Osta kultaa: Viisi tapaa sijoittaa kultaan

2023/03/29

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kultaharkko

Kun taloudelliset ajat vaikeutuvat tai kansainväliset konfliktit kuten Venäjän ja Ukrainan tapahtumat heittävät markkinat päälaelleen, sijoittajat ostavat kultaa, sillä sitä pidetään turvasatamana. Kulta on yksi parhaista sijoituskohteista vaikeina aikoina.

Sijoittajat ostavat kultaa monesta syystä. Kullalla on myös ominaisuuksia, jotka tekevät siitä hyvän vaihtoehdon perinteisille arvopapereille, kuten osakkeille ja joukkovelkakirjoille. Jotkut pitävät kultaa suojana inflaatiota vastaan etenkin siksi, että se pystyy säilyttämään arvonsa myös sellaisina aikoina, kun osakkeiden arvo syöksyy laskukierteeseen.

Kultaa voi ostaa monella tavalla

Kullan ostaminen onnistuu sekä suorasti että epäsuorasti. Sijoittajat voivat ostaa perinteisesti joko fyysistä kultaa tai sijoittaa esimerkiksi ETF:iin tai kultakaivoksiin. Alla esittelemme viisi tapaa ostaa kultaa.

1. Kultaharkot ja –kolikot

Yksi kaikista mielenkiintoisimmista ja houkuttelevimmista kullan ostotavoista on tietysti ostaa fyysistä kultaa, kuten kultaharkkoja tai -kolikoita. Fyysinen kulta on aina kiehtovampaa, kun sitä voi konkreettisesti koskea. Siinä on kuitenkin omat huonot puolensa, sillä se edellyttää turvallisen säilytystavan sekä se kannattaa vakuuttaa.

Fyysisen kullan ostajat ovat täysin riippuvaisia kullan hinnan noususta saadakseen voittoa. Siksi fyysisen kullan ostaminen vaatii hieman hintatietoisuuta.

Voit ostaa kultaharkkoja useilla tavoilla: verkkokaupasta, kuten APMEX:ltä tai JM Bullionilta, tai jopa paikalliselta jälleenmyyjältä tai keräilijältä. Panttilainaamot voivat myös myydä kultaa. Ota huomioon kullan spot-hinta (tämänhetkinen unssihinta) ostaessasi kultaa, jotta voit tehdä reilun kaupan.

Riskit: Suurin riski omistaa fyysistä kultaa on tietenkin se, että joku voi varastaa sen sinulta, jos et esimerkiksi säilytä sitä turvallisessa paikassa. Kullan myyntivaiheessa voi olla erityisen vaikeaa saada siitä sen hetkistä markkina-arvoa varsinkin silloin, jos ne ovat kultakolikoiden muodossa ja tarvitset rahaa nopeasti.

2. Futuurit

Kultafutuurit ovat hyvä tapa spekuloida kullan hinnan nousemista tai laskemista.

Suurin etu futuurien käyttämisessä on valtava vipuvaikutus, jota voit käyttää hyväksesi. Toisin sanoen, voit ostaa paljon kultafutuureja suhteellisen pienellä rahasummalla. Jos kultafutuurit liikkuvat haluamaasi suuntaan, voit ansaita paljon rahaa hyvin nopeasti.

Riskit: Vipuvaikutus pätee molempiin suuntiin. Jos kullan arvo liikkuu vastakkaiseen suuntaan, sinun on maksettava huomattavia summia sopimuksen ylläpitämiseksi (tätä kutsutaan marginaaliksi) tai välittäjä sulkee position ja koet tappioita. Joten vaikka futuurimarkkinoilla voit ansaita paljon rahaa, voit menettää sitä ihan yhtä helposti.

3. ETF:t, jotka omistavat kultaa

Jos et halua omistaa fyysistä kultaa tai spekuloida futuureilla kullan hintakehitystä tulevaisuudessa, voit harkita ostavasi pörssinoteeratun rahaston (ETF). Kolme suurinta ETF:ää ovat SPDR Gold Shares (GLD), iShares Gold Trust (IAU) ja Aberdeen Standard Physical Gold Shares ETF (SGOL). Tällaisten ETF-rahastojen tavoitteena on saavuttaa kullan hintakehitys miinus ETF:n vuosikustannussuhde. Yllä olevien rahastojen kulusuhteet ovat vain 0,4 prosenttia, 0,25 prosenttia ja 0,17 prosenttia maaliskuussa 2022.

