Mistä tiedän, tuleeko kullan arvo nousemaan vai laskemaan?

2023/03/23

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta

Jatkuuko kullan hinnan hurja nousu vai seuraako synkkä lasku? Kullan arvo on vaihdellut kautta aikojen. Vaikka kullan tarjonta pysyy suhteellisen tasaisena vuodesta toiseen, sen arvoon saattaa tulla lyhyessäkin ajassa reippaita muutoksia. Jatkuvan tarjonnan vuoksi kullan hintaan kohdistuu suuria ylä- ja alamäkiä. Suuret arvonmuutokset eivät ole kovin vetoava ominaisuus yhdelle luotetuimmista jalometalleista.

Winston Churchill teki suuresta masennuksesta syvemmän ja pitkäikäisemmän yrittämällä hallita rahan arvoa …

Churchill sanoi: ”Kaikista mahdollisista elementeistä juuri kulta on se huonoin mahdollinen valuuttana”.

Tiedämme myös että hallitukset eivät pidä kultastandardista, koska se pakottaa heidät olemaan rehellisiä rahoillemme. Jos he ovat siis luoneet olosuhteet luottojen aiheuttamalle nousukaudelle, he toivovat, että järjestelmästä voidaan tehdä romahdus esimerkiksi heikentämällä valuuttaa muihin valuuttoihin nähden. Kultastandardin mukaan kulta (alias raha) poistuisi maasta ja aiheuttaisi deflaatiokorjauksen pakottamalla hinnat todelliseen markkinoiden selvitystasoonsa.

Maailmanmarkkinoiden heilahteluista huolimatta kullan arvo on ollut noususuhdanteessa vuosi toisensa jälkeen.

Mietityttääkö sinua kullan hinnanvaihtelut? Onko suunnitelmissa vaihtaa kulta rahaksi, mutta et tiedä, tuleeko kullan hinta nousemaan vai laskemaan? Lue eteenpäin, niin kerromme lisää siitä, mitkä tekijät vaikuttavat kultasi hintaan.

Tuleeko kultasi arvo nousemaan?

Kullan arvo on hyvin monimutkainen ilmiö, johon vaikuttaa useita eri tekijöitä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan kullan hinnan odotetaan pysyvän samalla tasolla myös tulevina vuosina. Vaikka historiallisesti katsottuna, aina kuin kullan hinta on lyönyt aikaisemmat ennätykset, on seurannut hinnan romahdus ja mikäli uskomme historian toistuvan, on nyt paras hetki koskaan myydä kultaa. Vaikka pitkän aikavälin tilastot todistavat, että kullan arvo on noussut, ja nousee edelleen – ajoittaisista horjahteluista huolimatta.

Vaikkakin kullan arvo on heilahdellut vuosien saatossa, se pysyttelee aina nollan yläpuolella. Huolimatta keskuspankkien mahdollisuudesta laajentaa rahakantaa taloudellisten muutosten aikana, eivät ne pysty horjuttamaan kullan arvoa. Kullan volyymia ei voida lisätä yhtä nopeasti ja vaivattomasti kuin muiden valuuttojen määrää. Kulta on siitä syystä varana mukautuva – pelkän hyödykkeen sijasta se toimii myös rahan vastineena.

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana sijoittajat ovat nähneet kullan arvon nousseen silloin, kun inflaatio on syönyt rahatalletusten ostovoimaa ja osakkeet menettäneet arvoaan.

Kysynnän ja tarjonnan laki

Kulta on pitänyt pintansa sijoittajien suosikkina epävarmoista ajoista huolimatta. Kullan hinnan on ollut tapana nousta silloin, kun luotto muihin sijoituskohteisiin on laskenut. Tämän ilmiön taustalta löytyy niinkin yksinkertainen ilmiö kuin kysynnän ja tarjonnan laki. Kullan kysyntä nostattaa sen hintoja. Hyvänä esimerkkinä toimi vuosien 2008 ja 2012 välillä tapahtunut Yhdysvaltojen talouskriisi ja dollarin raju arvonlasku – samaan aikaan kullan arvo lähes kaksinkertaistui.

Hyvänä esimerkkinä kullan hinnan noususta on vuoden 2020 heinäkuu, koronavirusepidemian aika. Tällöin kullan arvo nousi korkeimmalle koskaan tämän historian aikana: 55 € yhtä puhdasta kultagrammaa kohti. Nousua oli hieman yli kymmenen prosenttia verrattuna aikaisempiin vuosiin, jolloin hinnat ovat pyörineet neljänkymmenen euron molemmin puolin. Tämä jalometalli on se toinen valuutta, johon turvaudumme, kun perinteinen raha menettää luotettavuuttaan. Näin kävi myös koronaviruspandemian alun yhteydessä. Epävakaat markkinanäkymät saavat ihmiset liikkeelle ja miettimään vaihtoehtoisia sijoitusmuotoja perinteisen valuutan sijalle.

