Monipuolinen kulta: viisi kullan yleisintä käyttötarkoitusta

2023/03/22

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
monipuolinen-kulta

Kautta aikojen sivilisaatiot ovat kunnioittaneet arvokasta keltaista metallia, kultaa, himoiten sen kiiltoa ja arvoa. Kun ajatellaan kultaa, mieleen nousevat ensimmäisenä kultakorut ja -esineet. Kullalla on kuitenkin monia käyttötarkoituksia, joista osa saattaa jopa yllättää.

Viiden ominaisen ominaisuuden ansiosta kullalla on poikkeuksellinen paikka ihmiskunnan historiassa, ja sitä käytetään moniin tarkoituksiin. Kullan monet käyttötavat pitävät kullan kysynnän korkealla aina ja varmistavat, että sillä on aina luontaista arvoa.

Kullan fyysiset ominaisuudet

Kullalla on sellaisia fyysisiä ominaisuuksia, joita muilla metalleilla ja jalometalleilla ei ole. Nämä ominaisuudet tekevät kullasta ainutlaatuisen metallin, jota voidaan käyttää useissa eri käyttötarkoituksissa.

  • Kulta on harvinaista
  • Kulta ei ruostu ja se on myrkytön
  • Kulta on yksi maailman kauneimmista metalleista
  • Kultaa on helppo työstää
  • Kulta johtaa sähköä

Mihin kultaa käytetään?

Kultaa käytetään yllättävän moniin tarkoituksiin. Sen käyttö koruissa ja kolikoissa on tuttu asia monille, mutta sen teolliset käyttötarkoitukset ovat myös tärkeitä maailmanlaajuisessa kysynnässä.

Kultaa käytetään muun muassa seuraavissa asioissa:

  • Varallisuuden suojelu ja rahanvaihto
  • Koristeet, korut ja mitalit
  • Elektroniikka
  • Avaruustutkimus
  • Lääketiede ja hammaslääketiede

Varallisuuden suojelu ja rahanvaihto

Yksi kullan vanhimmista käyttötavoista on kultakolikoiden ja kultaharkkojen valmistaminen. Valtioiden, keskuspankkien, rahoituslaitosten ja yksityisten sijoittajien ostamaa kultaa käytetään fyysisen varallisuuden hajauttamisena. Kullan harvinaisuus on auttanut säilyttämään sen arvon kautta historian. Kullan kyky säilyttää arvoa muiden omaisuuserien pudotessa tarkoittaa sitä, että se säilytetään puhtaana kultaharkkojen ja -kolikoiden muodossa valtavissa holveissa pelkästään sen korkean sijoitusarvon vuoksi.

Kansallisten varantojen lisäksi yksityishenkilöt voivat myös omistaa fyysistä kultaa oman varallisuutensa hajauttamiseksi ja sijoitustarkoituksessa. Uskotaan, että Yhdysvalloilla on suurimmat kultavarat, mutta fyysisen kullan määrän täydellistä auditointia ei ole tehty sitten Eisenhowerin ajan 1950-luvulla. Saksalla uskotaan olevan toiseksi suurimmat varannot, mutta sekä Venäjä että Kiina lisäävät myös kultavarastojaan kiihtyvällä vauhdilla.

Koristeet, korut ja mitalit

Yleisin käyttötarkoitus kullalle ovat koristeet ja korut. Kiina ja Intia ovat kaksi suurinta kuluttajaa, ja ne nappasivat puolet koko maailman tuotannosta vuonna 2018. Tuona vuonna kultaa kulutettiin koruihin Kiinassa yli 1 200 tonnia ja Intiassa yli 500 tonnia. Kultakorut ja -esineet ovat kauniita, mutta niillä voi myös olla hyvää sijoitusarvoa.

Tätä jalometallia on historiallisesti käytetty ylellisyyden, paremmuuden ja vaurauden symbolina. Korujen lisäksi kultaa käytetään myös koriste-esineiden, kuten mitalien ja merkkien, arvoa lisäämään.

Elektroniikka

Kulta ei syövy, se on hyvä sähkönjohdin ja kestää hyvin lämpöä. Fyysisesti se on pehmeää, taipuisaa metallia ja sitä voidaan helposti venyttää ohuiksi pinnoitteiksi. Näistä syistä kulta sopii erinomaisesti käytettäväksi elektroniikassa, erityisesti kaapeleissa ja liittimissä. Kuluttajateknologian tarve kasvaessa vuosittain ja elektroniikkateollisuudessa on kysyntää etenkin älypuhelimien ja -laitteiden valmistuksen saralla. Vuonna 2018 elektroniikka-ala kulutti yli 1 400 tonnia kultaa, ja vuonna 2017 sen osuus Yhdysvalloissa käytetystä kullasta oli 34 prosenttia.

Avaruustutkimus

Elektroniikan ohella avaruustutkimus ja satelliitit ovat toinen ala, jok käyttää paljon kultaa. Lukuisten elektronisten komponenttien lisäksi ohuita metallipinnoitteita käytetään suojissa ja visiireissä, ja kullan luotettavuus on välttämätöntä avaruusmatkailun ja avaruustutkimuksen sisältämissä riskitilanteissa.

Kultahiukkaset heijastavat auringon infrapunasäteilyä, mikä auttaa pitämään lämpötilan alhaisina tummemmissa paneeleissa ja visiirissä. Kultaa voidaan käyttää myös voiteluaineena: orgaanisten voiteluaineiden haihtuvuus tekee niistä sopimattomia äärimmäisille lämpötiloille ja avaruuden korkealle säteilylle.

Lääketiede ja hammaslääketiede

Koska kulta on reaktiivista ja myrkytöntä, sitä on käytetty hammaslääketieteessä ja lääketieteessä useiden vuosien ajan. Joka vuosi kullalle löydetään uusia käyttötarkoituksia esimerkiksi proteeseissa, joissa pitkäikäisyys on välttämätöntä. Pieniä määriä kultaa ruiskutetaan myös nivelreuman ja lihasvaurioiden hoitoon, ja mikrohiukkasia käytetään joidenkin syöpien hoidossa. Kultaa on käytetty jopa Covid-testeissä.

Kullan kierrättäminen

Kullan kierrätys on tärkeää, sillä kierrättämällä kultaa, säästämme luonnonvaroja sekä edistämme kiertotaloutta. Arvokkaat materiaalit, kuten mm. kulta, on myös suora hyöty kierrättäjälle, sillä jo 50 grammalla romukultaa, tienaat tänä päivänä reippaasti yli 1000 €.

Oletko koskaan harkinnut kullan kierrätystä? Suomen Kultareserviltä saat täysin maksutta arvioinnin kultaesineille. Saatuasi arvion, päätät aina itse, haluatko myydä kultasi vai haluatko esineet palautettua. Mikäli tiedät esineidesi painon, voit etukäteen laskea, paljon tienaat kullastasi juuri nyt (käytä oletusarvona 14 karaatin kultaa, mikäli kulta on hankittu Suomesta).

Aiheeseen liittyviä uutisia