fbpx

Miten tiedän kultakoruni grammahinnan 14k, 18k, 20k tai mahdollisesti 22k?

Suomen Kultareservi kultakoruja

Pikakurssi: Kullan hinta / Kullan maailmanmarkkinahinta / Kullan grammahinta / Kullan raaka hinta – mikä on kullan maailmanmarkkinahinta ja miten tämä liittyy kultakorujen hintaan?

Pikakurssi ymmärtääkseen mihin kullan hinta perustuu ja miten voin laskea omien kultakorujen arvon jopa kotisohvalla.


Vaikka puhumme hyvin yksinkertaisesta asiasta, kuin kullan hinta, voi tämä silti olla hyvin monimutkainen asia ymmärtää. Sillä ymmärtääkseen eri kultaesineiden hinnan, täytyy ymmärtää kultaesineiden pitoisuuden ja mitä pitoisuuden lisäksi on otettava huomioon?

Alla lista eri kultaesineistä, mitkä kaikki erottuvat pitoisuudeltaan toisista:

  • Hammaskulta: voi olla 10–22 karaattia, yleensä hammaskulta on keskimäärin 16 karaattia.
  • Suomesta ostetut kultakorut: Yleensä 14 karaattia, ellei koru ole erityisesti valmistettu asiakkaan toivomuksien mukaisesti.
  • Ruotsista ostetut kultakorut: Yleensä 18 karaattia, ellei koru ole erityisesti valmistettu asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  • Tanskasta tai Kreikasta ostetut kultakorut: Yleensä 8 karaattia (joka on matalin kultapitoisuus, jotta kultaa voi nimenomaan kutsua kullaksi).
  • Lähi-idästä ostetut kultakorut: Yleensä vähintään 18 karaattia. Yleensä 21-22 karaattia.
  • Dubaista ostetut korut: Kaulakorut ja sormukset ilman timantteja = Vähintään 18 karaattia. Yleisin 22 karaattia. Mikäli korussa on timantteja tai kiviä ovat korut monesti 18 karaattia, sillä 18 karaatin kulta on hieman kestävämpää kuin 22 karaatin kulta.

Täältä pääset tutustumaan paremmin, onko esineesi aitoa kultaa vai mahdollisesti kullattu?


Suomesta ostetut 14k kultakorut ovat siis hieman kestävämpiä kuin esimerkiksi 18k korut ostettu ruotsista. Mitä matalampi pitoisuus, sen kestävämpi esine. Tämän takia kultakellot valmistetaan yleensä <18 karaatin kullasta. Toki löytyy hyvin harvinaisia kultakelloja mitkä ovat valmistettu yli 18 karaatin kullalla, mutta nämä ovat hyvin harvinaisia. Enemmän aiheesta “mikä on karaatti”.
 

Mikä on 14k, 18k tai 22 karaatin kullan hinta ja miten selvitän tämän?

Kullan hinta voi olla monimutkainen ymmärtää, sillä maailmanmarkkinahinta perustuu puhtaan kullan arvoon. Puhdas kulta on 24 karaattinen kulta, joka myös merkitään 999,9. Tämä tarkoittaa, että pitoisuus on 100 %, eli puhdasta kultaa.

Kullan hinta lasketaan monesti troy unsseissa. Yksi troy unssi on 31,1 grammaa. Pelkästään kullan hinnan ymmärtäminen troy unsseissa, tekee asian jo hieman monimutkaiseksi. Puhumattakaan kullan kilohinnasta. Joten jätämme kullan kilohinnan ja troy unssi hinnan sikseen ja käymme läpi kullan grammahinnan.

Kullan hinta
Kuvassa troy unssin kultaraha sekä 3kpl ½ troy unssin kultaharkkoa.

Suomessa on luonnollisesti järkevin puhua kullan hinnasta ensinnäkin grammoissa, sekä myös euroissa (Amerikassa dollareissa ja troy unsseissa). Kullan grammahinta (tai troy unssi, kilohinta, jne.) perustuu aina puhtaan kullan hintaan, eli 24 karaatin kultaan.

Kun on myymässä koruja, ovat myytävät korut yleensä 8-23k, standardi kuten aikaisemmin mainittu Suomessa on 14k. 14 karaattia on pitoisuudelta 58,5 % puhdasta kultaa. Tällä tiedolla voidaan nopealla matikalla poistaa 41,5 % maailmanmarkkinahinnasta, jolloin tavallaan saadaan ”14 karaatin maailmanmarkkinahinta”.