Onko nyt hyvä aika myydä kultaa?

Koronaviruspandemian alun myötä tapahtunut raju kullanarvon nousu toi hyvän mahdollisuuden myydä kultaa (puhdasta kultaa, eli kultaharkkoja) jopa 50 € grammahintaan. Kullan hinta ei tällöin ollut nähnyt samanlaisia huippulukemia viimeiseen neljäänkymmeneen vuoteen!

Toisaalta vuoden 2020 kullan arvon rajun nousun jälkeen, sen hinta myös laski samaa tahtia. Historiallisesti katsottuna kullan arvo on aina romahtanut ennätyksellisten hintojen nousujen jälkeen. Onko tällä hetkellä siitä huolimatta hyvä aika myydä kultaa? Kullan hinnan laskusuhdanteesta huolimatta, sen arvo on kuitenkin pysytellyt korkeammalla kuin koskaan viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Pelkästään vuodesta 2002 lähtien kullan hinta on noussut yli 400 prosenttia!

Kullan myynti on ollut varmaa ja tuottoisaa aikoina, jolloin muut sijoitusmuodot ovat menettäneet arvoaan. Kullasta on saanut hyvän tuoton taloudellisten myllerrysten aikana. Viimeksi, kun kullan hinta hipoi ennätyslukemia vuosien 2011–2012 välillä, seurasi siitä muutaman vuoden sisään 35 prosentin arvonromahdus.

Tällä hetkellä kullan hinta on edelleen lähes ennätyslukemissa, joten tämän vaihtaminen rahaksi on hyvin tuottoisaa, pienistä laskuista huolimatta. Vaihtamalla kullan rahaksi tänään, teet edelleen erinomaisen päätöksen ja varmistat vielä lähes ennätykselliset korvaukset kultaesineistä. Tällä tavalla myös turvaat rahat itsellesi ottaen huomioon historialliset tapahtumat jolloin kullan hinta on tippunut yli 30% kun vanhat ennätykset ovat lyöty.

Lue nämä kohdat, jos olet miettinyt kullan myyntiä

Kullan hinta ei ole monimuotoisuudessaan yksinkertainen aihe. Markkinoiden ennustaminen nykyaikana on hyvin monimutkainen asia, johon vaikuttaa useat eri tekijät. Kulta ei ole riippuvainen yhdestä ainoasta hallituksesta tai keskuspankista, joten sen arvoon eivät vaikuta poliittiset päätökset tai minkään instituution vakavaraisuus. Kulta on siis vara, jonka arvonmuutokset heijastavat maailmanlaajuista kehitystä. Joten miten siis tiedät, tuleeko kullan hinta nousemaan vai laskemaan? Jos harkitset kullan myyntiä, mutta kullan arvon vaihtelut mietityttävät, lue läpi nämä kohdat.

Hallussasi olevan kullan pitämisestä aiheutuu kustannuksia – kyllä, luit oikein!

Reaalikorko on arvo, joka ottaa hintojen laaja-alaisen nousun huomioon. Silloin yhdellä rahakolikolla saa vähemmän kuin ennen – rahakolikkosi arvo siis laskee. Tilannetta kutsutaan tutummin inflaatioksi. Toisin sanoen hallussa pidettävän rahan tuotto vähenee, kun hallussa olevan rahan määrä kasvaa. Samainen skenaario toistuu kullan kanssa, jonka takia hallussasi olevan kullan pitämisestä aiheutuu kustannuksia. Miksi näin? Samalla kun maailmanlaajuiset reaalikorot nousevat, se tarkoittaa korkeampia kuluja niille, jotka pidättävät sellaista omaisuutta, joka ei kerrytä korkoa. Tällaista omaisuutta on muun muassa kulta. Kulta ei maksa osinkoja eikä korkoa. Korkeammat kulut tekevät kullasta vähemmän houkuttelevampaa, ja kullan pitäminen on suhteellisen kallista silloin kun reaalikorko on korkealla. Kääntöpuolena kullan omistaminen on suhteellisen halpaa, kun reaalikorko on matalalla. Toisin sanoen, mitä korkeammalla korot ovat, sitä korkeammat ovat kullan hallussa pitämisen kustannukset.

