Osta kultaa: Viisi tapaa sijoittaa kultaan

2023/03/29

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kultaharkko

Kun taloudelliset ajat vaikeutuvat tai kansainväliset konfliktit (kuten Venäjän ja Ukrainan tapahtumat) heittävät markkinat päälaelleen, sijoittajat ostavat kultaa, sillä sitä pidetään taloudellisena turvasatamana. Kun inflaatio kiihtyy ja osakemarkkinat putoavat selvästi alle huippunsa, jotkut sijoittajat etsivät turvallisempia sijoituskohteita. Kulta on yksi parhaista sijoituskohteista vaikeina aikoina.

Sijoittajat ostavat kultaa monesta syystä. Kullalla on myös ominaisuuksia, jotka tekevät siitä hyvän vastakohdan perinteisille arvopapereille, kuten osakkeille ja joukkovelkakirjoille. Jotkut pitävät kultaa suojana inflaatiota vastaan etenkin siksi, että se tuppaa säilyttämään arvonsa myös sellaisina aikoina, kun osakkeiden arvo laskee kuin lehmän häntä.

Eri tapoja ostaa kultaa

Kullan ostaminen ja myyminen onnistuu sekä suorasti että epäsuorasti. Sijoittajat voivat ostaa perinteisesti joko fyysistä kultaa tai sijoittaa esimerkiksi ETF:iin tai kultakaivoksiin. Alla esittelemme viisi tapaa ostaa ja myydä kultaa.

1. Kultaharkot ja –kolikot

Yksi kaikista mielenkiintoisimmista ja houkuttelevimmista tavoista ostaa ja myydä kultaa on tietysti ostaa fyysistä kultaa, kuten kultaharkkoja tai -kolikoita. Niitä voi koskea ja ihailla, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon. Siinä on kuitenkin se huono puoli, että fyysistä kultaa täytyy säilyttää jossakin turvallisessa paikassa, jonka lisäksi se kannattaa vakuuttaa.

Fyysisen kullan ostajat ovat täysin riippuvaisia kullan hinnan noususta saadakseen voittoa. Siksi fyysisen kullan ostaminen ja myyminen vaatii hieman hintatietoisuuta.

Voit ostaa kultaharkkoja useilla tavoilla: verkkokaupasta, kuten APMEX:ltä tai JM Bullionilta, tai jopa paikalliselta jälleenmyyjältä tai keräilijältä. Panttilainaamot voivat myös myydä kultaa. Ota huomioon kullan spot-hinta (tämänhetkinen unssihinta) ostaessasi kultaa, jotta voit tehdä reilun kaupan.

Riskit: Suurin riski on se, että joku voi fyysisesti varastaa kullan sinulta, jos et pidä sitä esimerkiksi kassakaapissa. Toiseksi suurin riski syntyy silloin, jos sinun on myytävä kultasi. Voi olla vaikeaa saada koko markkina-arvo kullasta varsinkin silloin, jos ne ovat kolikoita ja tarvitset rahaa nopeasti.

2. Futuurit

Kultafutuurit ovat hyvä tapa spekuloida kullan hinnan nousemisella (tai laskemisella).

Suurin etu futuurien käyttämisessä on valtava vipuvaikutus, jota voit käyttää hyväksesi. Toisin sanoen, voit ostaa paljon kultafutuureja suhteellisen pienellä rahasummalla. Jos kultafutuurit liikkuvat haluamaasi suuntaan, voit ansaita paljon rahaa hyvin nopeasti.

Riskit: Vipuvaikutus pätee molempiin suuntiin. Jos kullan arvo liikkuu vastakkaiseen suuntaan, sinun on maksettava huomattavia summia sopimuksen ylläpitämiseksi (tätä kutsutaan marginaaliksi) tai välittäjä sulkee position ja koet tappioita. Joten vaikka futuurimarkkinoilla voit ansaita paljon rahaa, voit menettää sitä ihan yhtä helposti.

3. ETF:t, jotka omistavat kultaa

Jos et halua omistaa fyysistä kultaa tai huolehtia futuurimarkkinoiden marginaalivaatimuksista, hyvä vaihtoehto on ostaa pörssilistattu rahasto (ETF). Kolme suurinta ETF:ää ovat SPDR Gold Shares (GLD), iShares Gold Trust (IAU) ja Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF (SGOL). Tällaisten ETF-rahastojen tavoitteena on saavuttaa kullan hintakehitys miinus ETF:n vuosikustannussuhde. Yllä olevien rahastojen kulusuhteet ovat vain 0,4 prosenttia, 0,25 prosenttia ja 0,17 prosenttia maaliskuussa 2022.

