Näistä syistä kullan kierrätys on tärkeää

2023/03/29

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kultakolikko

Viime vuosina ympäristöön liittyvät huolet ovat lisääntyneet ja yritykset ja yhtiöt yrittävät jatkuvasti kehittää ympäristöystävällisempiä tapoja valmistaa tuotteita. Kierrättäminen ja tuotteiden uusiokäyttö on noussut yhä tärkeämmäksi puheenaiheeksi ja ilmastonmuutos ja alati pahenevat jäteongelmat ovat saaneet ihmiset aina poliitikkoja myöten tuomaan esille tapoja, joilla ympäristön hyvinvointia voidaan edistää.

Myös kulta-ala on keskittänyt voimia ympäristön hyvinvoinnin edistämiseen. Koska kullan louhiminen on ympäristöä kuormittavaa, kultaa pyritään kierrättämään enemmän ja enemmän.

Tässä artikkelissa tutkimme, kannattaako kultaa kierrättää. Selvitä lisää kullan kierrättämisestä sekä sen hyvistä puolista.

Kullan kierrättäminen: yleisimmät kysymykset

Kultaa kierrätetään tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Se johtuu muun muassa siitä, että niin sanottu helppo kulta on jo louhittu ja kultakaivokset joutuvat käyttämään entistä enemmän resursseja kullan kaivamiseksi ja löytämiseksi. Se tarkoittaa puolestaan sitä, että kullankaivuuseen liittyvät prosessit maksavat enemmän.

Kun kultaa voidaan kierrättää ja uusiokäyttää, sillä voidaan säästää sekä rahaa, ympäristöä, resursseja että aikaa.

Mitä on kierrätetty kulta?

Toisin kuin tavallinen kulta, kierrätetty kulta ei tule suoraan kaivoksesta. Kuten nimestä voi päätellä, kierrätetty kulta on peräisin olemassa olevista ja käyttämättömistä kullasta valmistetuista esineistä. Sen sijaan, että nämä metallit heitettäisiin pois, ne käyvät läpi kullan kierrätysmenetelmiä ja niistä muotoillaan “uusi” kultaharkko tai -levy.

Toisin sanoen kierrätetty kulta on edelleen oikeaa kultaa ja kultakappaleen laatu säilyy ennallaan: se on muokattavaa, sitkeää ja korroosionkestävää.

Kuinka monta kertaa kullan voi kierrättää?

Hyvä uutinen on se, että kullan voi kierrättää käytännössä loputtomia kertoja. Sen koostumus ei muutu eikä sen kiilto haalistu. Kullan ominaisuudet pysyvät aina samana huolimatta siitä, montako kertaa kulta kierrätetään.

Itse asiassa kaikki maapallolla oleva kulta on ollut olemassa jo tuhansia vuosia sitten. Kaulassasi riippuva kultakoru saattaa siis jopa olla peräisin muinaisen Egyptin kuninkailta – kuka tietää?

Mistä kierrätetty kulta tulee?

Maailman kultaneuvoston mukaan suurin osa kierrätetystä kullasta tulee ei-halutuista koruista. Mutta se voi tulla myös monista muista lähteistä, erityisesti jälkikulutustuotteista, jätteistä ja käyttämättömistä tavaroista. Näitä ovat esimerkiksi kolikot, hammastäytteet, ruokailuvälineet, tietokoneet, älypuhelimet ynnä muut.

Kullan kierrätysmenetelmät ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kullan louhinnalle ja kierrätetty kulta muodostaa noin 25 % maailman kullan kokonaistarjonnasta.

Kullan kierrätys: jätteestä uusiokäyttöön

Ennen kuin katsomme kullan kierrättämisestä koituvia etuja, katsomme ensin, miten kultaa voidaan kierrättää ja mistä lähteistä kultaa voidaan saada uusiokäyttöön.