Näin vaihtamalla romukullan, sijoituskullan sekä muita kultaesineitä rahaksi, voi ansaitun rahan laittaa tuottamaan lisää rahaa. Esimerkiksi sijoittamalla osakkeisiin tai indeksirahastoon. Moni asiakkaistamme ovat myös sijoittaneet ansaittuja rahoja asuntoihin tai lomamökkeihin. Tänä päivänä saat jo muutamalla vanhalla vihkisormuksella satoja euroja, mikäli hallussasi on hieman enemmän kultaa nousevat hinnat hyvin nopeaa tuhansiin euroihin.

Maailmanlaajuinen inflaatio laskee rahasi ostovoimaa

Inflaatio on yksi tekijöistä, joka vaikuttaa yleisesti kullan hintatason nousuun. Maailmanlaajuisen inflaation aikana rahan ostovoima laskee. Tällaisina aikoina kullan hinnat ovat aina olleet nousussa. Samaan aikaan et saa kultaa samalla rahamäärällä kuin ennen, sillä rahasi ostovoima pienenee. Mutta toisaalta jo omistamasi kullan arvo nousee. Siksi maailmanlaajuinen ja paikallinen inflaatio on kullan hintojen suurin vihollinen.

Maailmanlaajuiset kriisit nostavat kultasi arvoa

Kulta sijoitusvälineenä on säilyttänyt arvonsa jokaisena ajanjaksona. Kun maailmanlaajuisten riskien ja sotien todennäköisyys kasvaa, ihmisten luotto perinteisiin valuuttakursseihin laskee. Tällöin moni turvautuu vaihtamaan käteisensä muihin muotoihin – erityisesti kultaan. Koska kulta on kaikista helpoin käteiseksi muunnettavissa oleva jalometalli, useat ostavat kultaa sijoitustarkoituksiin rahan menettäessä arvoaan. Lisääntyvät kultaostot aiheuttavat talousmarkkinoiden kuihtumista, ja kullan hinta lähtee nousuun. Kysyntä pitää kultamarkkinat kasvussa ja kullan arvon korkealla.

Likviditeetti muuttaa kultasi rahaksi

Likviditeetti on termi, jonka kuulemme usein puhuttaessa arvopaperimarkkinoista. Se tarkoittaa sitä, miten helposti jokin omaisuus on muutettavissa rahaksi. Kulta on likvidi, koska sillä on hyvin runsas ja aktiivinen ostajayleisö. Mitä korkeampi likviditeetti, sitä korkeammat hinnat. Ja kullalta tätä ominaisuutta löytyy! Likviditeetin kasvu vaikuttaa suoraan kullan hintoihin – yksinkertaisuudessaan kullan hinnat nousevat. Vaikka maailmanlaajuisesti kullan määrä on tasainen, suurempi rahamäärä kultamarkkinoilla johtaa sen hinnan nousuun. Tästä syystä likviditeetti vaikuttaa suoraan kullan hintaan maailmanlaajuisesti.

Edellä mainittujen tekijöiden lisäksi kullan hintaan vaikuttaa usea muu tekijä. Näitä ovat muun muassa:

 • Yhdysvaltojen dollarin arvo
 • Teollisuuden kysyntä kullalle, erityisesti kultakoruille
 • Kullan tuotanto ja siitä johtuvat kulut
 • Öljyn ja muiden hyödykkeiden hinta
 • Geopoliittinen tilanne maissa, joissa kullan kysyntä ja tarjonta on runsasta
 • Keskuspankkien kullan osto- ja myyntitapahtumat
 • Keskuspankkien rahapolitiikka
 • Maailmanmarkkinoiden kasvunopeudet
 • Miten vaihdan kultani rahaksi?

Mietityttääkö kullan myynti? Miten voin myydä kultaa? Tällä hetkellä kullan hinta pysyttelee yhä korkealla. Mutta mitä on turvallinen kullan myynti? Pitäen mielessä nämä tekijät, voit vaihtaa kultasi rahaksi turvallisesti ja nopeasti:

 • Myymällä kultasi myyntipakkauksen kautta saat paremman korvauksen kullastasi verrattuna myymällä kultaesineesi kivijalkaliikkeessä.
 • Löytämällä luotettava jälleenmyyjä, joka maksaa kullastasi markkinahinnan mukaisesti hyvän hinnan.
 • Tutustu verkossa, Facebookissa tai Googlen palveluissa toimijoihin ja lue heidän arvosteluja.
 • Seuraamalla kullan markkinahinnanvaihteluita ja luottaa oikeaan hetkeen myydä kultaa.
 • Älä odota liian pitkään, ota huomioon kullan hinnan historialliset laskut.

Aiheeseen liittyviä uutisia