Kullan arvo noussut yli 400 %!

2023/03/23

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta

Onko tulossa korjausliike? Tuleeko kullan hinta jatkamaan tämän hurjaa nousua?

Nämä ovat kysymyksiä mihin kukaan ei osaa vastata 100 % tarkkuudella. Löytyy satoja ja jopa tuhansia asiantuntijoita ketkä arpovat tuleeko kullan hinta jatkamaan nousua vai laskemaan.

Kullan hinta on noussut noin 20 % kuluneen vuoden aikana ja viimeisen 20 vuoden aikana nousua on nähty yli 400 %. Osa asiantuntijoista puhuu että olisi ajankohta ns. kullan ”shorttaamisesta”, eli lyhyeksi myynnistä. Meinaavat että isot pankit myyvät lyhyeksi kultaa sillä olettavat hinnan tippuvan huippulukemista, missä hinta on ollut suurimman osan kuluneesta vuodesta.

Osa on sitä mieltä, että emme näe kullan hinnassa nousua kuin vasta ensi vuoden puolella ja osa näkevät kullan hinnan vielä nousevan vuoden loppua kohden.

Meillä on omat työkalumme, jotka auttavat ennustamaan tilannetta markkinoiden mukaan ja valehtelisimme jos väittäisimme että tilannetta olisi helppo lukea. Ei ikinä ole helppo ennustaa markkinoita ja järkevin tapa lähestyä asiaa (meidän mielestämme) on nähdä tilannetta mahdollisimman pitkälle. Se mikä tiedetään on että, kullan hinta on historiallisissa huippulukemissa ja myymällä kultaa tänään saat siitä ennätyksellisen korvauksen kirjoittamisen hetkellä.

Kuinka pitkään kaivostoiminta jatkuu? Voiko kulta loppua maapallolta?

Tähän löytyy myös useampia eri laskelmia ja ennustuksia. Moni laskelma viittaa siihen, että me olisimme louhineet suurimman osan ”helposti louhittavasta kullasta” vuoteen 2035 mennessä. Tietojemme mukaan myös Agnico Eaglella on sopimus Kittilän kaivoksensa kanssa vuoteen 2035, onko tämä yhteensattuma vai ovatko he myös valmistuneita aikaisempaan väitteeseen? Kittilässä Agnico Eagle louhii noin 6000–8000 kg kultaa vuodessa.

Kultaa on luonnollisesti helpompi louhia mitä lähempänä maanpintaa tämä esiintyy. Nyt kun olemme louhineet kultaa vuosikausia, on tämä ”helposti louhittava kulta” yhä vaikeampaa löytää ja kultakaivokset joutuvat kaivaa yhä syvemmälle maankuoreen, joka tuottaa enemmän vaikeuksia sekä kustannusarvo / louhittu gramma tulee arvokkaammaksi. Luontoa saastutetaan väkisinkin enemmän kuin aikaisemmin, tähän voi verrata esimerkiksi kullan louhijoita Kaliforniassa vuonna 1850. Jolloin kultakimpaleita pystyi poimia käsin järvistä ja puroista. Ennen vanhaan kullan louhinta oli paljon helpompaa eikä siihen tarvittu juuri mitään laitteita. Tänä päivänä tilanne on huomattavasti erilainen ja saastutusta tehdään ennätyksellinen määrä.

Tietoa kaivostoiminnasta ja kultamalmista

Jotta kalliomassa olisi kultamalmi, on kivessä oltava tuhatkertaisesti kultaa ”tavalliseen kiveen” verrattuna. Jo pari grammaa kultaa tonnissa saattaa riittää malmiksi, jos malmikiveä on vähintään miljoonia tonneja ja jos louhinta voidaan tehdä helposti avolouhintana. Mikäli kullan rikastaminenkaan ei vaadi erikoismenetelmiä, ja mikäli lähellä on laadukasta infrastruktuuria, voi kultamalmi olla louhintakelpoista. Mikäli esiintymä on pieni, avolouhinta kannattanee vasta pitoisuuksilla 3–10 grammaa (ppm) kultaa tonnissa. Maanalainen louhinta tai ongelmallinen, kallis rikastus vaativat samoilla malmimäärillä usein kaksinkertaisen tai suuremmankin kultapitoisuuden kuin edellä mainituissa edullisissa tapauksissa. Olennaista ja ratkaisevaa on kullan hinta – mitä korkeampi hinta, sitä suuremmin kustannuksin metallin tuotanto kannattaa. Lisää kullan jalostusmenetelmästä löydät tästä.

Kullan arvo on ennätyslukemissa

Kullan hinta on historiallisissa huippulukemissa, joten myymällä tarpeettomia kultakoruja voi saada jopa tuhansien eurojen korvauksen. Tämän lisäksi teette ympäristöteon ja suojelette luontoamme. Historiallisesti nähtynä, ei ole ikinä aikaisemmin ollut parempaa hetkeä myydä kultaa kuin just nyt. Varmista paras hinta kullasta Suomen Kultareservin paras hinta -takuulla.

Mikäli kulta näkisi samanlaisen romahduksen kuin vuonna 2013, jolloin kulta viimeksi löi ennätyslukemia. Olisi jälleen todella hyvä hetki sijoittaa kultaan. Ennen korjausliikkeen tapahtumista on paras hetki myydä ja mikäli korjausliike tapahtuisi, olisi jälleen hyvä aika sijoittaa kultaan.

Osta kultaa / Sijoita kultaan

Meiltä voi jatkossa myös ostaa kultaharkkoja, kokoja löytyy niin 1 g kuin 1 kg kultaharkkoja. Lisätietoja ja tarkat hinnat tulevat esille kotisivulle pian. Pyrimme myös sijoituskullan kohdalla tarjoamaan teille parhaat mahdolliset hinnat.

Suomen Kultareservi pyrkii luomaan Suomen kultastandardin, jossa tarjoamme parhaat hinnat niin kullan myynnissä kuin tämän sijoittamisessa. Mottomme on, että pyrimme tekemään parasta jälkeä mitä alalla voi tehdä ja ensisijaisesti asettamaan rima sellaiselle tasolle, mistä se meidän mielestämme kuuluu olla.

Lisää tulevista harkoista lähitulevaisuudessa. Ota sivu seurantaan Facebookissa (löydät meidät nimellä Suomen Kultareservi), niin saat tuoreimmat uutiset heti samana päivänä.

Järjestämme myös arvontoja, jossa arvomme kultaharkkoja ja muita kultaesineitä seuraajiemme kesken.

Haluamme samalla toivottaa jokaiselle erinomaista syksynjatkoa!

Ystävällisin terveisin Suomen Kultareservi

Aiheeseen liittyviä uutisia