Voiko kulta pelastaa ihmiskunnan? Kullalla 100 miljoonaa kertaa tehokkaampi tapa puhdistaa vettä!

2023/03/29

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
kultasormus

Vaikka kulta yhdistetään ensimmäisenä yleensä varallisuuteen, sijoittamiseen ja koruihin, kullalla on myös monia muita käyttötapoja. Sitä käytetään muun muassa sähkö- ja lääketeollisuudessa ja saatat törmätä kultaan jopa hammaslääkärin toimistossa. Kultaa voidaan myös käyttää elektroniikan valmistamisessa. Hiljattain on selvitetty, että kullan avulla voidaan myös puhdistaa vettä: mielenkiintoisinta on se, että kulta puhdistaa vettä jopa 100 miljoonaa kertaa tehokkaammin kuin perinteinen, kaupallinen tapa puhdistaa vettä.

Veden puhdistaminen kultaa käyttäen voi olla ratkaisu ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta. Tällä hetkellä miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kärsivät puhtaan, juomakelpoisen veden puutteesta: veden puhdistaminen kullan avulla voi olla ratkaisu globaaliin ongelmaan.

Kaupallinen veden puhdistustapa – miten vettä puhdistetaan?

Kun vettä puhdistetaan niin sanotusti kaupallisella tavalla, puhdistamiseen voidaan käyttää vetyperoksidia tai klooria. Jopa yli neljä miljoonaa tonnia vetyperoksidia valmistetaan vuosittain, jonka jälkeen se varastoidaan siihen saakka, kunnes sille on käyttöä. Tämän seurauksena liuoksiin usein lisätään tiettyjä kemikaaleja, joiden tarkoitus on ehkäistä puhdistusaineen hajoaminen. Tämä kuitenkin heikentää samalla sen tehokkuutta desinfioivana aineena.

Klooria voidaan myös käyttää veden puhdistamisessa. Tutkijat ovat kuitenkin osoittaneet, että kloori saattaa reagoida vedessä luontaisesti esiintyvien yhdisteiden kanssa. Tämä voi muodostaa yhdisteitä, jotka saattavat olla myrkyllisiä ihmisille suurina annoksina.

Uusi puhdistusmenetelmä on tehokas ja kemikaaliton

Walesissa sijaitseva Cardiffin yliopisto on osoittanut, että vetyä ja ilmaa käyttämällä luotu veden desinfiointiaine voi olla miljoonia kertoja tehokkaampi tapa tappaa viruksia ja bakteereja kuin tavalliset kaupalliset menetelmät. Tutkijoiden tiimi kertoo, että tulokset ovat edistyksellisiä veden desinfiointitekniikassa. Tämä mahdollistaisi puhtaan veden tarjoamisen sitä tarvitseville yhteisöille.

Menetelmä toimii siten, että se käyttää hyväkseen palladiumista ja kullasta valmistettua katalyyttiä. Se ottaa vetyä ja happea, muodostaen vetyperoksidia, joka on yleisesti käytetty desinfiointiaine. Tällä hetkellä vetyperoksidia valmistetaan vain teollisessa mittakaavassa.

Vetyperoksidin tuottaminen käyttöpaikalla olisi sekä tehokkuudeltaan että turvallisuudeltaan parempi ratkaisu kaupallisiin menetelmiin verrattuna. Tätä tekniikkaa on verrattu klooritekniikkaan.

Kumpaakin puhdistustapaa testattiin Escherichia coli -bakteeriin samanlaisissa olosuhteissa. Myöhemmin tuloksia analysoitiin ja tuloksena oli se, että kulta puhdistaa vettä jopa 100 miljoonaa kertaa paremmin kuin kloori.

Voiko kulta pelastaa ihmiskunnan?

Tutkijat osoittivat, että katalyytin tuodessa vety ja happi yhteen (näin ollen muodostaen vetyperoksidia), se tuotti useita reaktiivisia yhdisteitä. Ne tunnetaan nimellä reaktiiviset happilajit, jotka ovat vastuussa antiviraalisesta ja -bakteerisesta vaikutuksesta.

Testeissä huomattiin, että katalyytillä puhdistaminen oli noin 10 000 000 kertaa tehokkaampi vaihtoehto kuin teollisesti tuotettu vetyperoksidi. Klooriin verrattuna kulta oli jopa 100 000 000 kertaa tehokkaampi vaihtoehto. Lisäksi katalyytti tappoi bakteerit ja virukset lyhyemmässä ajassa kahteen muuhun edellä mainittuun menetelmään verrattuna.

Kulta voi olla ratkaisu puhtaan veden puutteesta kärsiville

Tällä hetkellä noin 785 miljoonaa ihmistä on ilman vettä ja jopa 2,7 miljardia ihmistä kärsivät puhtaan veden puutteesta ainakin kahden kuukauden ajan vuodesta. Riittämätön puhdistusongelma noin 2,4 miljardille ihmiselle ympäri maailmaa johtaa myös kohtalokkaisiin ripulitauteihin, joihin lukeutuvat esimerkiksi lavantauti ja kolera.

Uutta katalyyttiä käyttämällä veden puhdistamisen tehokkuus voitaisi maksimoida, mikä mahdollistaisi puhtaan veden saannin ympäri maailmaa.

Kullan monipuoliset käyttötarkoitukset tekevät siitä hyvän sijoitusmetallin Kuten mainittua, kultaa voidaan käyttää monessa käyttötarkoituksessa. Siitä valmistetaan esimerkiksi koruja, koriste-esineitä ja hammaspaikkoja, jonka lisäksi sitä käytetään lääke-, sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa. Sijoitusmielessä kulta on siis varma vaihtoehto, sillä se on ollut eittämättä paras jalometalli monessa mielessä jo usean tuhannen vuoden ajan. Jos etsit hyvää tapaa hajauttaa sijoituksiasi, kultaan sijoittaminen voi olla harkitsemisen arvoinen kohde.

Kierrätämme kaiken ostamamme kullan

Kierrättämällä kultaa, et ainoastaan saa kullastasi erinomaista korvausta, vaan teet samalla ympäristöteon. Pelkästään yhden vihkisormuksen kullan tuottaminen, tuottaa noin 20 tonnia jätettä, joten kierrätys todellakin kannattaa.

Kaikki ostamamme kulta sulatetaan, jotta se saadaan uusiokäyttöön. Kultakorut, jotka lojuvat kaapissasi, voivat olla jopa tuhansien eurojen arvoisia. Jo 50 grammalla ansaitset tänä päivänä yli 1000 € korvauksen. Tämän lisäksi, kun kultasi saadaan kierrätykseen, pelastamme luontoamme, suojelemalla maa- ja meriekosysteemejä. Joten kierrättämällä vanhoja, tarpeettomia kultakoruja, voit tienata tuhansia euroja samalla kuin suojelet luontoamme.

Tiedätkö paljon kultakorusi ovat arvoa? Tilaamalla myyntipakkauksen, saat ilmaisen arvioinnin kultakoruille ja halutessasi ostamme kultasi tarjottuun hintaan, ilman mitään vähennyksiä. Myyntipakkauksen tilaaminen ei edellytä myyntipakkoon, joten voit itse valita haluatko myydä kullan rahaksi vai esineesi palautettua.

Aiheeseen liittyviä uutisia