Käytännössä maailmanmarkkinahintaa ei ole lainkaan laskettavissa muulle karaatille kuin 24k kullalle. Vaikka seuraavalla tavalla voidaan “tavallaan perustella 14k maailmanmarkkinahinta”: Maailmanmarkkinahinta – 41,5 % = 14k hinta.
Verkossa toimivioita kultakauppiaita moni myös mainostaa ostavansa kultaa juuri kyseisellä hinnalla. Tämä on tapa, jolla annetaan asiakkaan ymmärtää että 14 karaatin myyntihinta on juuri kyseinen hinta. Vaikka laskelmassa ei olla otettu huomioon, että korujen myynnissä tulee mm. jalostuskulut sekä yrityksen oma marginaali ottaa huomioon.

Alla laajempi kattaus eri karaateista sekä karaatin kultapitoisuuksista. Mikäli haluat paremman ymmärryksen “mikä on karaatti”, tutustu kattavaan kirjoitukseemme täältä.

Pikakurssi kullasta
Lista eri karaateista “pikakurssi kullasta”

Mitä muita seikkoja tulee ottaa huomioon liittyen kullan hintaan, kun puhutaan kullan hinnan myynnistä?

Tiedämme että verkossa toimivat kullanosto yritykset houkuttelevat kyseisillä hinnoilla ja jotkin yritykset jopa mainostavat yli maailmanmarkkinahinnoilla (olemme myös aikaisemmissa kirjoituksissa maininnut aiheesta, käykää mielellään tutustumassa aiheisiin täältä). Olkaa tämän vuoksi varovaisia, mikäli asioitte yrityksien kanssa, ketkä toimii pelkästään verkossa. On olemassa vanha sanonta:

”Jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se tuskin on totta”.

Tämän periaatteen voi ottaa huomioon, kun vertailee hintoja. Mikäli huomaatte että yritys X maksaa 10 % enemmän (tai vielä enemmän) kuin muut yritykset, on totuus luultavasti hyvin kaukana tästä.

Jokaisella yrityksellä on omat marginaalit. Me Suomen Kultareservillä pyrimme edustamaan markkinoiden kärkeä jokaisessa osapuolessa palveluissamme, emme ainoastaan hinnoillamme. Tästä syystä tuhanset ihmiset valitsevat myydä kultakorunsa ja muita kultaesineitä meille.

On meille ilo palvella ja haluamme jatkaa palvelun tarjoamista niin paikan päällä kuin verkossa. Tämän takia olemme nyt myös mahdollistaneet postikullan, postikulta tehdään tilaamalla turvalähetys. Pääset tilaamaan turvalähetyksen kultakoruille (tai muille kultaesineille) täältä.

Me Suomen Kultareservillä olemme vakuuttuneita siitä, että tarjoamamme hinnat edustavat markkinoiden kärkeä ja tarjoamme paras hinta -takuun jokaisen ostotapahtuman yhteydessä. Paras hinta -takuu on käytettävissä, asioisitko verkossa (tilaamalla turvalähetyksen) tai käymällä paikan päällä arvioimassa tai myymässä kultaa. Pidämme kullan arviointi- ja ostotapahtumia Lapista Etelä-Suomeen kuukausittain ja toivotamme jokaisen tervetulleeksi asioimaan kun vierailemme kaupungissasi.

Suomen kultareservi turvalähetys
Suomen Kultareservi – turvalähetys

Mikäli ette pääse paikan päälle arviointi- ja ostotapahtumaamme, olette tosiaan lämpimästi tervetulleet tilaamaan meidän turvalähetyksemme. Turvalähetys tehdään yhteistyössä Postin kanssa ja toimitetaan kotiovellesi. Jokainen lähetys on vakuutettu aina 5000 € asti sekä maksuton tilata. Täyttämällä lomakkeen (https://suomenkultareservi.fi/postituskulta/ sivulla) ilmestyy turvalähetys kotiovellesi lähipäivinä. Lähetys sisältää kaikki tarvittavat tiedot lähetystä varten sekä turvapussin. Turvalähetys on maksettu ennakkoon, vakuutettu sekä maksuton.

Toivottavasti kirjoituksestamme on ollut teille hyötyä. Mikäli on jokin muu aihe mistä haluaisitte lisää tietoa, olkaa yhteydessä asiakaspalveluumme asiakaspalvelu@suomenkultareservi.fi – pyrimme auttamaan kaikin madhollisin tavoin. Mikäli haluatte lisätietoja kullan hinnasta ja syventyä aiheeseen mihin kullan hinta perustuu vielä entisestään = olkaa hyvä ja painakaa tästä.

Ystävällisin terveisin
Suomen Kultareservi

Jaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Vieritä ylös