Ruusukulta vs. keltainen kulta – mitkä ovat niiden erot?

2023/03/29

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
punta

Kulta on yksi arvokkaimmista luonnossa esiintyvistä jalometalleista. Kultaa voidaan myös manipuloida lisäämällä siihen muita metalleja, jotka voivat muuttaa sen väriä ja tehdä siitä kestävämmän. Kelta-, valko- ja ruusukullan sisältämien metalliseosten yhdistelmä vahvistaa kultaa ja tekee siitä kestävän.

Ruusukulta on sekoitus puhdasta kultaa ja kuparia, mikä antaa sille houkuttelevan vaaleanpunaisen värin, kun taas keltakultaan sekoitetaan sinkkiä, hopeaa ja kuparia.

Mutta mitä eroa on keltakullalla ja ruusukullalla? Kuinka ruusukulta eroaa keltakullasta?

Ruusukulta vs. keltakulta: miten ne eroavat?

Ruusukulta ja keltakulta eroavat toisistaan muutenkin kuin vain värinsä puolesta. Muun muassa kestävyydessä ja hinnassa voi olla eroja. Selvitämme seuraavaksi ruusukullan ja keltakullan tyypillisimmät erot.

Kestävyys

Kulta puhtaimmissa muodoissaan on arvokasta, mutta se on kuitenkin liian pehmeää ja heikkoa, minkä vuoksi sitä pitää vahvistaa muilla metalleilla silloin, kun siitä valmistetaan käyttöesineitä.

Kestävyys tarkoittaa korun kykyä kestää kulutusta. Ruusukulta on kestävämpää kuin puhdas keltakulta, sillä siihen on lisätty kuparia, mikä tekee siitä kestävämmän.

Hinta

Kullan hinta riippuu korun sisältämän puhtaan kullan määrästä. Kullan määrä kultaesineessä ilmoitetaan karaatteina.

Karaatti on yksikkö, jota käytetään kullan määrän mittaamiseen missä tahansa esineessä. Jos esine tai koru sisältää 24 karaattia kultaa, se tarkoittaa sitä, että se on 100 % puhdasta kultaa. Puhdas kulta on kuitenkin erittäin muokattavaa, minkä vuoksi siihen pitää lisätä muita metalleja kestävyyden parantamiseksi, jotta koru on käyttökelpoinen ja pitkäkestoinen. Kyseisistä syistä kultakoruja ei valmisteta puhtaasta kullasta.

18 karaatin koruissa on 75 % kultaa ja 14 karaatissa 58,5 % kultaa. Kultaesineiden hinta riippuu karaatista, eli niissä olevan puhtaan kullan prosenttiosuudesta. Ruusu- ja keltakullan välillä ei siis suoraan ole hinnallisesti mitään eroa, sillä arvo perustuu täysin siihen, kuinka suuri osa korusta on tehty puhtaasta kullasta, eli karaatista.

Kultaseokset ja värit

Ruusukulta on yhdistelmä puhdasta kultaa ja muita metalleja, kuten kuparia. Käytettävän metalliseoksen määrä riippuu valitsemastasi karaatista. 10 karaatin ruusukulta on 10 osaa kultaa ja 14 osaa metalliseosta, mikä antaa sille pinkin ulkonäön. 14 karaatin ruusukullassa on täydellinen vaaleanpunainen sävy, joten se on suosittu valinta. 18 karaatin ruusukulta on näistä kolmesta kallein, koska siinä on 18 osaa kultaa ja 6 osaa metalliseosta.

Keltainen kultaseos yhdistää puhdasta kultaa ja metalleja, kuten hopeaa, kuparia, nikkeliä ja palladiumia. Koska puhdas kulta on kellertävää, keltakulta ei vaadi ylimääräisiä metalleja värin parantamiseksi.

Allergiset reaktiot

Jos sinulla on herkkä iho, saatat muuttaa mieltäsi ruusukultaisista koruista. Ruusukulta sisältää kuparia, mikä antaa sille kauniin vaaleanpunaisen värin, mutta kupari on erittäin allergiaa aiheuttavaa. Ruusukullalla voi olla erilainen vaikutus eri ihmisiin, mutta voit neuvotella valmistajien kanssa kuparin määrästä ennen ostoa.

Keltakultaa pidetään kaikista kultaseoksista ns. hypoallerginisimpana. Keltainen kulta sisältää kuitenkin allergiaa aiheuttavaa nikkeliä. Kun teet ostoksen, voit valita keltakultaiset korut ilman nikkeliä.

Tyyli ja suosio

Kulta on ollut suosittu jalometalli jo tuhansien vuosien ajan. Keltakultaa on käytetty jo tuhansia vuosia niin koruissa kuin muiden kultaesineiden valmistamisessa. Myös esimerkiksi keltakultaisten vihkisormusten ja kellojen käyttö on ollut useiden vuosien ajan tyylikästä.

Ruusukulta on tällä hetkellä trendikkäin kullan seoksista. Se on kuitenkin ollut olemassa jo 1800-luvulta saakka, jolloin sitä nimitettiin “venäläiseksi kullaksi.”

On vaikea määrittää, minkä tyyppinen kulta pysyy muodissa pisimpään, koska muotitrendit muuttuvat jatkuvasti. Keltakulta on kuitenkin aina ajaton valinta

Rodiumpinnoite

Rodiumpinnoitus on prosessi, jossa rodiumia lisätään pinnoitteena jalometallin päälle lujuuden ja kestävyyden lisäämiseksi. Rodiumpinnoitus tehdään pääasiassa koruille, jotta ne saavat kiiltävän lopputuloksen. Ruusukulta sisältää jo kuparia, mikä tekee siitä kestävän ja vankan, eli se ei vaadi rodiumpinnoitusta.

Keltainen kulta sen sijaan tarvitsee rodiumpinnoituksen. Rodiumpinnoitus antaa keltakullalle kiiltävän ulkonäön ja toimii suojana. Rodiumpinnoitus kestää noin kolmesta kuukaudesta vuoteen, ja jos pinnoite kuluu, voit viedä koristeet takaisin pinnoitettaviksi.

Yhteenveto

Sekä ruusukullalla että keltakullalla on omat hyvät ja huonot puolensa. Hinta on molemmissa hyvin pitkälti samanlainen, samoin kuin niiden käyttötarkoitukset ja valmistusprosessi. Myyntihinnan kultakoruille voit laskea kullan hintalaskurilla, joka perustuu kullan maailmanmarkkinahintaan ja toimii reaaliajassa.

Mikäli olet ostamassa kultaa, tulisi kukin miettiä, millaiset ominaisuudet ovat itselle tärkeitä ennen kultaesineiden ostamista. Keltakulta on aina muodikas ja hyvä vaihtoehto mutta jos haluat kulkea trendien matkassa ja erottua joukosta, ruusukulta voi myös olla erinomainen valinta

Aiheeseen liittyviä uutisia