Kumpi on vahvempi kulta vai raha? Voiko valuuttaa ja kultaa verrata toisiinsa?

2023/03/28

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kulta vai eurot

Mitä jokaiselle maailman valuutalle on käynyt ihmiskunnan historian aikana ja onko kulta ainoa ”valuutta” joka on säilyttänyt arvonsa? Sen me tiedämme aikaisemmista artikkeleista, että kultaa on käytetty tuhansia vuosia erilaisissa kaupoissa, mutta onko mikään valuutta säilyttänyt arvoansa verrattuna kultaan?

Nykyään valuutta, kuten eurot, punnat, jenit ja dollarit otetaan jo itsestäänselvyytenä. Jokaisella maalla on oma virallinen valuutta, jota käytetään tuotteiden ja palveluiden maksamiseen. Kunkin maan valuutalla on oma tasonsa ja arvonsa, joka muuttuu päivittäin. Eri valuutat ovat olleet olemassa eri pituisia aikoja: yksi vanhimmista valuutoista maailmassa on edelleen Iso-Britanniassa käytettävissä oleva punta.

Toisaalta esimerkiksi Suomessa ja muualla Euroopassa käytettävissä oleva euro ei ole vielä kovin vanha. Toisaalta jotkut saattavat muistaa vielä Suomen markan, joka poistettiin käytöstä, kun eurot tulivat niiden tilalle.

Vaikka valuutat ovat erilaisia, jokaiselle valuutalle on käynyt yksi asia historian aikana: inflaatio. Inflaatio ei aina ole kovin hurjaa, mutta toisinaan valuutat saattavat jopa kokea hyperinflaation.

Mielenkiintoinen asia on kuitenkin se, että kullan arvo on säilynyt tuhansia vuosia ja vaikka senkin arvo on muuttunut vuosien varrella, inflaatio ei ole koskaan vaikuttanut siihen samalla tavalla kuin perinteiseen valuuttaan. Onko kulta näin ollen maailman paras korvaaja valuutalle?

Mikä aiheuttaa inflaation? Inflaatio voi johtua useista tekijöistä, joista yleisimpiä ovat kysyntää lisäävä inflaatio ja kustannuksia lisäävä inflaatio. Tosin esimerkiksi vuoden 2021 Yhdysvaltojen kokeman inflaation syyt ovat kuitenkin hieman monimutkaisempia, ja ne ovat johtuneet osittain hallituksen reaktiosta pandemiaan, jolloin rahaa on ”tulostettu” ennätyksellinen määrä sekä äkillisestä kysynnän kasvusta koronaviruksen sulkemisrajoitusten hiipuessa ja työvoimapulan ilmaantuessa eri puolilla maata.

Tässä ovat yleisimmät inflaation aiheuttajat:

1. Kysyntää lisäävä inflaatio Kysyntä-inflaatio tapahtuu, kun tiettyjen tavaroiden ja palvelujen kysyntä on suurempi kuin talouden kyky vastata näihin tarpeisiin. Kun tämä kysyntä ylittää tarjonnan, hintoihin kohdistuu nousupaineita, mikä aiheuttaa inflaatiota.

Käytännön esimerkki tästä olisi esimerkiksi Broadway show Hamiltonin lippujen ostaminen. Koska paikkoja on rajoitettu määrä ja live-esiintymisen kysyntä on paljon suurempi kuin kapasiteetti, lippujen hinnat nousevat pilviin ja lähestyivät 2 000 dollaria kolmansien osapuolien sivustoilla: se oli selvästi korkeampi kuin normaalilipun hinta, joka oli 139 dollaria. Koska kysyntä oli suuri, lippujen hinta nousi. Tämä sama tapahtuma voi käydä tavalliselle valuutalle.

2. Kustannusinflaatio Kustannusinflaatio on hintojen nousua, kun palkka- ja materiaalikustannukset nousevat. Nämä kustannukset siirtyvät usein kuluttajille tavaroiden ja palvelujen korkeampien hintojen muodossa. Esimerkki tästä olisi puutavara: kun sahatavaran hinta Yhdysvalloissa nousi jopa 400 % aiemmin vuonna 2021, se vaikutti asuntojen hintojen nousuun ja inflaatioon.

3. Liikkeeseen lasketun rahan määrä Lisääntynyt rahan määrä määritellään liikkeessä olevan rahan kokonaismäärän mukaan. Se sisältää käteisen, kolikot sekä saldot ja pankkitilit. Jos liikkeeseen lasketun rahan määrä kasvaa nopeammin kuin tuotantovauhti, tämä voi johtaa inflaatioon (erityisesti kysyntää houkuttelevaan inflaatioon).

4. Nousevat palkat

Palkkojen nousu on juuri sitä miltä se kuulostaa – työntekijöille maksettavien palkkioiden nousua. Palkat ovat tuotantokustannuksia ja jos palkat nousevat paljon, yritysten on joko pienennettävä kustannuksia tai elettävä pienemmillä marginaaleilla. Poikkeuksena on se, jos ne pystyvät kompensoimaan palkkojen kasvun korkeammalla tuottavuudella.

Kulta ja inflaatio

Vaikka inflaatio voi vaikuttaa rajusti tavalliseen valuuttaan, se ei vaikuta kultaan tai sen arvoon yhtä voimakkaasti. Yleensä reaktio on päinvastainen, jolloin kullan hinta nousee inflaation kanssa.

Kullan arvo vaihtelee jatkuvasti, mutta se pysyy melko samalla tasolla vuosi toisensa jälkeen. Se johtuu siitä, että liikkeessä olevan kullan määrää ei voi lisätä vauhdikkaasti. Kullalla ei myöskään makseta tavallisista hyödykkeistä eikä sitä käytetä päivittäisessä maksamisessa.

Ei siis ole mikään ihme, että monet sijoittajat hajauttavat sijoituksiaan sijoittamalla kultaan. Kulta on jo vuosikausien ajan tarjonnut turvasataman sijoittajille ja heille, jotka haluavat hajauttaa vaurauttaan.

Kullan realisoiminen rahaksi

“Pelkästään reilulla 40 grammalla, tienaat tänä päivänä yli 1000 €” Kullan hinta on historiallisissa huippulukemissa ja näin ollen myös tienaat ennätyksellisiä summia myymällä tarpeettomia kultakoruja. Pelkästään reilulla 40 grammalla tienaat tänä päivänä yli 1000 €. Myyntipakkauksen tilaaminen on ilmaista ja postikulut ovat maksettu ennakkoon. Myyntipakkauksen tilaaminen ei edellytä myyntipakkoon tai sido esineiden myyntiin. Asiakkaillamme on aina päätösvalta, haluavatko esineet palautettua tai myydä kullan rahaksi, ennätyshintaan.

Meillä kävi asiakas kesällä, kenellä oli omia kultakoruja sekä perintäkoruja mukana. Kävimme läpi esineet ja totesimme hänelle, että hän saa reilu 1500 € mikäli haluaa myydä kultansa. Asiakas oli pudota tuolilta ja sanoi ettei ottanut mukaan meidän mainos-bonusta lehdestä (kyseisestä lehdestä sai 10 € bonuksen yli 100 € myynnistä), sillä ei kuvitellut saavansa yli 100 €. Tämä on hyvä esimerkki siitä, kuinka paljon voi tienata vanhoilla, tarpeettomilla kultakoruilla ja kullan huikeasta yli 400 % noususta, viimeisen 20 vuoden ajalta.

Aiheeseen liittyviä uutisia