Elohopean käyttö kultakaivoksissa pyritään lopettamaan: tässä syy

2023/03/22

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta

Ugandan Busian alueen kaivostyöläiset ovat jo pitkään käyttäneet elohopeaa kullan louhimiseen huolimatta siitä, että se vaikuttaa negatiivisesti heidän elämäänsä ja ympäristöön.

Asiantuntijoiden mukaan elohopea on erittäin myrkyllistä ja se on luokiteltu neurologiseksi myrkyksi, joka vaikuttaa sille altistuneiden hermostoon.

Vaikutuksen lieventämiseksi Ugandan kansallinen yhteisö- ja työterveysliitto (UNACOH) on yhteistyössä kansalaisjärjestö Dialogosin kanssa Tanskan hallituksen rahoittamana käynnistänyt kampanjan elohopean käytön torjumiseksi. Tämän tarkoituksena on poistaa elohopean vaaroja kultakaivostyöläisten keskuudessa.

Miten elohopean käyttöä kultakaivoksissa pyritään vähentämään?

Tiiran kaivosalueen kampanjan käynnistyessä maanantaina asiantuntijat allekirjoittivat Busiteman yliopiston kanssa aiesopimuksen tutkimuksen tekemisestä, kaivostyöläisten kouluttamisesta sekä uusien ideoiden ja innovaatioiden tuomisesta kaivosalalle.

Magrethe Smith Dialogosista sanoi, että kaivostyöläiset koulutetaan käyttämään booraksia elohopean sijasta kullan louhinnassa.

Hän sanoi, että booraksin käyttö on todistettu inhimillisimmäksi ja ympäristöystävällisimmäksi menetelmäksi verrattuna elohopean käyttöön.

“Tätä menetelmää (booraksin käyttöä) on käytetty Filippiineillä viimeiset 40 vuotta, ja se on osoittautunut parhaaksi menetelmäksi, koska se ei aiheuta terveysongelmia,” hän sanoi Monitorin mukaan.

Tutkimukset osoittavat elohopean vaaran kultakaivoksissa

National Association of Professional Environmentalists (NAPE) toteutti yhteistyössä UNACOH:n kanssa tutkimuksen heinä-elokuussa vuonna 2018 Busian, Buhwejun, Mubenden, Namayingon ja Karamojan kultankaivosalueilla.

Tutkijat huomasivat, että joidenkin kaivostyöläisten veri, erityisesti Busian alueella, oli saastunut elohopea-aineilla.

Tohtori Deogracious Kaheeru Ssekimpi, UNACOH:n pääjohtaja sanoi, että elohopea aiheuttaa komplikaatioita kaivostyöläisten aivoissa.

“Elohopea vaikuttaa ihmisten ja enimmäkseen syntymättömien lasten aivoihin,” tohtori Ssekimpi sanoi.

Abubaker Wandera, Global Environment Facility Small Grant Programme (SGP) -ohjelman kansallinen koordinaattori sanoi, että pienimuotoisille kaivostyöläisille on annettava käytettäväksi kehittynyttä teknologiaa, jotta he voivat tuottaa suuria määriä korkealaatuista kultaa.

“Meidän on rakennettava kaivostoimintaa tukemalla kaivostyöntekijöitä sekä politiikan, innovaation, tietämyksen että valmiuksien kehittämisen tasolla,” hän sanoi.

Kaivosmies John Odima sanoi, että elohopean käytöllä on jo alkanut olla negatiivinen vaikutus kaivosyhteisöön.

”Ympäristö heikkenee ja maaperä ja vesilähteet ovat kaikki saastuneet. Henkemme ovat vaarassa,” hän sanoi.

Mbalen kaupungin terveysvirkailija tohtori Moses Mugonya sanoi, että elohopeassa on myrkyllistä elementtiä, joka voi vaikuttaa sikiöön.

Hän lisäsi, että elohopeahöyryn hengittäminen voi aiheuttaa haitallisia vaikutuksia ihmisen hermostoon, ruoansulatuskanavaan ja immuunijärjestelmään.

Kullan kierrättäminen auttaa vähentämään kaivostarpeita

Kulta on alkuaine, jota on mahdollista kierrättää uudelleen ja uudelleen, sillä se ei kulu käytössä samalla tavalla kuten esimerkiksi öljy tai uraani. Kultaa voi siis sulattaa ja uusiokäyttää ja tällainen kullan kierrätysprosessi auttaa vähentämään kaivostarpeita.

Niin sanottu helppo kulta on jo louhittu maan päältä ja kultakaivosten pitää pureutua yhä syvemmälle maan kuoreen löytääkseen kultaa, mikä on raskasta esimerkiksi ympäristölle. Sen sijaan ihmisten pitäisi pyrkiä kierrättämään kultaa mahdollisimman paljon, koska se vähentää sekä ympäristölle koituvaa taakkaa että ihmisiin kohdistuvia terveyshaittoja.

Voit aloittaa kullan kierrättämisen meidän kauttamme

Me Suomen Kultareservillä ostamme tarpeettomat kultaesineesi ja -korusi. Kun myyt kultasi meille, tienaat taskurahaa ja teet samalla ympäristöteon. Maksamme kullastasi kilpailukykyisen ja kilpailutetun hinnan perustuen kultasi painoon ja puhtauteen (eli karaattimäärään). Arvioidaksesi saamasi tarjouksen, voit käyttää apunasi meidän kultalaskuriamme.

Tarkan tarjouksen saamiseksi – tilaa ilmainen (vakuutettu) myyntipakkaus kultaesineille. Kun lähetys saapuu sinulle, sinun pitää vain pakata esineet pakettiin ja lähettää ne meille arvioitavaksi.

Teemme sinulle tarjouksen, jonka voit hyväksyä tai jättää hyväksymättä. Jos hyväksyt tarjouksen, maksamme rahat tilillesi nopeasti ja annamme kultaesineillesi uuden elämän. Jos sinulla on kysymyksiä kullan myymiseen liittyen, voit ottaa meihin yhteyttä.

Aiheeseen liittyviä uutisia