Timantit ovat ikuisia?

2023/03/30

| Sebastian Rasimus
muut
kultasormus

Saimme tänä aamuna puhelun asiakkaalta, joka oli kiinnostunut myymään hänelle tarpeettomia kultakoruja. Korujen seassa löytyi sormus, jossa oli timantti ja asiakasta kiinnosti tietää mitä teemme timanteilla tai mitä hän voisi mahdollisesti tehdä tällä?

Vastasimme että tämä on yksilökohtaista, riippuen siitä, että minkä näköinen sormus on ja miten timantit ovat upotettu/kiinnitetty.

Mikäli timantit ovat kruunuissa tai muuten helposti poistettavissa, otamme nämä pois tongilla tai leikkurilla ja annamme tämän asiakkaalle mukaan. Tämä on nopein, kannattavin ja helpoin vaihtoehto.

Mikäli timantti on upotettu tai muuten vain todella pieni, on tämä hyvin vaikea poistaa tongilla tai leikkureilla. Tällöin on parempi leikata palanen sormuksesta irti, jossa timantti/timantit ovat. Tämä luonnollisesti keventää itse sormuksen painoa, sillä on välttämätöntä, että osa kullasta tulee mukaan irtopalaseen. Täten itse myytävän sormuksen hinta on hieman alhaisempi, riippuen kuinka ison palan joutuu leikkaamaan pois sormuksesta.

Kolmas vaihtoehto on käydä kultasepänliikkeessä poistamassa timantti ja tämän jälkeen myydä sormus romukultana. Luonnollisesti timantin poisto myös maksaa, joten voi olla järkevämpi toimia aikaisemmin mainitulla tavalla.

Jossain tapauksissa ei ole mitään järkeä lähteä poistamaan timantteja korusta, mikäli nämä ovat hyvin pieniä ja upotettu esimerkiksi sormuksen sisään niin, että näitä on hyvin vaikea poistaa korusta. Suosittelemme näinä kertoina miettimään mitä haluaa tehdä kyseisen sormuksen kanssa, sillä hinta romukultana voi olla alle 100 €, joten voi olla järkevämpi säästää sormus sellaisenaan.

Mikäli sormuksessa tai timantissa on tunnearvoa. Suosittelemme että asiakas pitää sormuksen, ja kaikki muut korut missä on tunnearvoa sen verran, ettei tiedä haluaako luopua näistä. Näinä kertoina on aina järkevämpi säilyttää korut, nämä ehtivät aina myydä myöhäisempään ajankohtaan.

Kun kyse on yksittäisestä korusta tai mahdollisesti muutamasta korusta, ei näiden hinta tule muuttumaan äärettömän paljoa, vaikka kullan hinta laskisi. Luonnollisesti hinta muuttuu, mutta mikäli kyse on esimerkiksi 14 karaatin sormuksesta (joka on standardi suomessa), on hinnan muutos hyvin pieni, ellei kullan hinta romahda täysin kuten esimerkiksi v. 2013.

Säilyttävätkö timantit hyvin aroa?

Kaikki tämä tuli asiakkaalle uutisena, sillä kuvitteli timantin olevan arvokas. Timantit ja timanttiala on hyvin erikoinen ja monimutkainen ala. Timantit ovat arvokkaita näitä ostaessa, mutta jälleenmyyntiarvo on hyvin pieni, ellei jopa mitätön. Kun kyseessä on ns. tavallisia pienempia timantteja, on valitettavaa että yleensä vastaus on, että timantit ovat käytännössä tarpeettomia.

Lukuun ottamatta hyvin harvinaiset ja erikoiset tai erityisen suuret timantit, jotka ovat oma asia ihan erikseen.

Me Suomen Kultareservillä olemme täällä teitä varten ja haluamme olla avuksi aiheessa kuin aiheessa. Meillä käy satoja asiakkaita kenellä on paljon koruja mukana ja koruläjästä löytyy yksi tai kaksi sormusta missä on timantti tai on tunnearvoa. Meidän suosituksemme on aina, että asiakas säilyttää kyseiset sormukset.

Tosiaan vihkisormus, jossa on timantti, ovat hyvin useasti ohkaisia ja hentoja. Näissä hinta voi jäädä jopa alle 100 € ja kullan hinnan muutos ei sinänsä vaikuta niin rajusti, tapahtuisiko tälle mitä tahansa. Eri asia on, jos kyse on esimerkiksi 100 g kaulakorusta, jolloin hinnan muutos on yli kymmenkertainen verrattuna pieneen ohkaiseen vihkisormukseen.

Mikäli korussa ei ole tunnearvoa on luonnollisesti sama myydä koru sellaisenaan muiden korujen seassa. Mutta mikäli asiakas on myymässä läjän koruja, jossa on yksi tai kaksi sormusta missä on tunnearvoa. On järkevämpi säilyttää nämä kyseisenä ajankohtana ja mahdollisesti myydä nämä tulevaisuudessa. Sormus, jossa on tunnearvoa voi myös olla kiva jättää esimerkiksi tyttärelle.

Vaikka maailmanmarkkinahinta on ennätyslukemissa, jolloin luonnollisesti on erinomainen aika myydä kultakoruja. On yhden sormuksen hinnan muutos hyvin pieni, vaikka kullan maailmanmarkkinahinta nousisi tai laskisi muutamalla eurolla. Tämän takia suosittelemme jokaisen säilyttävän korut missä on tunnearvoa. Nämä voi tosiaan aina myydä myöhempään ajankohtaan, luultavasti ilman suurempaa hinnan muutosta.

Kierrämme noin kuukauden ajanvälillä jokaisessa kaupungissa. Joten tulee ajankohtia tulevaisuudessa myös, jolloin voi turvallisesti myydä korut, kun näistä on aika luopua.

Aiheeseen liittyviä uutisia