Vanhojen kultakorujen arviointi: Näin selvität niiden arvon

2023/03/29

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kultakello vanha

Kultasepät ja kokeneet alan ammattilaiset (sekä muut kullan arviointia työkseen tekevät) voivat arvioida nopeasti, onko kultakoruissa arvoa vai ei. He voivat myös sanoa, onko kyseessä aito kultakoru vai ainoastaan aidosti kullattu koru. Tavalliselle tallaajalle tämä ei kuitenkaan välttämättä ole yhtä helppoa. Onneksi muutamalla helpolla konstilla saat selville, ovatko korut aitoa kultaa. Tässä artikkelissa katsomme vinkkejä siihen, mistä tietää onko korut kultaa.

Näin selvität vanhojen kultakorujen aitouden

Muutamien helppojen niksien avulla voit selvittää, onko korut aitoa kultaa. Kun varmistut kullan aitoudesta, arvon voi selvittää viemällä korun kultasepälle tai lähettämällä meille ilmaisen myyntipakkauksen avulla.

Kultakorujen arvo: tarkasta leimat

Lain mukaan jokaisessa aidossa kultakorussa pitää olla kultapitoisuudesta kertova leima. Leiman tehtävä on kertoa, kuinka suuri osa esineen painosta on kultaa. Leimat ovat yleensä pieniä ja joskus lian peitossa. Tarkastele siis koruasi suurennuslasilla ja pese koru tarvittaessa. Jos esineessäsi on leimoja, se on todennäköisesti aitoa kultaa. Mikäli korussasi on pelkästään yksi leima, tai ei ole leimaa lainkaan, on koru mahdollisesti väärennös. Väärennökset ovat hyvin tavallisia, lähes jokaisella kenellä on vähän enemmän kultaa, on jotain läjässä mikä ei ole kultaa. Tosin myös heillä kenellä on hieman enemmän kultaa, tienaavat parhaimmillaan näistä noin 10.000€. Raha maksetaan asiakkaalle tilille ja asiakkaalle toimitetaan kuitti. Raha on täysin käytettävissä, eikä myydyistä esineistä tarvitse maksaa veroja.

Lähes puolet asiakkaistamme, luuli saavansa koruista satoja mutta tienaa tuhansia. Mikäli tietää että kotona on kultakoruja lojumassa, on nyt täydellinen hetki vaihtaa nämä rahaksi. Viimeeksi kuin kullan hinta lähti (nykyiseen) nousuun oli vuonna 2013 ja vasta 2019 kullan hinta oli huippulukemissa ja 2020 uudessa ennätyslukemassa.

Kulta ei tartu magneettiin

Kulta ja muut jalometallit eivät tartu magneettiin. Jos kotonasi on esimerkiksi jääkaappimagneetti, voit helposti selvittää, onko koru aitoa kultaa. Huomaa kuitenkin, että joissakin kultaketjuissa lukon sisällä voi olla metallinen jousi, joka tarttuu magneettiin kiinni. Muu korun osa ei kuitenkaan tällöin tartu magneettiin. Magneetti voi myös olla “virheellinen”. Mikäli magneetti on liian kevyt, ei metalli koru liikahda samoin kuin kultainen koru.

Arvioimme esineet teille maksutta ja halutessa ostamme nämä teiltä markkinoiden parhaaseen hintaan.

Kulta on mauton ja hajuton

Kultaa yritetään väärentää ja tavallisiin metallikoruihin ja -esineisiin laitetaan kullan leimoja. Helppo niksi kullan aitouden selvittämiseksi on kuitenkin maistaa korua. Kulta on mauton ja hajuton. Jos maistat metallin makua, voit olla varma siitä, ettei koru ole aitoa kultaa. Muista pestä koru ennen kuin maistat sitä.

Voit myös hieroa korua sormiesi välissä ja haistaa tai maistaa sormiasi sen jälkeen. Jos haistat tai maistat metallia, kyseessä ei ole aito kultakoru.

Kultakorut voivat olla myös tavallisen keltakullan lisäksi puna- tai valkokultaisia. Olipa kullan väri mikä hyvänsä, sen tulee olla samanvärinen pinnan alta, kuin mitä se on pinnalta. Tästä voidaan ottaa testi prober-kivellä, ilman että hajoittaa korua. Prober-kiveen jää kultahippuja, jotka analysoidaan hapoilla.

Suomen Kultareservi takaa laadun, teemme työtämme korkealla työmoraalilla ja käytämme kalibroituja CE-merkittyjä vaakoja. Vaa’at mittaavat esineet aina 0,01g painon tarkkuudella. Maksu suoritetaan 100% painon mukaisesti.

