Voiko kultaa tai hopeaa syödä ja onko se terveellistä?

2023/03/21

| Sebastian Rasimus
Tietoa kullasta
voiko-kultaa-syoda

Sosiaalisessa mediassa nähdään silloin tällöin mielenkiintoisia trendejä. Hiljattain Instagramissa on esimerkiksi nähty kultapäällysteistä sushia, donitseja ja kultaista jäätelöä. Olet saattanut jopa törmätä kultahippuja sisältävään Gold Schlager-alkoholiin. Tämä saakin monet miettimään, että voiko kultaa ja hopeaa syödä ja onko se haitaksi terveydelle.

Tässä artikkelissa selvitämme, voiko kultaa ja hopeaa laittaa lautaselle ja millaisia vaikutuksia sillä on.

Kullan syömisen historia

Kullan syömisellä on pitkä perinne vallan ja vaurauden merkkinä. Se juontaa juurensa tuhansien vuosien taakse muinaisiin kiinalaisiin, japanilaisiin ja egyptiläisiin perinteisiin. Kultaa käsiteltiin ja syötiin esimerkiksi muinaisessa Roomassa sekä ylellisissä renessanssin palatseissa. Huolimatta siitä, että kullalla ei ole makua, se lisää ruokaan vastustamatonta kiiltoa.

Vaikka kultaa ei enää syödä yhtä paljon kuin yleensä, sitä käytetään edelleen ruokien valmistuksessa. Kullalla voi esimerkiksi koristella hääkakkuja, sitä voi löytyä Michelin-ravintoloiden jälkiruoista tai sillä voi koristella cocktailin. Kultaa voidaan käyttää myös koristeena lautasella ja tarjoiluastioilla.

Syötävää kultaa on useissa muodoissa, kuten kultahiutaleena, muruina, jauheena ja lehtinä. Kultaa voidaan esimerkiksi valmistaa ohuiksi ja helposti muovattaviksi lehdiksi ja levyiksi, joita on helppo käyttää ruoanvalmistuksessa. Siveltimien, pinsettien ja partakoneen terien käyttö on tavallinen tapa käsitellä kultaa, ja esimerkiksi siveltimiä käyttämällä voidaan maalata upeita yksityiskohtia esimerkiksi kakkuihin ja jälkiruokiin.

Viime vuosina kullan lisääminen ruokiin ja jälkiruokiin on yleistynyt enemmän kuin koskaan, mutta on syytä huomata, että kullalla päällystetyt ruoat eivät ole halvimmasta päästä. Tällaisten ruokien hintalappu saattaa nousta pahimmillaan jopa satoihin tai tuhansiin euroihin.

Onko kullan ja hopean syöminen turvallista?

Vaikka kulta ei sisällä hyödyllisiä ravintoaineita eikä ihmisen keho tarvitse kultaa, sen syöminen on turvallista. Toisin kuin monet muut metallit ja jalometallit, kulta on mauton, hajuton ja myrkytön metalli, jonka ihmiskeho voi ottaa vastaan. Ihmisen ruoansulatuselimistö ei prosessoi kultaa eikä sulata sitä, vaan se ilmestyy parin päivän sisällä luonnollista reittiä pitkin ulos.

Voiko kultaa syödä?

Ensinnäkin kulta on kemiallisesti inerttiä, eli elimistö ei sulata sitä eikä se ole vuorovaikutuksessa muiden kemikaalien ja yhdisteiden kanssa vaarallisilla tavoilla. Kuten mainitsimme, syöty kulta kulkee ruoansulatuselimistön läpi ja tulee luonnollisesti ulos myöhemmin.

On kuitenkin tärkeää huomata, että ihan mitä tahansa kultaa ei kannata laittaa suuhun. Syötävän kullan pitäisi olla mahdollisimman puhdasta kultaa, joko 22 tai 24 karaatin kultaa. Kultakoruihin esimerkiksi sekoitetaan muita metalleja, kuten kuparia ja nikkeliä, eikä niitä voi syödä.

Voiko hopeaa syödä?

Hopea ei ole aivan sama asia kuin kulta, koska tästä elementistä on sekä ionisia että ei-ionisia versioita. Ioniton versio ei ole aktiivinen eikä imeydy kehoon, joten se on turvallinen syötäväksi. Hopean ioninen versio voi kuitenkin pilkkoutua kehossa, ja se voi mahdollisesti aiheuttaa myrkyllisiä reaktioita. Siksi on tärkeää varmistaa, että syöt vain ionisia versioita hopeasta.

Syötävien jalometallien puhtauden merkitystä ei voi liioitella. Jos jalometalliin on sekoitettu muita metalleja, ne voivat aiheuttaa haittaa elimistössä ja esimerkiksi estää tiettyjen ravintoaineiden imeytymistä. Syö siis kultaa ja hopeaa vain turvallisista ravintoloista ja paikoista, joissa näitä jalometalleja käsitellään syötäväksi tarkoitetulla tavalla.

Yhteenveto

Vaikka vuosituhansia sitten kullan syöminen oli varakkaiden puuhaa, nykyään kultaa voivat syödä myös ihan tavalliset talliaiset. Kullalla päällystetyt jälkiruoat ja kullatut sushit eivät tietenkään irtoa ilmaiseksi, joten jos haluat syödä kultaa, lompakossa täytyy olla täytettä. Kultaa käytetään monissa erilaisissa ruoissa esimerkiksi hienoissa ravintoloissa ja kultaa sisältävien ruokien hintalappu voi olla huomattava, mutta ei yleensä mahdottoman suuri.

Kullan syöminen on turvallista, kunhan syötävä kulta on vähintään 22 karaatin kultaa. Hopeaa syödessä kannattaa olla tarkkana ja varmistaa, että hopea on ionista eikä ei-ionista, mikä voi aiheuttaa myrkytyksiä kehossa.

Aiheeseen liittyviä uutisia