Toinen suuri etu ETF:n omistamisessa on, että sen pystyy helpommin muuttamaan rahaksi markkinahinnalla. Käytännössä ETF-rahastoilla voi käydä kauppaa minä tahansa päivänä markkinoiden aukioloaikojen puitteissa. Kullan ETF:llä on parempi likviditeetti mitä fyysisessä kullassa ja lisäksi voit käydä kauppaa helposti, vaikka kotisohvaltasi.

Riskit: ETF:t ovat alttiita kullan hintaan vaikuttaville markkinariskeille. Osakkeiden lailla myös kulta voi joskus olla arvoltaan epävakaa. ETF-rahastojen avulla voit kuitenkin välttää fyysisen kullan omistamiseen liittyvät suurimmat riskit ja suojata kultaasi samalla saaden täyden arvon kullastasi.

4. Kaivososakkeet

Toinen tapa hyödyntää kullan hinnan nousua on omistaa kultakaivososakkeita.

Tämä saattaa olla paras vaihtoehto sijoittajille, koska he voivat hyötyä kullasta kahdella tavalla. Ensinnäkin, jos kullan hinta nousee, myös kaivostyön voitot kasvavat. Toiseksi, kaivoksella on kyky nostaa tuotantoa ajan myötä.

Riskit: Aina sijoittaessasi yksittäisiin osakkeisiin, sinun on ymmärrettävä yrityksen liiketoiminta huolellisesti.

5. ETF:t, jotka omistavat kaivososakkeita

Jos et halua tutustua liikaa yksittäisiin kaivosyrityksiin, ETF:n ostaminen voi olla hyvä idea. Koska nämä rahastot ovat hajautettuja eri toimialoille, yhden kultakaivoksen tuottamattomuus ei vaikuta omaan tuottoosi liikaa.

Kultakaivossektorin suurimpia rahastoja ovat VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX), VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) ja iShares MSCI Global Gold Miners ETF (RING). Näiden rahastojen kulusuhteet ovat 0,51 prosenttia, 0,52 prosenttia ja 0,39 prosenttia maaliskuusta 2022 alkaen. Nämä rahastot tarjoavat yksittäisten kaivososakkeiden omistamisen edut ja hajauttamisen tuottaman turvallisuuden.

Riskit: Vaikka hajautettu ETF suojaa sinua yksittäisen kultakaivoksen tuottamattomuudelta, se ei silti suojaa koko alaan vaikuttavilta ongelmilta, kuten kullan hinnan laskemiselta. Kannattaa myös olla varovainen rahaston valinnassa, sillä kaikki rahastot eivät ole samanlaisia.

Miksi sijoittajat pitävät kullasta?

Kullalla on monia hyviä puolia, mitkä tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon sijoittajille.

  • Tuotot: Kulta voi olla tuottojensa puolesta parempi kuin tietyt osakkeet ja joukkovelkakirjat
  • Likviditeetti: Jos ostat tietynlaisia kultapohjaisia ​​omaisuuseriä, voit muuttaa ne helposti rahaksi.
  • Matala korrelaatio: Kulta toimii usein eri tavalla kuin osakkeet ja joukkovelkakirjat, mikä tarkoittaa sitä, että osakkeiden laskiessa kullan hinta voi nousta – ja päinvastoin

Muihin etuihin kuuluvat esimerkiksi seuraavat asiat:

  • Hajautus: Koska kulta ei yleensä korreloi voimakkaasti muiden omaisuuserien kanssa, se voi auttaa monipuolistamaan sijoitussalkkuja.
  • Arvon säilytys: Sijoittajat turvautuvat usein kultaan, kun maailmantalous on epävakaa.

Yhteenveto

Kulta tarjoaa paljon hyviä ja monipuolisia sijoitusvaihtoehtoja aina fyysisen kullan omistamisesta osakkeisiin ja rahastoihin asti. Toisaalta kullan omistaminen ja myyminen sisältää riskejä samalla tavalla kuin muukin sijoittaminen. Pelkästään myymisestä ja sijoittamisesta saatavan tuoton perässä juokseminen ei välttämättä sovellu kaikille.

Mikäli olet myymässä kultaa: saat aina vaihdettua kullan rahaksi helposti ja turvallisesti käyttämällä Suomen Kultareservin myyntipalvelua.  Voit tehdä toimeksiannon halutessasi joko verkossa tai kasvotusten, kun  vierailemme kaupungissasi. Ota yhteyttä asiakaspalveluun, mikäli haluat tietää, milloin olemme seuraavan kerran lähistölläsi. Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi asioimaan niin verkossa kuin paikan päälläkin!

Aiheeseen liittyviä uutisia