Toinen suuri etu ETF:n omistamisessa on se, että se on helpommin muutettavissa käteiseksi markkinahinnalla. Voit käydä kauppaa rahastolla minä tahansa päivänä, jolloin markkinat ovat avoinna. Joten kullan ETF:t ovat likvideettisempiä kuin fyysinen kulta, ja voit käydä kauppaa niillä mukavasti kotoa käsin.

Riskit: ETF-rahastot altistavat sinut kullan hinnalle, joten jos se nousee tai laskee, rahaston pitäisi pärjätä samalla tavalla (miinus rahaston kustannukset). Kuten osakkeetkin, myös kulta voi joskus olla arvoltaan epävakaa. Mutta näiden ETF-rahastojen avulla voit välttää fyysisen kullan omistamisen suurimmat riskit ja suojata kultaasi saaden samalla täyden arvon kullastasi.

4. Kaivososakkeet

Toinen tapa hyödyntää kullan hinnan nousua on omistaa kultakaivososakkeita.

Tämä saattaa olla paras vaihtoehto sijoittajille, koska he voivat hyötyä kullasta kahdella tavalla. Ensinnäkin, jos kullan hinta nousee, myös kaivostyön voitot kasvavat. Toiseksi, kaivoksella on kyky nostaa tuotantoa ajan myötä.

Riskit: Aina sijoittaessasi yksittäisiin osakkeisiin, sinun on ymmärrettävä yrityksen liiketoiminta huolellisesti.

5. ETF:t, jotka omistavat kaivososakkeita

Jos et halua tutustua liikaa yksittäisiin kaivosyrityksiin, ETF:n ostaminen voi olla hyvä idea. Koska nämä rahastot ovat hajautettuja eri toimialoille, yhden kultakaivoksen tuottamattomuus ei vaikuta omaan tuottoosi liikaa.

Kultakaivossektorin suurimpia rahastoja ovat VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX), VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) ja iShares MSCI Global Gold Miners ETF (RING). Näiden rahastojen kulusuhteet ovat 0,51 prosenttia, 0,52 prosenttia ja 0,39 prosenttia maaliskuusta 2022 alkaen. Nämä rahastot tarjoavat yksittäisten kaivososakkeiden omistamisen edut ja hajauttamisen tuottaman turvallisuuden.

Riskit: Vaikka hajautettu ETF suojaa sinua yksittäisen kultakaivoksen tuottamattomuudelta, se ei silti suojaa koko alaan vaikuttavilta ongelmilta, kuten kullan hinnan laskemiselat. Ja ole varovainen valitessasi rahastoasi: kaikkia rahastot eivät ole samanlaisia.

Miksi sijoittajat pitävät kullasta?

Kullalla on monia hyviä puolia, mitkä tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon sijoittajille.

  • Tuotot: Kulta voi olla tuottojensa puolesta parempi kuin tietyt osakkeet ja joukkovelkakirjat
  • Likviditeetti: Jos ostat tietynlaisia kultapohjaisia ​​omaisuuseriä, voit muuttaa ne helposti käteiseksi.
  • Matala korrelaatio: Kulta toimii usein eri tavalla kuin osakkeet ja joukkovelkakirjat, mikä tarkoittaa sitä, että osakkeiden laskiessa kullan hinta voi nousta – ja päinvastoin

Muihin etuihin kuuluvat esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Hajautus: Koska kulta ei yleensä korreloi voimakkaasti muiden omaisuuserien kanssa, se voi auttaa monipuolistamaan sijoitussalkkuja.
  • Arvon säilytys: Sijoittajat turvautuvat usein kultaan, kun maailmantalous on epävakaa.

Yhteenveto

Kulta tarjoaa paljon hyviä sijoitusmahdollisuuksia aina fyysisen kullan omistamisesta osakkeisiin ja rahastoihin. Kulta käyttäytyy usein eri tavalla kuin tavalliset osakkeet, joten se voi tuoda mukanaan kaivatun turvasataman taloudellisesti epävakaina aikoina. Toisaalta kullan ostaminen ja myyminen sisältää riskejä samalla tavalla kuin muukin sijoittaminen, eikä kullan ostaminen ja myyminen tuoton perässä sovi kaikille.

Mikäli olet myymässä kultaa: saat aina vaihdettua kullan rahaksi, helposti ja turvallisesti Suomen Kultareservin myyntipalveluilla. Täysin verkon kautta tai halutessasi kasvotusten, kun vierailemme kaupungissasi. Ole yhteydessä asiakaspalveluumme, mikäli haluat tietää, milloin olemme seuraavan kerran lähistölläsi. Lämpimästi tervetuloa asioimaan niin verkossa kuin paikan päälle!

Aiheeseen liittyviä uutisia