, ansaitset esineistäsi ennätyksellisiä lukemia. Siirry kullan hintalaskurin.

Kulta – käyttötarkoitukset

Kullalla on monia käyttötarkoituksia. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi koruihin, hammaspaikkoihin ja proteeseihin. Koska kulta johtaa hyvin sähköä, sitä käytetään myös elektroniikkateollisuudessa. Sitä on käytetty myös reuman hoitamiseen sekä pistoksina että suun kautta, vaikka kultayhdisteiden vaikutustavat eivät ole olleet täysin selviä. Nykyisin kultaa on yleisimmin esillä korujen ja esineiden muodossa. Oikea kultaesine leimataan, jotta ostaja tietää, kuinka paljon oikeaa kultaa esine sisältää. Kullan käyttötarkoituksesta riippuu, käytetäänkö kultaa puhtaana vai lisätäänkö siihen muita jalometalleja.

Kulta on myös erinomainen sijoituskohde, sillä sen arvo pysyy melko samana maailmantaloudesta tai poliittisista ongelmista riippumatta.

Keltakulta, valkokulta, punakulta

Kullasta puhuttaessa ensimmäisenä mieleen tulee keltakulta eli se keltaisena säihkyvä kulta. Hyvin mahdollisesti olet saattanut törmätä myös valko- ja punakultaan. Keltakullan lisäksi myös puna- ja valkokulta on valmistettu kullasta. Niiden erona on vain kultaan sekoitetun muun jalometallin määrä.

Kullan pehmeyden takia pelkästään sen käyttäminen puhtaassa muodossa esineiden valmistamiseen olisi epäkäytännöllistä. Tästä syystä kultaesineisiin lisätään muita jalometalleja, jotka tekevät siitä käytännöllisemmän. Esimerkiksi punakultaan lisätään tavallisen kullan lisäksi muun muassa kuparia, joka antaa sille sen kauniin punertavan värin. Sen sijaan valkokultaan lisätään muita jalometalleja, jotka saavat sen hohtamaan hopean lailla.

Kulta on kuitenkin aina arvoltaan sama riippumatta siitä, onko se kelta-, puna- tai valkokultaa. Kullan arvo määräytyy aina karaattien mukaan. Tyypillisesti Suomesta löytyvissä kultaesineissä ja koruissa on 14 karaattia kultaa.

Kultaan sijoittaminen

Monet haluavat sijoittaa mielellään kultaan, koska se on monipuolinen jalometalli ja sillä on useita käyttötarkoituksia. Kullan arvo pysyy melko tasaisena riippumatta siitä, miltä maailmantalous näyttää tai minkälainen poliittinen tilanne maailmalla on. Kultaan sijoittaminen on kasvattanut suosiotaan vuosien varrella ja yhä useammat sijoituksia miettivät kallistuvat kullan puoleen sen vakauden takia.

Kullan jälleenmyynti

Kullan jälleenmyynti on mahdollista ja jos esimerkiksi sinulta löytyy tarpeettomia kultakoruja tai esineitä, voit tehdä niillä rahaa myymällä ne eteenpäin. Meidän kauttamme voit tilata ilmaisen myyntipakkauksen ja lähettää kultasi meille myytäväksi markkinoiden korkeimpaan hintaan. Teemme esineidesi arvioinnin ilmaiseksi eikä se velvoita sinua vielä mihinkään. Kullan jälleenmyynti voi olla erinomainen tapa tienata hieman taskurahaa tarpeettomilla kultakoruilla ja -esineillä.

Voit laskea hinta-arvion kultaesineillesi ennakkoon käyttämällä myyntipakkaus-sivulta löytyvää hintalaskuria. Olemme sitoutuneita, että hintamme edustavat markkinoiden kärkeä ja tarjoamme parhaan hintatakuun jokaiselle ostokselle.

Aiheeseen liittyviä uutisia