Ajaton keltakulta – miksi valita keltainen kulta?

2023/03/28

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kultakelloja

Kultaa on pidetty arvossa jo tuhansia vuosia. Sen suosio ja haluttavuus eivät ole vuosien saatossa himmenneet, vaan arvokasta keltakultaa käytetään nykyään niin korujen valmistamisessa, sähkö- ja lääketeollisuudessa kuin teknologian alalla.

Tänä päivänä ei kuitenkaan tarvitse enää tyytyä pelkkään keltakultaan, sillä markkinoilla on nykyään myös muun muassa valkokultaisia ja ruusukultaisia esineitä.

Mutta miksi keltakulta on niin suosittu vaihtoehto ja miksi se kannattaa valita?

Keltakulta – ajatonta kauneutta

Kun mietimme kultaa, huomiomme kiinnittyy heti keltaisen kullan kauneuteen ja hohtoon. Kullalla on myös monia muita käyttötarkoituksia ja sen suosio on nykyään vain kasvussa usealla alalla. Myös sijoittajat kääntävät katseensa kultaan, kun taloudellisen epävakauden ajat ovat käsillä.

Keltakullalla on ajatonta kauneutta, joka vetää ihmisiä puoleensa. Alla selvitämme lisää keltakullan ominaisuuksista ja mietimme, miksi keltakulta on niin suosittua.

Onko keltainen kulta “puhdasta” kultaa?

Monet ihmiset pitävät keltaista kultaa “puhtaimpana” kultana. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että sen väri on läheisimmin sukua sille puhtaalle kullalle, jota louhitaan maasta tai huuhdotaan joista.

Tämä puhtauden oletus on kuitenkin virhe. Keltakultaiset korut sisältävät itse asiassa seosmetalleja, jotka tekevät siitä kestävämmän käytössä. Niihin sekoitetaan muun muassa nikkeliä ja hopeaa.

Miksi keltakulta sisältää metalliseoksia?

Sormuksissa ja muissa koruissa käytetty keltakulta on yleensä metalliseos, koska se on yksinään liian pehmeää säilyttääkseen muotonsa pitkään.

Siksi koruissa käytettävää keltakultaa on vahvistettava yhdistämällä puhdasta kultaa muihin metalleihin, kuten hopeaan, kupariin ja platinaan.

Mitä ovat karaatit?

Mitä korkeammat kullan karaatit ovat, sitä enemmän seoksessa on puhdasta kultaa.

Kultakaraatti edustaa 1/24:tä ostamistasi kultakoruista. Tämä tarkoittaa sitä, että kultaesineen puhtaus merkitään näiden pienten osien lukumääräksi.

Toisin sanoen esinettä, joka sisältää 18 osaa puhdasta kultaa ja 6 osaa metalliseosmetallia, kutsutaan 18 karaatin kullaksi. Puhdasta kultaa, jossa kaikki 24 osaa ovat vain kultaa, kutsutaan puolestaan 24 karaatin kullaksi.

Karaatit ovat lyhennetty kirjaimella “K.” Esimerkiksi 18 karaatin kulta ilmoitettaisiin lyhenteellä 18K.

9K vai 18K kulta – kumpi on parempi?

Vaikka korkea karaattipitoisuus kuulostaa positiiviselta, se on tekijä, joka nostaa korun hintaa – ja on tärkeää muistaa, että suurempi karaatin määrä edustaa hieman pehmeämpää esinettä, joka voi kulua ja naarmuuntua helpommin.

Yleisesti ottaen keltakullasta tehdyissä kihlasormuksissa ja hienoissa koruissa käytetään 9K tai 18K kultaa.

Molemmat ovat puhtausasteita, jotka takaavat silmiinpistävän kultaisen värin ja hehkun, mutta ovat kuitenkin, mikä tekee niistä sopivia jokapäiväiseen ja elinikäiseen käyttöön.

Mikä on kalleinta: kelta-, ruusu- vai valkokulta?

Kultakorujen hinnan määrittelee niiden karaattipitoisuus. Ruusu- ja valkokulta eivät koskaan voi olla 24K kultaa, sillä niihin täytyy aina lisätä myös muita metalliseoksia niiden kauniin värin saamiseksi. Kaikkiin käyttöesineisiin, kuten koruihin ja kelloihin, lisätään kuitenkin muita metalliseoksia, jotka lujittavat esinettä ja tekevät siitä kestävämmän huolimatta siitä, onko ne valmistettu kelta-, valko- vai ruusukullasta.

Toisin sanoen mikään näistä vaihtoehdoista ei ole toista kalliimpi, sillä esineen hinta määrittyy sen mukaan, kuinka paljon se sisältää puhdasta kultaa.

Miksi valita keltakulta?

Ei ole epäilystäkään siitä, että keltakullalla on täysin oma ajaton viehätyksensä. Keltakulta saa myös timantit ja muut kivet näyttämään koruissa kauniilta. Keltakulta näyttää erehtymättömän ylelliseltä ja klassiselta, kun sitä käytetään koruissa. Lisäksi keltakulta ei mene koskaan pois muodista.

Keltakullassa on myös se hyvä puoli, ettei se aiheuta allergioita. Esimerkiksi ruusukultaan lisätään kuparia, mikä voi aiheuttaa allergiaa, kun taas valkokullassa nikkeli voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Keltakultaan saatetaan joskus lisätä nikkeliä, mutta sinun on mahdollista löytää myös keltakultaisia koruja, joissa ei ole nikkeliä lainkaan.

Paljon keltakullalla voi tienata?

Jokaisella aidolla kultaesineellä, voit tänä päivänä tienata jopa tuhansia euroja. Kultakorut jotka esimerkiksi olivat 400 € arvoisia 20 vuotta sitten, ovat nyt noin 2000 € arvoisia. Joten on sanomatta selvä, että yli 90 % asiakkaistamme, yllättyy kun saavat tietää, paljon saavat vanhoista kultakoruista.

Kiinnostaako saada selville, paljon voit tienata vanhoilla kultakoruilla ym. kultaesineillä? Tilaa maksuton myyntipakkaus, niin saat täysin maksutta arvioinnin myytäville kultakoruille. Mikäli olet tyytyväinen hintaan, suoritamme maksun viivettä tilillesi ja mikäli et ole tyytyväinen hintaan, palautamme esineesi, täysin maksutta. Voit myös laskea etukäteen, paljon tienaat kultakoruillasi juuri nyt.

Aiheeseen liittyviä uutisia