Miten tiedän kultakoruni grammahinnan 14k, 18k, 20k tai mahdollisesti 22k?

2023/03/23

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta

Tässä pieni pikakurssi, jotta ymmärrät mihin kullan hinta perustuu ja miten voit laskea omien kultakorujesi arvon jopa kotisohvallasi.

Vaikka puhummekin niinkin yksinkertaisesta asiasta, kuin kullan hinta, voi se silti olla jollekin monimutkainen asia ymmärtää. Ymmärtääkseen eri kultaesineiden hinnan, tulee ymmärtää kultaesineiden pitoisuus sekä sen lisäksi muita huomioon otettavia asioita.

Alla lista eri kultaesineistä, mitkä kaikki erottuvat pitoisuudeltaan toisista:

  • Hammaskulta: voi olla 10–22 karaattia, yleensä hammaskulta on keskimäärin 16 karaattia.
  • Suomesta ostetut kultakorut: Yleensä 14 karaattia, ellei koru ole erityisesti valmistettu asiakkaan toivomuksien mukaisesti.
  • Ruotsista ostetut kultakorut: Yleensä 18 karaattia, ellei koru ole erityisesti suunniteltu ja valmistettu asiakkaan toiveiden mukaisesti.
  • Tanskasta tai Kreikasta ostetut kultakorut: Yleensä 8 karaattia (joka on matalin kultapitoisuus, jotta kultaa voi nimenomaan kutsua kullaksi).
  • Lähi-idästä ostetut kultakorut: Yleensä vähintään 18 karaattia. Yleensä 21-22 karaattia.
  • Dubaista ostetut korut: Kaulakorut ja sormukset ilman timantteja = Vähintään 18 karaattia. Yleisin 22 karaattia. Mikäli korussa on timantteja tai kiviä ovat korut monesti 18 karaattia, sillä 18 karaatin kulta on hieman kestävämpää kuin 22 karaatin kulta.

Täältä pääset tutustumaan paremmin, onko esineesi aitoa kultaa vai mahdollisesti kullattu?

Suomesta ostetut 14K kultakorut ovat siis hieman kestävämpiä mitä esimerkiksi Ruotsista ostetut 18K korut. Mitä matalampi pitoisuus, sen kestävämpi esine. Tämän takia kultakellot valmistetaan yleensä <18 karaatin kullasta. Toki löytyy hyvin harvinaisia kultakelloja mitkä ovat valmistettu yli 18 karaatin kullasta, mutta nämä ovat hyvin harvinaisia. Enemmän aiheesta “mikä on karaatti”.

Mikä on 14k, 18k tai 22 karaatin kullan hinta ja miten selvitän tämän?

Kullan hinta voi olla monimutkainen ymmärtää, sillä maailmanmarkkinahinta perustuu puhtaan kullan arvoon. Puhdas kulta on 24 karaatin kulta, joka myös merkitään 999,9. Tämä tarkoittaa, että se on pitoisuudeltaan 100 % puhdasta kultaa.  

Kullan hinta lasketaan monesti troy unsseissa. Yksi troy unssi on 31,1 grammaa. Pelkästään kullan hinnan ymmärtäminen troy unsseissa voi olla monimutkaista. Puhumattakaan kullan kilohinnasta. Joten jätämme kullan kilohinnan ja troy unssi hinnan sikseen ja käymme läpi kullan grammahinnan.

Suomessa on luonnollisesti järkevintä puhua kullan hinnasta grammoissa ja euroissa (Amerikassa dollareissa ja troy unsseissa). Kullan grammahinta (tai troy unssi, kilohinta, jne.) perustuu aina puhtaan kullan hintaan, eli 24 karaatin kultaan.

Kun on myymässä koruja, ovat ne yleensä 8-23K. Kuten jo aikaisemmin mainittiin niin Suomessa standardi on 14K. 14 karaattia on pitoisuudelta 58,5 % puhdasta kultaa. Tällä tiedolla voidaan nopealla matikalla poistaa 41,5 % maailmanmarkkinahinnasta, jolloin tavallaan saadaan ”14 karaatin maailmanmarkkinahinta”.

Käytännössä maailmanmarkkinahinta ei ole lainkaan laskettavissa muulle karaatille kuin 24K kullalle. Vaikkakin seuraavalla tavallaan pystytään perustelemaan 14K maailmanmarkkinahinta: Maailmanmarkkinahinta -41,5 %= 14K hinta. Moni verkossa toimiva kultakauppias mainostaa ostavansa kultaa juuri tällä äskeisellä hinnalla. Tämä on tapa, jolla annetaan asiakkaan ymmärtää, että 14 karaatin myyntihinta on juuri tämä kyseinen hinta. Vaikka laskelmassa ei ole huomioitu, että korujen myynnissä tulee ottaa huomioon mm. jalostuskulut sekä yrityksen oma marginaali.

Alla laajempi kattaus eri karaateista sekä karaatin kultapitoisuuksista. Mikäli haluat paremman ymmärryksen “mikä on karaatti”, tutustu kattavaan kirjoitukseemme.

Aiheeseen liittyviä uutisia