Kultakorut ja -kolikot

Sen lisäksi, että korut ja kolikot ovat yleisimmin kierrätettäviä esineitä, ne ovat melko helppoja kierrättää. Voit tuoda käyttämättömät tavarasi kivijalkakauppiaille tai myydä ne muille yrityksille, jotka ostavat kultaesineitä.

Myy kulta rahaksi nyt – Saat parhaan hinnan arvometallistasi

Ennen kultakorujen ja -kolikoiden kierrätystä yritys selvittää kullan puhtaudet, jotka mitataan karaatteina. Myöhemmin metalli sulatetaan ja puhdistetaan puhtaaksi kullaksi.

Elektroniikan kierrättäminen Jotkut yritykset voivat kierrättää kultaa uuttamalla jalometallia käytöstä poistetusta elektroniikasta, kuten vanhoista kannettavista tietokoneista, älypuhelimista ja tietokoneista.

Tämä kullan kierrätysmenetelmä vaatii kuitenkin vielä muutaman vaiheen. Ensin yrityksen on purettava elektroniikkatuote. Sitten ne voivat joko sulattaa metalliosat tai käyttää kullan kanssa reagoivia kemikaaleja.

Hammaskullan kierrättäminen

Tiesitkö, että kruunut, upotukset ja sillat sisältävät yleensä kultaa? Hammaslääkärit keräävät usein nämä käytöstä poistetut materiaalit ja lähettävät ne kierrätykseen. Kierrätyskeskus varmistaa, että kulta erotetaan muista jalometalleista ja ei-metallisisällöstä, kuten hammaskiilteestä.

Uusi kulta vai kierrätetty kulta – kumpi on parempi?

Nyt kun tiedät yleisimmät kullan kierrätystavat, on aika vertailla kierrätettyä kultaa ja uutta kultaa. Onko kullan kaivaminen niin paha asia kuin miltä se kuulostaa? Onko kullan kierrätys ympäristöystävällinen vaihtoehto?

Joten kun kyse on kierrätetystä kullasta ja uudesta kullasta, mikä on parempi ympäristölle ja ihmisille?

Ympäristövaikutukset

Kullan kierrättäminen kuluttaa vähemmän kemikaaleja ja sähköä kuin uuden kullan louhinta maasta. Itse asiassa kultakaivos voi saastuttaa vesistöjä ja maata elohopealla ja syanidilla. Mutta siinä ei vielä kaikki, kultakaivos voi myös saastuttaa ilmaa, vahingoittaa villieläimiä, aiheuttaa maaperän eroosiota, tuottaa jätettä ja paljon muuta.

Vaikka voimme kierrättää kultaa uudestaan ​​ja uudestaan, emme voi saada uutta kultaa maapallosta loputtomiin. Jossain vaiheessa kaivosyrityksiltä loppuvat paikat, joista saada kultaa. Mutta sillä välin he tuhoavat ympäristöä löytääkseen uusia kultalähteitä.

Humanitääriset aspektit

Laiton kullan louhinta liittyy usein lapsityövoimaan, työntekijöiden hyväksikäyttöön, turvattomiin työoloihin, yhteisöjen syrjäyttämiseen ja muihin ihmisoikeusloukkauksiin.

Onko kullan kierrättäminen eettisempää ja ympäristöystävällisempää?

Kyllä, kierrätetty kulta on yleensä eettisempää ja ympäristöystävällisempää kuin uusi kulta.

Joskus on vaikea määrittää, mistä tavallinen kulta tulee. Esimerkiksi jotkut epäluotettavat jälleenmyyjät voivat hankkia “likaista kultaa” epäeettisistä kaivoksista, joissa ihmisoikeusloukkaukset ovat yleisiä. Ja älkäämme unohtako, että kullan louhinta on yksi tuhoisimpia toimialoja maailmassa.

Kullan kierrätysmenetelmät ovat ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja, koska ne vähentävät uuden kullan kysyntää. Se tarkoittaa, että kierrätetty kulta estää haitallisia ja epäeettisiä käytäntöjä.

Aiheeseen liittyviä uutisia