Kulta lämpenee nopeasti

Kulta johtaa lämpöä hyvin, mistä johtuen se on hyvin suosittu jalometalli myös esimerkiksi teollisuudessa. Laita kultakorusi kylmään veteen hetkeksi: ota se pois ja ala hieromaan sitä sormiesi välissä. Jos se lämpenee nopeasti, koru on todennäköisesti aitoa kultaa. Voit verrata sitä samalla esimerkiksi esineeseen, jonka tiedät olevan metallia: metalli lämpenee paljon hitaammin kuin kulta.

Hinta on liian edullinen

Jos ostit korusi hyvin edullisella hinnalla, se ei todennäköisesti ole aitoa kultaa. Toisinaan ulkomailta ostettaessa kultakoru on mahdollista saada Suomen hintoja edullisemmin, mutta kyse on hyvin pienistä eroista. Sitä varten ei kannata ulkomaan matkaa varata.

Kullattu koru, jossa on leimoja

Kullattu koru on myös osittain aitoa kultaa. Se voidaan päällystää esimerkiksi 18K kullalla. Pinnalla oleva kulta kuluu kuitenkin nopeasti, eikä sitä voida sulatusprosessissa erottaa metallista. Näin ollen kullattu koru on siis arvoton kullallisesti. Kullattu pinta kuluu nopeasti, kun se altistuu ilmalle, kosteudelle, tai pelkästään vain ihovoiteille. Kullatut korut eivät siis pysy kultaisina kovin pitkään, kun niitä käytetään päivittäin. Ulkomailta ostettua kulta voi olla leimattu “750” ja tarkoittaa että kullatessa esinettä, on käytetty 18k kultaa.

Yleensä kuitenkin kullattu koru on leimattu: GP, GOLD PLATED, PLATED tai GOLD PLATING. Kaikki nämä leimat viittaavat siihen, että kyseessä on kullattu koru, eikä siinä ole mitään arvoa itse jalometallina, romukultana. Toisinaan voit törmätä myös väärennettyihin leimoihin, joissa kullattuun koruun on laitettu aidon kullan leima (esimerkiksi 14K). Jos myyjä on muu kuin aitoa kultaa myyvä korukauppias, kannattaa olla varuillaan.

Jos olet epävarma siitä, onko korusi aitoa kultaa, voit lähettää sen meille maksutta. Tilaamalla Suomen Kultareservin myyntipakkauksen. Turvalähetys on vakuutettu kuori joka on automaattisesti vakuutettu 5000 € asti.

Mistä tiedän kultakorujen arvon?

Kultakorun arvoa on vaikea arvoida itse. Painoa on vaikea mitata lähelle edes oikealle kymmenelle grammalle mikäli mittaa käsin, mutta tutkimalla leimoja ja selvittää korujen kultapitoisuuden voi tehdä karkean arvion:

  • Minkä pitoisuusleiman löydät ja onko puntaria käytössä – nämä auttavat todella palon hinta-arvioon.
  • Tarkista esineen leimoista, löydätkö pitoisuusleimaa, mikäli et tiedä mitä leima tarkoittaa: voit selvittää asian täältä (aukeaa erillisessä ikkunassa).
  • Mikäli esine on kultaa, punnitse esine esimerkiksi keittiövaa’alla. Tämä mahdollisesti antaa teille karkean painon.
  • Siirry kultalaskuriimme ja täytä oikealle pitoisuudelle määrä (tavallisesti Suomesta ostettu kultakoru on 14k kultaa). Hintalaskuri laskee automaattisesti hinnan ilmoittamasi määrälle – kyseinen summa on määrä, joka teille maksetaan esineistä. Ilman vähennyksiä!
  • Tarkan arvon saat tilaamalla myyntipakkauksen ja toimittamalla esineet meille arvioitavaksi. Lue lisää kullan myymisestä meille täältä

Saako kaikki kultakorut myytyä?

Monet miettivät, saako kaikki kultakorut myytyä? Jos korusi on aitoa kultaa, olet oikeutettu hyvän korvauksen näistä. Oli esine missä kunnossa tahansa! Jos hallussasi on siis oikeaa kultaa olevia esineitä ja koruja, ne voi vaihtaa rahaksi. Saatat jopa yllättyä siitä, kuinka paljon rahaa voit saada tarpeettomina olevista kultakoruista. Ei ole harvinaista että määrä ylittää 1000 €.

Aiheeseen liittyviä uutisia