Fyysinen kulta vai Bitcoin, mitä voidaan odottaa tulevaisuudessa?

2023/03/28

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kulta ja bitcoin vaa'alla

Bitcoin vain jatkaa huimaa nousukiitoaan, rikkoen uusia ennätyksiä. Se rikkoi hiljattain yhden biljoonan dollarin markkina-arvon ja yhä useammat sijoittajat arvioivat Bitcoinin ja kullan välistä sijoitus- ja tuottomahdollisuutta. Bitcoinia on jo jonkin aikaa kutsuttu digitaaliseksi kullaksi monesta syystä. Tärkeä kysymys onkin tällä hetkellä se, että kumpi on parempi sijoituskohde pitkällä tähtäimellä: Bitcoin vai kulta?

Mitä Bitcoinista tiedetään tähän mennessä ja mitä voidaan odottaa tulevaisuudessa?

Bitcoin on kryptovaluuttaa, joka luotiin vuonna 2009. Se luojana oli ihminen tai ryhmä, joka käytti aliasta Satoshi Nakamoto. Kaikki Bitcoin siirrot ovat anonyymejä, eikä Bitcoinia hallitse mikään valtio tai taho. Se on hajautettua valuuttaa, jota ei voida jäljittää. Fyysisesti Bitcoinia ei voida ostaa, sillä kyseessä on digitaalinen valuutta.

Nykyään Bitcoineilla voi maksaa palveluista ja tuotteista netissä. Monet nettisivut ja yritykset ovat alkaneet hyväksyä Bitcoinia maksuvälineenä. Bitcoinin arvo on pitkään ollut suhteellisen tasainen, mikä on tehnyt siitä kiinnostavan sijoituskohteen.

Bitcoinia voidaan ostaa sille tarkoitetuilta markkinapaikoilta. Voit ostaa Bitcoinia euroilla Bitcoinia myyvien ja ostavien nettisivujen kautta. Ostamasi Bitcoinit voit siirtää turvaan digitaaliseen lompakkoon, jossa voit säilyttää Bitcoinien “avainkoodeja,” joita käytetään ostosten tekemisessä.

Mitä voidaan odottaa tulevaisuudessa?

Yhä useammat taloudelliset laitokset, kuten pankit, sijoittavat Bitcoiniin ja yleisesti arvellaan, että monet yritykset lähtevät mukaan sijoituksiin. Jotkut sijoittajat sanovat, että Bitcoin olisi hyvä suoja inflaatiota ja heikkoa valuuttaa vastaan. Yhdysvaltain Keskuspankki laski korkoja maaliskuussa 2020, mikä heikensi voimakkaasti Yhdysvaltain dollaria ja nosti Bitcoinin hintaa.

Vaikka Bitcoinin haihtuvuus ja häilyvyys eivät ole yhtä voimakkaita kuin sen alkuaikoina, pudotuksia ja nousuja sattuu edelleen. Huhtikuun keskivaiheilla Bitcoinin arvo putosi tunnin sisällä 14 %. Laskun syy ei ollut selvä, mutta huhut liittyivät Twitterissä kiertäneeseen keskusteluun siitä, että Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö olisi suunnitellut selvittävänsä rahanpesuongelmaa, joka liittyi kryptovaluuttaan. Sittemmin Bitcoinin arvo on palautunut normaalille tasolle.

Tuleeko Bitcoin syömään kullan kasvua vai päinvastoin tuomaan lisää kasvua?

Asiantuntijat sanovat, että sekä Bitcoin että kulta ovat hyvä tapa hajauttaa omaa sijoitussalkkua ja turvata oma talous inflaation ja taloudellisten epävarmuuksien aikoina. Vielä vähän aikaa sitten oli hyvin harvinaista nähdä Wall Streetin analyytikkojen tai muiden kokeneiden sijoittajien vertailevan Bitcoinia ja kultaa toisiinsa. Bitcoin on yleisesti ottaen historiallisesti nähty riskialttiina sijoituksena heille, jotka haluavat tuottoa lyhyellä aikavälillä. Kullan taas on sanottu olevan turvasatama.

Nyt, kun Bitcoinin arvo on kymmeniä tuhansia euroja ja sitä tukevat suuret yritykset, kuten Tesla, arvioita on mietitty uudelleen.

Business Insider vertaili hiljattain asiantuntijoiden ajatuksia asiasta. David Rosenberg Rosenberg Researchista (entinen Merrill Lynch Kanadan ja New Yorkin CE) sanoi äänestävänsä kullan puolesta siksi, että sillä on tuhansien vuosien vakaa historia ja vain viidesosa Bitcoinin haihtuvuudesta.

Phil Baker, Hecla Mining Companyn presidentti ja CEO sanoo, että kulta ja hopea ovat säilyttäneet arvonsa tuhansia vuosia maailman joka kolkassa. Hän sanoo myös, että kultaa ja hopeaa voi hankkia kuka tahansa huolimatta siitä, minkälainen teknologian tietotaito heillä on. Kulta on hänen mukaansa perimmiltään keskuspankkien valuuttaa. Hän lisää vielä, että ei usko kryptovaluutan koskaan tulevan kullan ja hopean tilalle.

Myös monet muut kokeneet sijoittajat ovat vedonneet kullan vakiintuneeseen ja tuhansia vuosia vanhaan asemaan. He ovat sitä mieltä, että vaikka Bitcoin ja muu kryptovaluuta ovat erinomaisia lisiä ja hyvä tapa hajauttaa omaa sijoitussalkkua, Bitcoin ei tule koskaan korvaamaan kultaa. Bitcoinin historia on vain noin vuosikymmenen mittainen ja se on hyvin lyhyt aika kultaan verrattuna.

Verrattuna kultaan – Kummalla vaikuttaa olevan kirkkaampi tulevaisuus?

Vaikka Bitcoinilla on tilaa alati vaihtuvilla ja muuttuvilla sijoitusmarkkinoilla, sijoittajien mielipide on se, että kulta on varmin tapa hajauttaa omia sijoituksia. Kryptovaluutta on mielenkiintoinen vaihtoehto heille, joilla on teknologista osaamista ja etenkin nuoremmat sijoittajat kokeilevat mielellään Bitcoiniin sijoittamista.

Kulta on kuitenkin ollut vakaa sijoituskohde jo vuosituhansien ajan eikä sen tulevaisuus näytä muuttuvan. Kulta on edelleen sijoittajien turvasatama inflaation ja epävakaiden taloudellisten aikojen aikana.

Tästä huolimatta sijoittajat eivät ole kokonaan tyrmänneet Bitcoinia. Koska Bitcoinin paikka ja arvo ovat vakiintuneet vuosi vuodelta yhä enemmän, sen tulevaisuus on lupaava, vaikka sen ei uskotakaan koskaan yltävän kullan tasolle. Pitkällä tähtäimellä kullan uskotaan olevan varmin ja paras vaihtoehto sijoitusten hajauttamiselle ja oman talouden vakauttamiselle.

 

Aiheeseen liittyviä uutisia