Onko kulta maailman vanhin valuutta ja mitä tarkoittaa valuutta?

2023/03/29

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kultarahoja

Valuutta on rahayksikkö, jolla käydään vaihtokauppaa tuotteista tai palveluista. Jokaisella maalla on oma kansallinen valuutta. Suomessa valuuttana käytettiin pitkään markkaa, ennen euroaikaan siirtymistä. Tällä hetkellä Euroopan Unionin valuuttana on euro, jota voidaan käyttää kansainvälisesti EU:n sisällä. Euron lisäksi suuria valuuttoja maailmassa ovat muun muassa Iso-Britannian punta, Yhdysvaltojen dollari ja Japanin jeni. Mutta mikä on maailman vanhin valuutta?

Mikä on maailman vanhin valuutta?

Tuhansia vuosia sitten maat eivät käyttäneet yhtä selkeästi erilaisia valuuttoja kuin nykyään. Tänä päivänä matkustaessasi esimerkiksi Euroopasta Yhdysvaltoihin, sinun tulee vaihtaa euroja dollareiksi. Kun taas matkustat Yhdysvalloista Ruotsiin, sinun tulee vaihtaa dollareita Ruotsin kruunuiksi. Tuhansia vuosia takaperin tällaisia valuuttoja ei kuitenkaan ollut, vaan maissa vaihdettiin esimerkiksi suolaa, sokeria, kankaita, metalleja ym. muita tuotteita ja palveluita vastaan. Myös kultaa ja hopeaa käytettiin maksuvälineenä.

Maailman vanhin oikea valuutta on kuitenkin Iso-Britannian punta. Se sai alkunsa jo 1200 vuotta sitten ja se on edelleen käytössä. Iso-Britannian punnan historia ulottuu kauas Anglo-Saxon aikaan ja punta on käynyt läpi monia muutoksia vuosien varrella, ennen kuin siitä tuli se punta, jonka tunnistamme vielä tänä päivänä.

Iso-Britannian punta on sekä vanhin, että kaikista vaihdetuin valuutta maailmassa. Se on tällä hetkellä neljänneksi vaihdetuin valuutta maailmanmarkkinoilla heti USA:n dollarin, euron ja jenin jälkeen.

Iso-Britannian punnan historia

Sterling hopeasta valmistetut pennit ovat olleet olemassa jo vuodesta 775 j.Kr. Ne saivat alkunsa, kun Mercian kuningas Offa alkoi käyttää kolikoita. Ensimmäiset setelit painettiin vuonna 1853. Ennen sitä Englannin pankki käytti osittain painettuja seteleitä, joissa oli £-merkki sekä ensimmäinen numero. Numerot lisättiin käsin jokaiseen seteliin ja pankin piti allekirjoittaa jokainen seteli. Tämän päivän setelit kehittyivät näistä alkuperäisistä käsin kirjoitetuista seteleistä.

Jokaisella setelillä (£5, £10, £20, £50) on oma värinsä ja arvonsa. Mitä suurempi setelin arvo, sitä suurempi setelin koko. Kaikki kolikot (1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1 and £2) sisältävät kuningatar Elizabeth II:n kasvot oikeaan puolen sivuprofiilista. Ensimmäinen seteli, jossa nähtiin kuningattaren kasvot, oli 1 punnan seteli, joka tuli kiertoon vuonna 1960.

Vuonna 1940 seteleihin alettiin lisätä ohutta metallilankaa, jonka tarkoituksena oli estää seteleiden väärentäminen toisen maailmansodan aikana, kun Englannin talous oli huono. Englannin puntaa ei käytetty vain Iso-Britanniassa, vaan se oli käytössä myös muun muassa Mansaarella, Gibraltarilla, Saint Helenalla ja Etelä Georgiassa.

Englannin punta on siis maailman vanhin ja tunnetuin valuutta, jota on käytetty järjestelmällisesti eri maissa maksamaan palveluista ja tuotteista.

Kultaa on käytetty jo vuosituhansien ajan

Voisi kuvitella, että kulta on maailman vanhin valuutta: onhan sitä käytetty jo vuosituhansien ajan ympäri maailmaa muun muassa korujen ja koriste-esineiden valmistamiseen. Kultaa on käytetty tuhansia vuosina esimerkiksi esineiden valmistamiseen, lahjana sekä statuksen mittana ja sen arvo on aina ollut suhteellisen korkealla. Kansainvälisesti, kulta on aina ollut arvostettu (jalo)metalli.

Kulta on kuitenkin ollut käytössä maksuvälineenä jo noin 1600 eaa. Ensimmäiset kultakolikot painettiin jo vuonna 550 eaa. Kulta on myös ollut sidottuna Yhdysvaltojen dollariin ja sen arvoa on mitattu dollareissa jo satoja vuosia. Esimerkiksi kultakuumeen aikana kullan arvo nousi ensimmäisen kerran sellaisiin lukemiin, että siitä tuli monille kiinnostava sijoituskohde.

Kulta on edelleen arvokas jalometalli ja monet hajauttavat omaa talouttaan ja sijoituksiaan sijoittamalla kultaan ja ostamalla sitä.

Onko kulta oikeasti, se maailman vanhin valuutta? Sillä ennen kuin ”valuutta” sai oikean käytännön, teki kulta kaiken, minkä nykyiset rahavaluutat tekevät. Kullalla (ja muilla jalometalleilla) käytiin kauppaa, aivan jokaisesta asiasta palveluiden ja tavaroiden hankkimista varten. Vaikka tosiaan virallisesti maailman vanhin valuutta on Iso-Britannian punta, niin on kulta ollut olemassa yli tuhat vuotta ennen Iso-Britannian punnan syntymää.

Yhteenveto

Vaikka kulta on ollut arvostettu ja arvokas jalometalli jo vuosituhansien ajan, mutta vanhin virallinen valuutta on kuitenkin Englannin punta. Puntaa on käytetty virallisena valuuttana jo noin 1200 vuoden ajan. Kullan arvo on kuitenkin ollut aina korkealla ja ensimmäiset kultakolikot painettiin jo noin 2500 vuotta sitten. Kultaa käytettiin vuosituhansien ajan palveluista ja tuotteista maksamiseen, mutta se oli verrattavissa viralliseen valuuttaan vasta kultastandardin aikana.

Aiheeseen liittyviä uutisia