Kullan kierrätys – Kulta rahaksi, mutta mitä prosessissa tapahtuu?

2023/03/23

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kullan kierrätys

Kullan kierrätys on tärkeä osa kullan elinkaarta. Kultaa on olemassa vain tietty määrä, joten jos kultaa ei kierrätettäisi, uusia koruja ja esineitä ei pystyttäisi valmistamaan yhtä paljon. Kullan kierrätys on yllättävän yksinkertaista ja se mahdollistaa uusien korujen valmistuksen helposti ja tehokkaasti. Alla katsomme tarkemmin, miten kullan kierrätys toimii ja millaisia kultaesineitä voi kierrättää.

Miksi kullan kierrätys kannattaa?

Maapallolla on vain rajallinen määrä kultaa. Vaikka keltaista metallia on vielä louhittavaksi, kultakaivosten löydöt ovat vähentyneet vuosien mittaan. Jotkut analyytikot uskovat, että maailman louhimattoman kullan tarjonta saattaa loppua muutaman seuraavan vuosikymmenen aikana.

Siksi “vanha” kulta on kierrätettävä metallin nykyisen kysynnän tyydyttämiseksi. Kullan kierrätys ei ole vain käytännöllistä, vaan se on myös ympäristöystävällistä.

Maailman kultaneuvoston mukaan vuonna 2019 kullan vuotuinen tarjonta kasvoi 2 % edellisvuodesta, ja suuri osa kasvusta johtui kierrätyksestä kaivostoiminnan sijaan. Kullan kierrätys kasvoi 11 % vuonna 2019 vuoteen 2018 verrattuna.

Seuraavassa on kolme yleistä kierrätettävän kullan lähdettä.

Kultakorut

Maailman kultaneuvoston mukaan suurin osa kierrätetystä kullasta – noin 90 % – tulee koruista. Kulta voidaan kierrättää vanhoista, haalistuneista tai ei-toivotuista koruista.

Sciencing.com selittää, että ensimmäinen askel kultakorujen kierrättämisessä on kullan puhtauden selvittäminen. Puhtain kulta on 24 karaattia. Kullan puhtauden havaitsemiseen korussa, kuten kaulakorussa tai korvakoruissa, voidaan käyttää erilaisia menetelmiä.

Kun puhtaus on määritetty, korut sulatetaan yli 1 000 Celcius -asteessa ja kaadetaan sitten harkoiksi kullan puhtauden perusteella. Tai sitä käsitellään edelleen epäpuhtauksien poistamiseksi. Tämä vaihe tunnetaan sulatuksena.

Elektroniikka

Päivittäin käyttämämme elektroniikka voi sisältää runsaasti kierrätettävän kullan lähteitä. Muun muassa matkapuhelimet ja tietokoneet sekä autojen elektroniset komponentit sisältävät kultaa, jotka voi kierrättää. Näiden laitteiden sähköiset koskettimet, kuten tietokoneen piirilevyt, sisältävät pienen määrän kultaa. Yhdistä nämä pienet määrät ja pienistä puroista kasvaa suuri virta. Esimerkiksi yhdessä tonnissa matkapuhelimia on 80 kertaa enemmän kultaa kuin kultakaivoksessa.

Kultaa on kuitenkin vaikea erottaa tästä elektroniikasta, koska kulta on upotettu muovi- tai metallikoteloon ja se voi muodostaa vain noin 2 % tuotteen painosta.

Kun jalometallia sisältävät palaset on poistettu, uuttoprosessi voi alkaa kemiallisesti kuorimalla kuorimalla tai sulattamalla metalliosat, jäähdyttämällä ne ja sitten jauhamalla ne.

Hampaiden paikat ynnä muut

Hammaslääkärit voivat kerätä pois käytöstä poistetut kultaa sisältävät täytteet, sillat ja valumuotit ja toimittaa ne kierrättäjälle. Hammaskullan puhtaus on yleensä 16 karaattia. Mutta tätä kultaa on vaikeampi kierrättää kuin koruja, koska se saattaa sisältää myös muita ainesosia, kuten posliinia tai hammaskiillettä.

Kierrättäjä voi kuitenkin erottaa kullan muista elementeistä, ja jäljelle jääneestä kullasta voidaan muotoilla harkkoja tai jalostaa sitä vielä enemmän.

Kierrätä kulta meidän kauttamme

Meidän kauttamme voit kierrättää omat kultaesineesi, kuten kultakorut. Voit käyttää sivustoltamme löytyvää laskuria ja arvioida, kuinka paljon maksamme kullastasi. Meidän kauttamme voit tilata ilmaisen myyntipakkauksen kultakoruillesi ja -esineillesi. Arvioimme kultasi hinnan ja lähetämme sinulle tarjouksen. Maksamme sinulle luvatun hinnan tarjouksen hyväksymisen yhteydessä.

Ilmaisen myyntipaikkauksen toimittamiseen menee yleensä 2-3 päivää, jonka jälkeen voit lähettää kullan meille arvioitavaksi.

Olemme yksi Suomen luotetuimpia kullan ostajia ja tarjoamme asiakkaille hintatakuun. Jos saat jostain muualta Suomessa sijaitsevasta liikkeestä paremman tarjouksen, lupaamme tehdä paremman tarjouksen. Hintamme ovat todellisia hintoja, eikä niistä tehdä mitään vähennyksiä.

Kaikki kultalähetykset punnitaan CE-merkityillä vaa’oilla, aina 0,01 gramman tarkkuudella. Juuri nyt tienaat yli 1000 € pelkästään 50 grammalla kultakoruja.

Aiheeseen liittyviä uutisia